用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教英普/英粵選擇
樓主: moniko
go

請教英普/英粵選擇 [複製鏈接]

回覆 fishstoneb 的帖子

私/ ST.CAT, YORK, 奧基.....
資助/ 譚歐陽少芳......

引用:而家有offer++am英粵,+pm英普。+唔知點揀

原帖由 moniko 於 14-11-29 發表
而家有offer  am英粵, pm英普。 唔知點揀好呀, am 時間好用好多,但差唔多學費好似學埋普通話抵好多。 可 ...
小女就讀國語主導嘅n班但每日有40min net. 家中廣東話為主.返左3個月學,小女英粵最有反應.普通話會久唔久,無啦啦爆幾句,幾個字!

比我再揀我都會揀英普!

引用:回覆+fishstoneb+的帖子 私/+ST.CAT,+YORK

原帖由 chungayu2 於 14-12-01 發表

St cat 一日得好小eng咋喎,英文為主?

回覆 dbchu 的帖子

st.cat 英粵同英普,花起英文既時間係一半一半

chungayu2 發表於 14-12-1 11:51

St. cat 主流班以英文主導?是嗎? 以我所理解好似唔係, 佢地班主任, 平時係會同小朋友講講東話, e.g. 茶點時間, 排洗, 日常溝通係用廣東話rather than eng.

另外我侄女讀york 主流, 佢地都係廣東話主導架喎, 國際班至係英文主導架喎

簡單d 講, 主流班除左英文堂, 大多係用廣東話

回覆:fishstoneb 的帖子

回覆:fwan1213 的帖子

引用:Quote:chungayu2+發表於+14-12-1+11:51+回

原帖由 fishstoneb 於 14-12-01 發表
St. cat 主流班以英文主導?是嗎? 以我所理解好似唔係, 佢地班主任, 平時係會同小朋友講講東話, e.g. 茶點時 ...
你是SC用家?

引用:點解大家只focus係普通話?英普班曰常同老

原帖由 fishstoneb 於 14-12-01 發表
點解大家只focus係普通話?英普班曰常同老師接觸都會用大量英文,反而英粵班廣東話主道,講英文機會少好多

...
呢個我都有考慮過。我女粵>英>普, 如果英普, 就會變成英語為主導。 但而家英普offer 係pm, 所以又多一個考慮因素。

引用:而家有offer++am英粵,+pm英普。+唔知點揀

回覆:請教英普/英粵選擇

我的小朋友讀英粵。既是學習語言的黃金時期,更應多用粵語。粵語有九音,比普通話難學。小朋友粵語根基好,很容易學好普通話。英文語境才要刻意製造吧。除班主任外,York主流班和國際班課程完全一樣,接觸英文時間應該沒差。

回覆:sweethearts 的帖子

我認為廣東話等如中國的其中一個省份的方言,國際認受性不及普通話和英文, 小朋友在家的時間是遠遠多於學校,以一個主要說廣東話的家庭來說, 不會怕佢母語不流利,點解唔俾佢學校學英文同普通話? 語言要說得標準和流利, 最好係細細個開始學

引用:我認為廣東話等如中國的其中一個省份的方言

原帖由 panda_k 於 14-12-01 發表
我認為廣東話等如中國的其中一個省份的方言,國際認受性不及普通話和英文, 小朋友在家的時間是遠遠多於學校, ...
上過英普同英粵班,真係大有不同

對小朋友來說,普通話是容易學的。研究指出7歲前開始學的語言能達母語水平,若研究發現也適用於普通話,那小學才學也不遲。

回樓上,我從來沒說不用學普通話和英文。我們當然要製造英語語境給小朋友,家長對幼稚園英語語境要求高是無可口非。至於英普還是英粵,結果仍是小朋友7歲前能掌三文兩語,沒大分別。英粵英普的分別或許在於其他方面,例如班主任的背景和本地及內地學生比例。選擇在於家長取向。

你在香港,難道還要擔心將來小朋友的普通話不流利?另外,普通話也有很多不同口音。小朋友應透過不同途徑媒體接觸不同地區的口音。我認為語言是溝通工具,學普通話是必要的,但不執著於幼稚園課堂時。除學術外,幼稚園教小朋友最基本知識包括禮貌尊重,個人衛生等等,母語粵語該是理所當然的語言。

引用:你在香港,難道還要擔心將來小朋友的普通話

原帖由 sweethearts 於 14-12-02 發表
你在香港,難道還要擔心將來小朋友的普通話不流利?另外,普通話也有很多不同口音。小朋友應透過不同途徑媒 ...
我本來同妳一樣咁諗,但發覺講同聽開英文,小朋友會冇咁有心機聽廣東話,又難學,驚第日會抗拒學寫,聽講影響就都會有少少,例如妳同佢講廣東話,佢要用少少時間諗(我估佢翻譯緊),唔知係咪有關

回覆:Cheesepop 的帖子

唔好意思,你是說擔心母語廣東話不流利嗎?我意思是小朋友一定要學好廣東話。你大部分時間跟小朋友只說英文?

引用:Quote:原帖由+panda_k+於+14-12-01+發表我

原帖由 zebrabb 於 14-12-01 發表
上過英普同英粵班,真係大有不同
可以講講分別嗎? 謝謝啊!

引用:我認為廣東話等如中國的其中一個省份的方言

原帖由 panda_k 於 14-12-01 發表
我認為廣東話等如中國的其中一個省份的方言,國際認受性不及普通話和英文, 小朋友在家的時間是遠遠多於學校, ...
我有內地親戚, 家裏說上海話。 但小朋友在學校只說普通話, 回家也只肯說普通話,覺得上海話是次一等的。 結果長大了也不太說上海話了。

可能是個別例子, 卻又令我有點擔心。 但我亦有你的考慮, 家裏教廣東話的時間都很多了。。。

我上過主流同英普,主流上英文的時間很少,多數只見廣東話老師授課,趣味少了一點,反而英普,英文老師好生動,我小朋友頗喜

‹ 上一主題|下一主題