用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問崇真主流VS 沙田朱小
樓主: apple0109
go

請問崇真主流VS 沙田朱小 [複製鏈接]

回覆:hong2002 的帖子

升中轉校網係用區份嘅成績嚟計banding嘅,深水埗區出名嘅有,但同樣普通嘅小學佔大多數,所以整體成績計算的話會有機會跌band的,你可以喺ek升中選校嗰邊爬吓文就知!

回覆:請問崇真主流VS 沙田朱小

我想問:有朱小自行的 offer? 如果未,點解你咁 sure 大囡入到朱小?

dlee_ca 發表於 14-12-15 16:42
我想問:有朱小自行的 offer? 如果未,點解你咁 sure 大囡入到朱小?

他是校友有20分, 15分都有得抽入, 暫時20分可以說是入硬.

引用:Quote:dlee_ca+發表於+14-12-15+16:42+我想

原帖由 OPIG 於 14-12-15 發表
他是校友有20分, 15分都有得抽入, 暫時20分可以說是入硬.
咁咪入朱小囉。

係,有20分入咗先,你仲可以繼續校私小,到時有offer再決定

apple0109 發表於 14-12-15 15:35
回覆 little_yolky 的帖子

多謝你讓我更深入地從問題中找答案, 同令我諗下有無地方我考慮少了... ...
你係校友, 大囡有20分, 細囝都係有20分的, 因為首名5分同校友10分不能同時用。
你係咪sure 20分一定入? 不過anyway都真係好好了。

番學+放學要2.5鐘, 真係好長。仲要諗下小學上課時間同幼稚園唔同, 返學上車時間會更早, 真係人都顛。

我朋友小朋友最終叩入朱小, 所以問過小一情況, 話OK既, 唔太谷住。

引用:Quote:apple0109+發表於+14-12-15+15:35+回

原帖由 little_yolky 於 14-12-15 發表
你係校友, 大囡有20分, 細囝都係有20分的, 因為首名5分同校友10分不能同時用。
你係咪sure 20分一定入? 不 ...
你朋友小朋友勁呀,叩門成功,始終要叩門機會都係好少好渺茫

請問崇幼國際是否不是直升崇小國際呢?

回覆:tina_yauyt 的帖子

我家兩位公子早已升中,都是由SSP崇小升入沙田崇真中學的,雖然在崇真做了十年家長,自問不及各位對學校熟識,故不便發表意見!只是沙田英中學位多,每年均有大量跨區生,流傳的跌band說法,我甚有懷疑,正如舊年,前年,大前年,均有band 1c邊緣人跨區抽入沙崇,未見所說跌band現象!

引用:我家兩位公子早已升中,都是由SSP崇小升入

原帖由 hong2002 於 14-12-17 發表
我家兩位公子早已升中,都是由SSP崇小升入沙田崇真中學的,雖然在崇真做了十年家長,自問不及各位對學校熟 ...
好大機會呢幾年,包括準備2015升中一嘅人數少,因為呢幾年出生率低,所以有機會俾你所講嘅情況發生,我家姐囡囡就係2014升中一,佢地個屆就係好似你咁講,連band 2頭學生都搏到上band 1,只要佢敢搏,但應該我地呢批家長同小朋友無咁好彩,出生率越來越高,起碼去到龍年,所以我地由小學去到中學再到大學都競爭激烈

little_yolky  我哋係band1生去band2校:laugh2c   發表於 14-12-19 10:54
OPIG  同意  發表於 14-12-17 09:53

引用:Quote:原帖由+hong2002+於+14-12-17+發表我

原帖由 ckh311 於 14-12-17 發表
好大機會呢幾年,包括準備2015升中一嘅人數少,因為呢幾年出生率低,所以有機會俾你所講嘅情況發生,我家姐 ...
你既講法係唔成立,沙崇校長親口說佢收100%band 1生,即是冇人跌到band!我冇意爭論,每人可以掌握們到的資料均有限,可以分享確是好事,多像我們尊敬的khmama,即使佢做既排名未必人人認同,但佢全部係有分析有數據支持,故具高參考價值!究竟沙田同馬鞍山有幾多間小學(中學均屬沙田校網),有幾多屬神级小學(高於70%band 1生),一線(高於50%)同普通學校呢, 深水埗情況又係點?我自己唔知亦冇答案,這裡的專家卻能提供甚為神聖不可挑戰的答案,故欲知是如得出這個相當肯定的答案。

