用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校際朗誦比賽舉中指
go

校際朗誦比賽舉中指 [複製鏈接]

好慶!明明練到滾瓜爛熟竟然背錯!賽後阿仔話俾我聽因第一排的男仔向佢做掩耳動作不止還向我仔舉中指!我仔當堂俾佢嚇一跳兼讀錯!上半場完後我去投訴!個工作人員反問我乜嘢喺舉中指!真唔抵!

王家爸爸  擾敵  發表於 14-12-4 17:27
KoWY72  咁小事都投訢  發表於 14-12-4 16:07
   1    0    0    0

引用:好慶!明明練到滾瓜爛熟竟然背錯!賽後阿仔

原帖由 tinyan1977 於 14-12-04 發表
好慶!明明練到滾瓜爛熟竟然背錯!賽後阿仔話俾我聽因第一排的男仔向佢做掩耳動作不止還向我仔舉中指!我仔 ...
我細仔那場,都有個男仔不停做手指公向下的dislike手勢,可惜我仔是第一個,即使職員期後警告佢,都沒用了

點解d小朋友要咁做?純粹吾尊重人?或是惡意影響其他人表現?

小朋友咁細個,如果就心胸咁窄,不是好事呢

回覆:tinyan1977 的帖子

嘩!請問幾大個?依家比個賽都咁,大左不得了,為求目的做事不擇手段!好恐怖!

回覆:tinyan1977 的帖子

咁都得呀

marcuscyrus 發表於 14-12-4 16:06
我細仔那場,都有個男仔不停做手指公向下的dislike手勢,可惜我仔是第一個,即使職員期後警告佢,都沒用了

...
上台經驗多,就不會受到影響。安慰和教導小朋友,讓他知道下次應該點處理。

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+14-12-4+16:06+

原帖由 王家爸爸 於 14-12-04 發表
上台經驗多,就不會受到影響。安慰和教導小朋友,讓他知道下次應該點處理。 ...
我細仔才小一,佢都嚇一嚇,我同佢講,咩小朋友都有,下次唔使驚

jc2009    發表於 14-12-5 12:14
sheffield    發表於 14-12-5 08:48
王家爸爸    發表於 14-12-4 18:00

下次教佢望覌众席中间位置是但一个位。呢个都係經驗,投訴都無用吖~要自己拆解。

其實太mean 既人,人生好難好成功、好快樂,希望家長教小朋友吾好教到行錯路。

醒目開學勳章 王國長老

引用:下次教佢望覌众席中间位置是但一个位。呢个

原帖由 Yanamami 於 14-12-04 發表
下次教佢望覌众席中间位置是但一个位。呢个都係經驗,投訴都無用吖~要自己拆解。 ...
嗯嗯,怕的話最好搵吉位望。不過邊有人咁無品架

Yanamami  係望大人唔好望对手,望死物都ok   發表於 14-12-4 18:56

回覆:校際朗誦比賽舉中指

我第一次聽有小朋友咁惡作劇。玩了7年,都未見識過咁ge 小朋友,亦冇諗過小朋友會咁

引用:我第一次聽有小朋友咁惡作劇。玩了7年,都

原帖由 birdbird 於 14-12-04 發表
我第一次聽有小朋友咁惡作劇。玩了7年,都未見識過咁ge 小朋友,亦冇諗過小朋友會咁

...
我都冇諗過,我地篇poem是搞笑路線,那位小孩,不停笑其他人,dislike手勢,人地演出時講野,最後連評判都話佢。估唔到樓主遇到的更離譜

男仔好曳,我女未遇过!

引用:男仔好曳,我女未遇过!

原帖由 Yanamami 於 14-12-04 發表
男仔好曳,我女未遇过!
真,就算大仔那場,我地第一節,等全場完時,有些仔不耐煩去踢門

點解香港有細路品性咁差?

朗誦叻到識飛都冇用。

教好品格先啦。

Yanamami 發表於 14-12-4 18:58
男仔好曳,我女未遇过!
男仔曳 d.  When my son performed, some boys followed his recitation which the voice was clearly heard by the staff.  I was nervous that my boy got distracted.  Luckily he wasn't (perhaps that's why the adjudicator commented he was concentrated).  After that, the staff reminded the boys what they have done was to give hints to others which were violated the rules.

Boys can't sit still and long as much as girls. So beware and remind our children about this.

回覆:kirstyau 的帖子

小三!我仔學校嘅學生比較乖!無乜見過呢方面嘅世面所以嚇一嚇!我都教個仔咩人都有控制唔到!下次望遠唔好望d男仔!

可能我真喺見識小!有人回覆我"咁都投訴"&"wahaha!" 令我大開眼界!

回覆 tinyan1977 的帖子

小朋友小三都吾算好細,舉中指、大聲笑人、有噓聲...呢d係不君子行為,同好悶坐吾定,係好吾同。
做得過份,在場工作人員係應該制止,吾單係比賽公平的問題,而係話比當事人知道咁樣係錯誤。

我囡比賽果場, 工作人員都好嚴謹, 不單只提左一位家長同一位外籍傭工唔好玩手機, 而且叫我地都唔會亂咁郁, 因為如果我地周身郁, 張櫈會發出聲音, 搔擾到其他人.

王家爸爸    發表於 14-12-5 10:02
‹ 上一主題|下一主題