用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問崇真主流VS 沙田朱小
go

請問崇真主流VS 沙田朱小 [複製鏈接]

1    0    0    0

在沙田區, 朱小係一間不錯的學校, 但講到語境又真係唔及祟小, 但又唔見祟小入中學特別出色, 如果比我選舉我會選朱小, 因為如果讀得好, 沙田唔驚無好中學收, 但祟小深水埗區中學網, 對女仔都還好, 深水埗有好既女校, 不過總括來講都係沙田區多D好學校.  但真係要睇你個小朋友有幾唔谷得, 津校功課, 考試測驗一定多D, 而且仲係朱小呢D區內好既學校, 學校點都要幫小朋友預備好考呈分試上好既中學.  另一個諗法就係如果家姐上祟小, 細佬一齊上既話會唔會經濟有壓力, 但如果唔上而走去派位既話, 細佬自行都應該無行架啦, 如統一又真係未必如你所願.

回覆:請問崇真主流VS 沙田朱小

其實兩間學校好唔同,朱小係地區唔錯嘅小學,但6年後升中又再嚟過,因無中學backup,而崇真語境好,又有中學做backup,同埋應該無官津校咁逼。但你要考慮下係又有弟弟跟尾,如揀崇真,又唔係必收嘅,弟弟又要再考,萬一考唔到點算呢,再加上兩個學費,校車費之類應唔應付到。另外如入朱小,弟弟已經係必收生,學校亦算唔錯,可以好好考慮下。
你是不是朱小自行巳入和有崇真offer喇,如果係就再好好再諗清楚邊間啱小朋友啦

ckh311 發表於 14-12-9 10:49
其實兩間學校好唔同,朱小係地區唔錯嘅小學,但6年後升中又再嚟過,因無中學backup,而崇真語境好,又有中 ...
你地要攪清楚一件事,崇真小學係「沒有」任何直屬/聯繫官津中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:ckh311+發表於+14-12-9+10:49+其實兩

原帖由 hkpapa852 於 14-12-09 發表
你地要攪清楚一件事,崇真小學係「沒有」任何直屬/聯繫官津中學
唔好意思,成日誤會間中學同小學有聯繫,因為啱啱撞到有個朋友個仔係崇小讀一年班,佢都話有中學backup而放棄咗個地區第一志願而讀,所以我以為真係有關係,真的抱歉

其實有時家長真係太快落定論小朋友不能谷, 不能坐定家做功課, 其實如果小朋友不是SEN學生, 我相信如果家長同學校配合既話, 小朋友會ADJUST到, 而且一般津學唔會真係令到小朋友透唔到氣的.  最小朱小唔係會呢一類學校, 講真如果小朋友HEA慣左, 除左有中學BACKPACK, 如果唔係一樣要面對考中學, 就算有中學BACKUP, 一樣要面對DSE考大學, 其實HK既教育就係咁, 根本走唔出呢個局面.  其實依家睇返好多話語境好既學校都唔及一般津校考中學有優勢, 可想而知, 佢地既訓練真係唔可以講得全面.  

ckh311 發表於 14-12-9 12:19
唔好意思,成日誤會間中學同小學有聯繫,因為啱啱撞到有個朋友個仔係崇小讀一年班,佢都話有中學backup而放 ...
我沒有怪責的意思, 只希望大家不要將"錯誤"資料繼續撒播

呢個"錯誤", 我明白其係學校間接做出嚟, 但希望大家盡量將正確資訊告訴給別人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 apple0109 的帖子

唔出名??朱小喺沙田都算唔錯,不過可能你有更好的選擇

引用:回覆+apple0109+的帖子 唔出名??朱小喺

原帖由 Nam2012 於 14-12-09 發表
回覆 apple0109 的帖子

唔出名??朱小喺沙田都算唔錯,不過可能你有更好的選擇 ...
我小朋友幼稚園d同學媽咪話朱小係一線尾小學,都已經好好,入到都要還神

apple0109 發表於 14-12-8 23:14
大囡讀緊崇幼, 有細佬尾隨都係崇幼, 本身家姐文靜、學術不強,  最驚多功課同測考, 鐘意崇小語境好, 有聯繫 ...
兩間已有offer嗎?還是未雨綢繆?

引用:因為始終係村校,+佢一線既,+但係九龍既人都

原帖由 apple0109 於 14-12-10 發表
因為始終係村校, 佢一線既, 但係九龍既人都未必會識....
都係,因始終唔係區內最top個一兩間,除沙田區d人可能會有較多認識之外,其他區真係未必識呢d學校

可否借位一問各位呀,因我琴日接小朋友放學時,其他媽咪講開下月揀學校排位,佢地話朱小已經差咗好多,小六派位一年差過一年,話啱啱今年田小都派得好過朱小,同田小越做越好,叫我地唔好揀朱小,請問有無人知呀

ckh311 發表於 14-12-11 08:48
可否借位一問各位呀,因我琴日接小朋友放學時,其他媽咪講開下月揀學校排位,佢地話朱小已經差咗好多,小六 ...
我去過田小叩門, 比我印象好好, 不過田小如果講依家今時今日成績既口碑一定唔夠朱小.  不過每個人既要求唔同, 我無叩過朱小, 因為我唔會只睇普遍升中成績, 講真, 統一有好多選校既技巧, 唔係話你選就入.  講2間小學升中既情況, 我就真係無咩細心睇, 但我唔相信會差幾遠, 同時如果小朋友係頭果堆, 根本咩學校都無所謂, 但如果係中間果堆, 就真係可能有少少分別, 講真個遊戲就係咁玩, 你成績TOP有得選擇, 成績中間要有選校技巧, 成績唔好係無得選擇

朱小係朱正賢嗎? 朱正賢上年小六畢業生有超過5成考/派入一線中學, 咁都話差?

引用:朱小係朱正賢嗎?+朱正賢上年小六畢業生有超

原帖由 hkpapa852 於 14-12-11 發表
朱小係朱正賢嗎? 朱正賢上年小六畢業生有超過5成考/派入一線中學, 咁都話差? ...
朱小係朱正賢呀,我都睇過呢幾年有5成以上入band 1,其實都唔錯吖,個一刻諗莫非大家出口術嚇怕d家長,少d人揀,不過係我自己咁諗啫

ckh311 發表於 14-12-11 13:56
朱小係朱正賢呀,我都睇過呢幾年有5成以上入band 1,其實都唔錯吖,個一刻諗莫非大家出口術嚇怕d家長,少d ...
個位家長可能都係"聽人講", 而自己又唔係心儀朱小, 自己都費事去証實就信以為真, 於是一路傳落去.... 過程中, 一定有人受影響既

我雖然不是沙田區,但情況差不多,有崇小主流及地區津校不錯的offer,亦有龍b細妹跟尾,我最後放棄了津校,因為我發覺在好的津校需要keep住在精英班才可有普教中,亦要谷住留在精英班,我自己比較注重語言,認為如果錯過了言語學習黃金期始終不是太好。我不知朱小的情況,不過你可考慮吓。
將來入中學,其實是靠他們自己努力了。
當然學費貴是最大問題,仲要預埋細佬妹那份。

‹ 上一主題|下一主題