用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒下定聖心私小?
go

軒下定聖心私小? [複製鏈接]

如題,住12網,定放棄自行軒下博瑪利曼?但有細佬跟尾...

3    0    0    0

回覆:kittyland06 的帖子

嘩 宜家競爭越來越大 有細佬跟尾必選軒小 细佬系必收生

kittyland06 發表於 14-12-9 17:10
如題,住12網,定放棄自行軒下博瑪利曼?但有細佬跟尾...
已有軒下?

回覆:軒下定聖心私小?

但要放棄抽 mps 唔太甘心,定 keep 聖心私小博派 mps 好呢?細佬到時可以照20分博自行入?

kittyland06 發表於 14-12-9 17:50
但要放棄抽 mms 唔太甘心,定 keep 聖心私小博派 mms 好呢?細佬到時可以照20分博自行入?

...
你要知道, 軒下20分係要抽, 近3年自行必收生都超收. 3年後會唔會咁好彩又抽到, 無人知
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁軒下直得放棄聖心私小,為細佬?

kittyland06 發表於 14-12-9 17:57
咁軒下直得放棄聖心私小,為細佬?

值不值得, 你自己決定.

只係建議你諗下, 萬一細弟弟抽唔番軒小, 咁點算先?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

not sure if my understanding is correct - if you have registered 軒小, you can't join lottery in june.

wingsze23 發表於 14-12-9 18:17
not sure if my understanding is correct - if you have registered 軒小, you can't join lottery in jun ...
同教育講放番個位係可以抽獎, 但deadline幾時我不確定, 最好問教育局

細佬點計到軒下仲有20分?

引用:細佬點計到軒下仲有20分? +

原帖由 雲牛 於 14-12-09 發表
細佬點計到軒下仲有20分?
舊生+適齢

又真係幾難取捨

我覺得聖心好過mps
如抽中軒下,可以同細佬一齊番學一齊讀書,感情好好多

引用:我覺得聖心好過mps如抽中軒下,可以同細佬

原帖由 babycute2009 於 14-12-09 發表
我覺得聖心好過mps
如抽中軒下,可以同細佬一齊番學一齊讀書,感情好好多 .

Why 聖心好過 mps?

引用:+本帖最後由+kittyland06+於+14-12-9+21:01

原帖由 kittyland06 於 14-12-09 發表
同意聖心私小好過MPS

程度very good, over 7成 band 1 students, 如冇搞錯應該好過MPS

最最可取係番半日,有充足時間休息看課外書,幾多人恨都恨唔到 - 包括我

聖心私小除咗輸MPS名氣,內涵完全唔覺比MPS差, 唔知點解啲人總覺MPS「經」貴啲。

唯一係要俾學費,仲有MPS套校服真係靚啲

Ryan_baba  聖心名氣絕對差唔過MPS  發表於 14-12-9 22:13

SH私立 同 MPS....一間係中小....一間係英小
MPS既中學部MSS....坊間較受歡迎少少 ~~~

聖心私小好快會搬去聖心商科學院辨全日... mps 名氣較大但要抽,抽之前要決定放唔放棄軒下

引用:聖心私小好快會搬去聖心商科學院辨全日...+

聖心私小好快會搬去聖心商科學院辨全日... mps 名氣較大但要抽,抽之前要決定放唔放棄軒下:naught ...
噢,真的嗎?

之前只聞樓梯響,一直冇確實日期

如落實轉全日真可惜

我認同MPS名過於實,軒下好多人"恨"入都入唔到,弟弟20分將來一定要抽。
這就是人人想生個"好"字,但亦是在現今香港的代價了

引用:聖心私小好快會搬去聖心商科學院辨全日...+

聖心私小好快會搬去聖心商科學院辨全日... mps 名氣較大但要抽,抽之前要決定放唔放棄軒下:naught ...
今年9月已經搬左,但黃修女表明不會轉全日制。

‹ 上一主題|下一主題