用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校際朗誦比賽舉中指
樓主: tinyan1977
go

校際朗誦比賽舉中指 [複製鏈接]

引用:Quote:titibaby+發表於+14-12-9+10:20+我覺

原帖由 王家爸爸 於 14-12-09 發表
真喺幾普遍嗎?講真,我從未遇過。 唔知邊區有咁嘅情況?
女仔OK,但好像男仔聽到幾個例子。以前真係為見過

titibaby 發表於 14-12-9 13:13
女仔OK,但好像男仔聽到幾個例子。以前真係為見過
我同太太去兩個仔既比賽已經有六年,Open 和 Non-Open 都去過,從未遇過前面家長所講例子,所以覺奇怪。

小朋友真係咁計較輸贏?定係搞鬼惡作劇?

回覆:校際朗誦比賽舉中指

今日到我女時,無啦啦有人開門,重要又開又關幾次,*大家個頭都好自然望過去,阿女就即窒咗一窒,火都嚟,啲staff 又唔知係度做乜,無人stop 佢

王家爸爸    發表於 14-12-10 14:47

引用:今日到我女時,無啦啦有人開門,重要又開又

原帖由 sissysze 於 14-12-09 發表
今日到我女時,無啦啦有人開門,重要又開又關幾次,*大家個頭都好自然望過去,阿女就即窒咗一窒,火都嚟, ...
那些員工真的辦事不力!無理由吓吓要觀眾(家長&老師)教你哋做嘢!其實佢哋一場兩個員工喺唔夠嘅!一個傍住評判!一個守住門口(起碼表演中禁止開、關門)、一個維持現場秩序尤其要看住啲參賽者就差不多!

我細女K3, 佢果場有個女仔, 聽完人地表演之後, 拎轉頭同後面的小朋友, 做了一個拇指向下的手勢.....和一個很不以為然的表情

家長同小朋友是分開坐的,

我後來發現, 帶她來的是祖父母...

回覆 sissysze 的帖子

This also happened to my daughter when she's in the violin competition.  A few parents kept coming in and out and practising with their kids before their competition began.  They were so selfish.  I think it's not a matter who wins or not, but rather it's attitude and fair competition that count.  In each competition, there are only a few winners BUT can have a lot of good kids with good attitude and manner.  I would rather my kid behave as a good kid.

引用:+我細女K3,+佢果場有個女仔,+聽完人地表演

原帖由 meia 於 14-12-10 發表
我細女K3, 佢果場有個女仔, 聽完人地表演之後, 拎轉頭同後面的小朋友, 做了一個拇指向下的手勢.....和一個 ...
我覚得這是家教問題,誰帶去不重要。我媽對我仔的行為,緊張程度比我過之而無不及。

其實你在台上,應該都控制不了台下人會做啲咩,今次當攞個經驗,下次做好啲囉。
又唔洗咁嬲吧。

引用:好慶!明明練到滾瓜爛熟竟然背錯!賽後阿仔

原帖由 tinyan1977 於 14-12-04 發表
好慶!明明練到滾瓜爛熟竟然背錯!賽後阿仔話俾我聽因第一排的男仔向佢做掩耳動作不止還向我仔舉中指!我仔 ...
垃圾評分的比賽!無標準!只有主觀,無客觀!

另外,騷擾人果d如果win了都唔光彩!

王家爸爸  Agree!  發表於 14-12-22 10:56

我都見到⋯⋯係未中指呢⋯⋯我個case應該唔係,似係手指公倒轉或者手指尾。
我個節係下半場,唔知點解有上半場兩個學生都坐喺度,聽得唔耐煩又傾計又舉手指做動作。
個工作人員又行開左。冇人理到佢地。

王家爸爸    發表於 14-12-22 10:56
‹ 上一主題|下一主題