用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請珍愛我們的男孩子
樓主: awah112
go

請珍愛我們的男孩子 [複製鏈接]

引用:家有青少年,生人勿近作者:+汪培珽+|+休閒

原帖由 awah112 於 15-06-24 發表
家有青少年,生人勿近
作者: 汪培珽 | 休閒風尚 – 2015年5月20日 下午4:23
男孩子就是這樣,唔好話十多歲的男仔,我7歲個仔都有些少這樣的脾氣,未得佢批準,唔比影相,勉強就只會影到佢黑面嗰樣,平時答我會用唔多耐煩嘅語氣話:得啦!知啦!學校請家長去參觀,叫我唔好去,唔洗睇佢表演!
但我同佢其實關係好好,佢早幾日心情好,會同我講,唔可以無咗媽媽,平時都好鍾意同我傾偈,但就點都有佢自己嘅性格!
所以要明白男仔,佢哋處理關係就係咁!唔係佢唔鍾意你,係佢會定佢自己嘅界線!

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-05-06+發

原帖由 wan_sosin 於 15-05-06 發表
萬分佩服!仔女係上天比我哋嘅終極訓練!
係,你最怕咩性格,偏偏嗰仔就會係嗰種性格。

wan_sosin  加油!  發表於 15-6-25 23:28

引用:應該尊重二性之間嘅差異,因人施教,其實以

原帖由 Carsonsh 於 14-12-06 發表
應該尊重二性之間嘅差異,因人施教,其實以前港英時代男、女生分隊派中學係正確嘅做,可惜被D極端公平主義 ...
absolutely right and agree! Good point.

回覆:請珍愛我們的男孩子

If there is scientific proof for the gender difference, can we use this point to the government for the reverse treatment? Going back to the original?

Just like treating the SEN students, also have a special arrangement in the education policy.....

If yes, can we do sth to save the boys in HK?

Bigpig_2007 發表於 14-12-8 12:12
男孩的創作性,挑皮度都特別高。我覺得參加課外班,發展適合喜歡的興趣可以減少他們的破壞性。

...
Agree

我仔很喜歡畫畫和音樂,但有時又同我玩BS card, 比劍,算唔算女孩化??

班裏獲得品學兼優的同學也只有女同學(借位伸一下)

如果這樣看,平等條例應該要重新看待

男仔特別得父母疼錫,因為好糊塗,需要額外照顧,而且男仔又幼稚,搗蛋、粗魯和竊身。
一個仔等於三個女(難教程度),當然要珍愛啦!

引用:男仔特別得父母疼錫,因為好糊塗,需要額外

原帖由 cherrieshum 於 15-07-09 發表
男仔特別得父母疼錫,因為好糊塗,需要額外照顧,而且男仔又幼稚,搗蛋、粗魯和竊身。
一個仔等於三個女( ...
你形容得幾得意,我都無聽過1個仔=3個女!

我只聽過,1個SEN小朋友=4個細路,咁我等於有幾多個女呢

引用:男仔特別得父母疼錫,因為好糊塗,需要額外

引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+15-07-09+發

原帖由 wan_sosin 於 15-07-09 發表
你形容得幾得意,我都無聽過1個仔=3個女!

我只聽過,1個SEN小朋友=4個細路,咁我等於有幾多個女呢
特別係3歳前,一個仔何止3個囡,計埋佢整爛屋企d野玩爛的玩具,簡直可以以一擋十。隨著年紀漸長慢慢董得欣賞男孩子的好處,聰明轉數快,唔小氣唔記仇,體育細胞可以返過黎教我游水踏單車仲幫我揹埋水樽零食

‹ 上一主題|下一主題