引用:Quote:原帖由+ckh311+於+14-12-17+發表好大

你既講法係唔成立,沙崇校長親口說佢收100%band 1生,即是冇人跌到band!我冇意爭論,每人可以掌握們到的資 ...
咁因為沙崇本身係一間band 1頭中學,理論上一定會收得番哂band 1學生,但你講沙崇校長話無可能,我有d唔認同,因為沙崇校長昨晚去某間小學講中一填自行嘅talk,佢先話有機會俾某d學生搏到入band 1中學(其實佢意思係再搏好d),但佢當然無講係邊d band 1中學機會大,因為佢講2015呢年有500個位多,但沙崇中學校長都強調自己收得到全band 1學生,咁我覺得一來睇學校級數,二來睇當年學生人數,三來要睇家長排位,好多因為會另到入邊間。

引用:Quote:原帖由+ckh311+於+14-12-17+發表好大

你既講法係唔成立,沙崇校長親口說佢收100%band 1生,即是冇人跌到band!我冇意爭論,每人可以掌握們到的資 ...
同埋分享多少少,因為我識一位沙田band 1嘅老師,佢間學校係band 1c,係邊間我唔方便講,怕影響學校,因為佢用朋友身份講俾我地知,佢自己都話自己都間學校雖然係band 1學校,但呢幾年都有好多band 2學生派到入去,佢話可能學校唔係band 1頭,如果學生成績好好又唔會將佢地學校擺先,一定會揀曾記,呂明才,沙崇呢d先,所以無形之中有d band 2學生入到,因為佢講俾我地知唔係叫大家唔好揀,只係講下學校有時都無得揀同老師都難教,因為有d學生追唔上。
所以我無意話你錯,不過有時有d嘢大家控制唔到,始終中學派位嘅嘢雖然話跟成績先,但內裏好多嘢我地唔知,排位排成點又唔知,唯有大家做好自己,俾心機讀書先

回覆:ckh311 的帖子

收100%band 1係9月中一新生家長會校長口述的,你可問任何一個沙崇家長引證一下!我亦係前中學老師!我不再回了,我只提出一個疑問,同埋解釋點解我會有呢個疑問,that is,冇其他野要補充。

麻煩請留意我係有寫明「沙崇中學校長都強調自己收得到全band 1學生」,我無意思話佢收唔到,I mean某d中學

apple0109 發表於 14-12-17 22:56
多謝大家既寶貴意見............
BTW 今日睇明報網都有話佢地係聯繫學校
其實你之前應該都有睇過呢個帖,如果睇完你都堅持相信深水埗崇真升沙崇係著數D, 咁都無辦法!

好多係報紙/雜誌寫野既所謂教育專家, 講D野既可信性都 ...... 自己諗下啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

馬崇都係同一個辦學機構,深崇小唔話係聯繫既?

little_yolky  有家長實牙實齒話係。  發表於 14-12-19 11:01
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 14-12-18 12:30
馬崇都係同一個辦學機構,深崇小唔話係聯繫既?
香港好多聖公會XX小學, 咁唔通間間都同SPCC, DBS, DGJS, HY有聯繫?
仲有好多保良局, 東華三院小學, 咁點計好呢?

教育局旗下既官津中學, 所謂同小學聯繫, 係指係中一統一派位乙部有保留學額留給該"聯繫小學"既學生

如果唔係用呢種做法既 (可能自行優先), 其實唔應該用"聯繫學校"呢個講法, 咁會誤導人

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-12-18 13:35
香港好多聖公會XX小學, 咁唔通間間都同SPCC, DBS, DGJS, HY有聯繫?
仲有好多保良局, 東華三院小學, 咁點計 ...
之前就係又有家長實牙實齒話馬崇係TT既聯繫中學, 你之前個表好正, 列出中學有幾多個保留學額個表呢, 我搵唔到, 所以無得同人講。
‹ 上一主題|下一主題