用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請珍愛我們的男孩子
go

請珍愛我們的男孩子 [複製鏈接]

49    0    0    0

回覆:請珍愛我們的男孩子

應該尊重二性之間嘅差異,因人施教,其實以前港英時代男、女生分隊派中學係正確嘅做,可惜被D極端公平主義嘅人搞破壞,以致依家男女合流派中學,扼殺咗二性間嘅成長嘅差異、與及男生嘅創意空間,為禍香港嘅未來

回覆:請珍愛我們的男孩子

如果放學時,各同學正在執書包,而其中一位同學因好奇剛從老師處收到的報紙內容,所以忘了執書包。

這時,老師會認為同學分了心,亦認為同學阻礙了其他同學放學,咁這位同學是否不對呢?
還是老師唔啱,打斷了同學的好奇呢?

引用:如果放學時,各同學正在執書包,而其中一位

原帖由 S-Kwok 於 14-12-06 發表
如果放學時,各同學正在執書包,而其中一位同學因好奇剛從老師處收到的報紙內容,所以忘了執書包。

這時, ...
好奇心與不防礙別人,要取得平衡,社會係群體生活的!
我都有個超級有好奇心的仔,早兩年係幼稚園因為好奇而拆開老師件教具,可以欣賞佢有好奇心的,但別人的東西不能因為佢好奇而比佢整爛!
我仔而家小學,有時會話上堂悶而畫花自己本書,我覺得無問題,因為畫書唔等於佢無聽書!但試過手多畫同學本書,咁就唔得,要道歉,我同佢講,攞張紙自己畫都得,但人哋嘅嘢唔掂得!

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+14-12-06+發表如果

原帖由 wan_sosin 於 14-12-06 發表
好奇心與不防礙別人,要取得平衡,社會係群體生活的!
我都有個超級有好奇心的仔,早兩年係幼稚園因為好奇 ...

講得好啱,但要教導這類小朋友要記得這個大前提,真係好難

Carsonsh 發表於 14-12-6 12:18
應該尊重二性之間嘅差異,因人施教,其實以前港英時代男、女生分隊派中學係正確嘅做,可惜被D極端公平主義 ...
非常同意!男女有別,應該要分對,就好似體育比賽,當年唔知邊個白痴提出排一條隊嘅,影響太深遠了。

回覆:awah112 的帖子

agree, 男孩有少少調皮是正常,反之乖乖坐定定聽大人話反而有點

所以入學做細女的問題沒有細仔咁大。

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+14-12-06+發表如果

To my understanding, the government is fair enough to boys and girls in education policy!  Are you really sure what are going wrong?

縱使明白男女大不同,但有那些學校及老師能明白,甚至設計為男孩特質的教育?
除了YW外,還有那些學校做到,請分享!

mylee6 發表於 14-12-8 09:15
縱使明白男女大不同,但有那些學校及老師能明白,甚至設計為男孩特質的教育?
除了YW外,還有那些學校做到, ...
It is simply a matter of supply and demand!

When most parents follows, the school will change!

violetsareblue 發表於 14-12-6 20:40
agree, 男孩有少少調皮是正常,反之乖乖坐定定聽大人話反而有點
最大鑊係大家都係咁諗, 男孩少少調皮係正常, 女孩要乖啲先係正常, 我細囡就同一個男孩子一樣有少少調皮同好奇心, 但佢生為女仔, 所以响大家眼中都覺得唔正常, 覺得佢唔乖了。大家講多了, 連佢自己都覺得自己唔乖。其實, 如果將佢放入一堆男仔女仔入面, 佢唔係最乖果批, 亦唔係最曳果批, 但大家都會以女孩子既角度來批評她。

wwsugar  是,女仔都可以活躍的嘛。   發表於 14-12-12 19:26

回覆:978212 的帖子

好像是時任平等機會委員會主席胡紅玉

世界就係咁, 好似要咩都公平, 但其實根本就無公平, 我家中一仔一女, 個仔都係日日俾爸爸鬧, 男仔唔係唔乖, 只不過佢做緊男孩子做既野..............

要珍愛,但不可以縱容,我見有些男生家長總認為「男仔係咁架啦」,由初小開始就對自己兒子的行為問題視而不見,結果那些男生到高小就變成問題學生。

引用:要珍愛,但不可以縱容,我見有些男生家長總

回覆:IloveJJ 的帖子

男孩的創作性,挑皮度都特別高。我覺得參加課外班,發展適合喜歡的興趣可以減少他們的破壞性。

引用:男孩的創作性,挑皮度都特別高。我覺得參加

‹ 上一主題|下一主題