用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一選校講座
go

小一選校講座 [複製鏈接]

哪一個小一選校講座你認為真的有用和實用?
   0    0    0    0

aka722 發表於 14-12-3 11:10
上EK其實最有用, 不過EK既資料有真有假, 要花時間檢証同自行過濾

其實如果依家先攪既講座, 都只係教你大抽獎填表, 教嚟教去都係果幾個方法, 上嚟問人仲實際
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

我問你, 如果你係選校專家/高手, 你攪講座/出書, 會唔會直講邊間學校有咩唔好? A比B邊間較好

唔會吧! 唔想撈咩, 下年再想搵學校俾資料你, 好難了
所以只可expect聽到官方說法, 唔駛錢就無所謂, 俾錢就免了

gk678    發表於 14-12-4 10:17

引用:我問你,+如果你係選校專家/高手,+你攪講座/

原帖由 Charlotte_mom 於 14-12-03 發表
我問你, 如果你係選校專家/高手, 你攪講座/出書, 會唔會直講邊間學校有咩唔好? A比B邊間較好

唔會吧! 唔想 ...
版主,請問是否有什麼渠道知道幾時有小一講座呢? 我小朋友今年K2,有勞!

回覆:小一選校講座

上網揾下 iantsang, ken sir, 趙sir, 實有一個攪

星島親子王每年都有舉辦,可免費入場,留意下
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

sissysze 發表於 14-12-3 12:52
上網揾下 iantsang, ken sir, 趙sir, 實有一個攪
趙sir嗰d,得閒無事做嘅話,一聽無防但如果對小一派位有初部認識嘅,又或者target直私校嘅話,可能慳返,怕你悶到中場走人!

其實EDB都有攞小一講座,得閒上去望望啦!免費架!

醒目開學勳章

keemic77 發表於 14-12-3 12:51
版主,請問是否有什麼渠道知道幾時有小一講座呢? 我小朋友今年K2,有勞!

...
我唔係餅主,不過edb 係有講派位辦法,對唔清楚遊戲規則者有用

http://www.edb.gov.hk/tc/student-parents/events-services/parents-talks/index.html

引用:Quote:keemic77+發表於+14-12-3+12:51+版主

原帖由 kerkermui 於 14-12-03 發表
我唔係餅主,不過edb 係有講派位辦法,對唔清楚遊戲規則者有用

http://www.edb.gov.hk/tc/student-parents ...
唔好意思,可能我講得不清楚,我意思從那裡可以一次過知道每間小學開放日,每間小學講座登記時間?不是 趙sir 個d

醒目開學勳章

keemic77 發表於 14-12-3 15:11
唔好意思,可能我講得不清楚,我意思從那裡可以一次過知道每間小學開放日,每間小學講座登記時間?不是 趙s ...

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=538&filter=typeid&typeid=4
未必係你想要嘅嘢,但希望都幫到你

kerkermui 發表於 14-12-3 15:22
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=538&filter=typeid&typeid=4
未必係你想要嘅 ...
thank you.

醒目開學勳章

回覆:小一選校講座

我浦EK嘅時候都會好似大家咁諗,無可厚非,因為確實如果依靠學校俾資料,咁必然唔能夠客觀,因為個來源已經有偏頗,而且亦要唔得失學校,所以無乜意思去聽,我自己當時亦唔會聽任何講座。

但世界係會進步,了解學校嘅方法亦唔只得一個,只要唔同學校攞料就可以。但永遠唔行方便嗰條路就必然要花好多時間精力行條辛苦路,但只要有一個人願意做,再分享呢啲資訊,咁社會先有進步、有改變。當然去到呢個認真嘅地步,咁就係要收錢先維持到個運作。

當然,如果要每間學校講到好入骨,我個人覺得咁係口德問題,每間學校都有有心教學嘅老師,講得太白對佢地亦唔公平,呢種係互相尊重。每個人需要唔同、價值觀唔同,有啲野大庭廣眾講,大家汲取到嘅會唔同,所以優、缺點係事實嘅一定可以講,但未必係去到好盡果隻。

引用:哪一個小一選校講座你認為真的有用和實用?+

原帖由 aka722 於 14-12-03 發表
絕對有用,開了眼界之餘亦懂得問問題!

引用:+本帖最後由+iantsang+於+14-12-5+07:59+編

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
‹ 上一主題|下一主題