用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請珍愛我們的男孩子
樓主: awah112
go

請珍愛我們的男孩子 [複製鏈接]

wan_sosin 發表於 14-12-6 15:34
好奇心與不防礙別人,要取得平衡,社會係群體生活的!
我都有個超級有好奇心的仔,早兩年係幼稚園因為好奇 ...

同意,「好奇心」不是上方寶劍,而家好多人用呢個原因做藉口。
小朋友一定要有基本的品行,要有禮貌,守紀律。

IloveJJ 發表於 14-12-8 11:58
係囉!呢個就係我心中既疑問喇!睇親呢啲研究/學說,我就諗:咁即係點?即係男仔係咁,咁我理解咗男仔活躍既原 ...
老實講, 呢啲研究我真係唔知有幾多成真, 亦有研究Gender既學者表示男女的分別大部份源自後天。我唔太同意男仔係好奇心大啲, 調皮啲, 我覺得係小朋友既天生性格使然, 但點解總體好似男孩子特別頑皮, 就係後天的「男仔係咁架喇」造成, 「女仔人家」要點點點, 所以, 男女分別係由出世果一刻開始, 就算有生理上的微妙差異, 但後天既人為因素就將之強化了。

但我觀察到一樣嘢, 唔知啱唔啱, 聰明的小朋友, 一般都係比較手多同調皮。父母能調教到呢啲小朋友守規矩, 佢哋就係聰明仔女, 父母教唔好, 呢啲就係曳學生了。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-12-8+11:58+係囉

原帖由 little_yolky 於 14-12-08 發表
老實講, 呢啲研究我真係唔知有幾多成真, 亦有研究Gender既學者表示男女的分別大部份源自後天。我唔太同意男 ...
你講嘅可能係一部份,但古今中外都對男女仔天生嘅差異有相似睇法!
用科學角度,男女仔腦部係有唔同,女仔腦部嘅血流量比男仔多,傳導物質例如多巴胺嘅多少有分別,仲有其他總總…
男仔嘅睪丸素比女仔高好多,睪丸素亦是構成較活躍嘅因素。
論遺傳,古時男性要打獵,當然要更活躍及更有精力,且無需太深思熟慮,捕捉獵物靠反應快,所以男性亦較衡動!
當然人有例外,總有較中性化嘅人!
我見我嘅朋友,有D大嗰個小朋友係女,就好易用返教女方法教細嗰個仔,但個仔依然無咁聽話!我有朋友都話唔明,覺得原來仔真係唔同!

很好的分享,讓我們多點了解小朋友。

成年人經常用自己的一套加於小朋友身上,是時候了解一下小朋友的限制及想法,接納他們的不足再擬定教導對策。好奇好動的便安排多些戶外探索及活動,讓他們"放放電",玩累了便乖乖坐定定啦。做功課溫習也可有不同形式,誰說一定要坐定定悶到發慌?我試過和阿仔做功課做到轆地,笑住做到唔想停。在教會帶高小隊員敬拜分享,原本無人出聲,轉一轉同佢地一齊坐地下,畀佢地在課室走走跳跳,最後投入活動,開心地大聲唱詩,重被人叫細聲點!其實投唔投入,學唔學到,都要睇教者是否盡力了解小朋友及如何配合小朋友的特點而引發其興趣。通常反應欠佳是因為方法錯誤,你 trigger 唔到個小朋友就當然無反應,你壓抑他們的好奇心就當然和你對抗啦!教小朋友先要了解他們,放下身段,再不斷轉方法,重要轉得快架!(是但一個家長課程都有教)辛苦但樂趣無窮。

佈太   perfect explanati   發表於 15-5-5 02:43
麥兜MaMa    發表於 14-12-11 15:59
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

仔出世後,我買左本"男孩來自火星"...說明男仔的想法, 好多時會同女性媽媽大不同.
仔未有會部火星人的特點, 但現今社會要求, 己是傾向活躍...

happy_lavender 發表於 14-12-8 16:18
很好的分享,讓我們多點了解小朋友。

成年人經常用自己的一套加於小朋友身上,是時候了解一下小朋友的限制 ...

我個d中文過目即忘, 學人用字咭, 轉眼冇印象.
用有圖(變化)字咭, 加玩...終於有進步.
現今KG都是用多樣玩法來教小孩.
我最擔心一上p1要坐定定才不知會如何.

引用:Quote:原帖由+benny2014+於+14-12-08+發表

原帖由 IloveJJ 於 14-12-08 發表
係囉!呢個就係我心中既疑問喇!睇親呢啲研究/學說,我就諗:咁即係點?即係男仔係咁,咁我理解咗男仔活躍既原 ...
我會照話,我都接受唔到所謂呢啲特質

回覆:請珍愛我們的男孩子

男孩真的有點不同。不用什麼報告或數據也知。男孩傾向喜歡身體碰撞多一點。但不代表我們要緃容他們。而是要找機會給他們放電。

麥兜MaMa  正解.喜歡身體碰撞  發表於 14-12-12 11:18

回覆:請珍愛我們的男孩子

謝謝分享

成長老師和好多專家都話改善活躍小孩的專注力, 其中一個係要比機佢放哂電.
仲要多D刺激腦(感統有關)既活動...如我們以前好高的滑梯, 轉圈圈,...而家因安會冇. 另打鞦韆都可以.

回覆:ha8mo 的帖子

個別家長的問題。放電有很多方法。不只有足球籃球。

引用:Quote:chansiub+發表於+14-12-12+15:25+個

原帖由 ha8mo 於 14-12-12 發表
我不是講放電
我想講碰撞
又唔係個細路唔想碰撞,係個呀媽唔想之麻!
你想講咩呢?
我仔好鍾意同我玩打架遊戲,不過同朋友仔唔玩得,係而家D家長掂都唔比人掂佢個仔之麻!

ha8mo 發表於 14-12-12 17:40
我咪就係講
阿媽始終係最大阻力
碰撞遊戲,無理由要阿媽負責啩,我老公同阿仔一人一對拳套互毆,我老公有時都頂唔順,叫佢打靶打到無乜力先。揾阿媽打,肯定周身瘀傷,俾人當家暴點算
‹ 上一主題|下一主題