用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教英普/英粵選擇
go

請教英普/英粵選擇 [複製鏈接]

而家有offer  am英粵, pm英普。 唔知點揀好呀, am 時間好用好多,但差唔多學費好似學埋普通話抵好多。 可以俾d意見嗎?

3    0    0    0

回覆:請教英普/英粵選擇

睇吓英粵有無教普通話

引用:睇吓英粵有無教普通話 +

原帖由 jason1978 於 14-11-29 發表
睇吓英粵有無教普通話
有呀, 一星期兩堂, 20分鐘。

我會選英粵。小學面試多用廣東話

引用:我會選英粵。小學面試多用廣東話 +

一定㨂英普,廣東話平日生活有排學,宜家英普先係主導

看運氣!我小朋友在國際校讀PN,由於內地國語先生有經驗,帶住個net,咁就出問題了,什麼都是國語先生主導,連教小朋友面對事情都用中國式方法⋯⋯我小朋友在現在一些學校學到的事也沒表現出來,相反性格行為差了⋯⋯今年我轉回本地班了!普通話第時小學也有,我未見過有小朋友話難⋯⋯

引用:看運氣!我小朋友在國際校讀PN,由於內地國

原帖由 chungayu2 於 14-11-30 發表
看運氣!我小朋友在國際校讀PN,由於內地國語先生有經驗,帶住個net,咁就出問題了,什麼都是國語先生主導, ...
呢個亦係我擔心之一啊。 因為了解過學校請的是內地老師。雖然是有㨂選過, 但我怕不知不覺中,學了內地那套。

但讀英粵的話,我自己沒能力教普通話, 只能課餘學。

引用:我會選英粵。小學面試多用廣東話 +

但有媽媽說不要為面試而錯過語言學習黃金期。 好難揀。。。

好睇小朋友自己,我家小朋友背景一樣,一個懂兩文三語,另一個兩文兩語(英普),廣東話可以話溝通唔到!面試好唔著數!

我都會選英粵,普通話可以上到小學先學。粵語老師會帶得好好多。

chungayu2  贊成  發表於 14-11-30 18:36

引用:Quote:原帖由+jason1978+於+14-11-29+發表

原帖由 moniko 於 14-11-30 發表
但有媽媽說不要為面試而錯過語言學習黃金期。 好難揀。。。
我細個都係英粵,我亦冇出去學,只係靠小學學校教,個時隔一個禮拜先一堂普通話堂,但小學畢業已經可以同內地人對答如流,人地仲話我口音唔似香港人,講得算標準,而且之前有睇過d文章話廣東話有助學中文文言文,所以個人認為唔一定需要英普。不過每個人需要都唔同,真係睇你自己選擇。

引用:好睇小朋友自己,我家小朋友背景一樣,一個

原帖由 文文豬豬 於 14-11-30 發表
好睇小朋友自己,我家小朋友背景一樣,一個懂兩文三語,另一個兩文兩語(英普),廣東話可以話溝通唔到!面 ...
你地平時在家冇同佢講廣東話?

多謝大家意見啊! 人生流流長, 我都係俾小朋友讀英粵啦。 遲啲學普通話都無蝕底既, 諗返, 我自己都係大左睇電視自學

謝謝大家意見!

回覆:feimahoba 的帖子

我都贊成普通話唔難學,本人都係因工作上需要,本來普通話只是港式普通話,因工作要同不同的內地客,每天不停溝通,加上同事普通話很好,每天聽佢講,加上自己狂煲台劇,又鐘意睇下台灣綜藝節目,慢慢就講得流利,而且我生小朋友後沒工作了,沒有太多機會講普通話 ,而家間中去大陸按摩,同按摩師用普通話傾計,佢哋都以為我係内地人,知道我是香港人後,好意外,問點解我的口音一點也不似香港人!所以我覺得只要多講多聽就得!我小朋友都係讀英粵,都有教普通話,就可以了!我暫時覺得學好英文和廣東話比較重要,遲些小朋友大個d,再多教普通話都唔會遲

回覆:gg33 的帖子

有!不過小朋友一定答英文!又或者佢聽唔明廣東話冇反應俾你!

支持母語教學。普通話學得好只係錦上添花。

點解大家只focus係普通話?英普班曰常同老師接觸都會用大量英文,反而英粵班廣東話主道,講英文機會少好多

引用:點解大家只focus係普通話?英普班曰常同老

fwan1213 發表於 14-12-1 10:16
Not 100% correct. 睇下乜幼稚園,有d英文幼稚園,就算係英粵班,我相信都係英文主導!

...

請問那些英粵班幼稚園會以英文主道?

回覆:fishstoneb 的帖子

‹ 上一主題|下一主題