用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs MCS
樓主: ThousandDream
go

SFA vs MCS   [複製鏈接]

醒目開學勳章

我見近年很多家姐讀MCS的,阿妹都去讀DGJS(當然係佢地阿妹勁,考到果D啦),到升中亦係轉校去DG,St. Paul co-ed,國際學校等,可能是想更上一層樓,但亦可能和多了很多強國人抽入有關,有時放學時間經過,MCS門口會有很多強國大媽feel的國語人在等放學(因為佢地講嘢真係好大聲、衣著品味亦好⋯⋯所以好易認),始終大抽奬,什麼人也有,而學生的水平太參差,對教學進度亦有很大影響。

利申:我D細路已好大個,不是升中升小的!

回覆:SFA vs MCS

唔—定。天神果边有好多新港人,質数麻麻,唔得女既学業好貼或唔知点跟。只係途中換血(插班入)唔少。

引用:MCS向來是政府派位學校,不是近年的事。派

原帖由 jumphigh 於 14-11-30 發表
MCS向來是政府派位學校,不是近年的事。派位學校的學生背景、程度不同,不是近年才發生的。操普通話的家長 ...
Agree with you. 但我想講我朋友住溫哥華,佢仔女大部份同學都係來自強國(有錢那班)。唔係移民就可避而係要改變自己思想去融合

little_yolky  包容  發表於 14-12-1 16:57

我朋友識幾個單、雙非家長,女兒也讀紅磚仔,佢地選紅磚仔,全因為嚟香港買奶粉時,坐火車經過時見到學校幾靚,所以問人借地址抽,又好彩地中了,但他們對學校全無認識,又唔同學校合作又唔教,D女成績全是滿江紅,重要普通話同廣東話都唔多好(因為佢地在家以家鄉話同D女溝通多),但佢地永不退學,你有乜辦法?其中兩個更衝閘來港生多兩個女(因為追緊仔),全成了必收生!
文明人在全世界也會受人認同,但一些不文明、不合文明世界規範的行為,不是有錢就可以要人認同及接受的!正常人只會睇唔過眼、睇唔起那些不文明的行為,不是那些人的種族!

rockyng  為何要為一份虛榮心, 將子女送來   發表於 14-12-2 01:41

其實唔需要問啦! 你放棄MCS, 很多人鼓掌。

引用:問黎都多餘。 (抱歉我太直接) +

原帖由 siden 於 14-11-29 發表
問黎都多餘。

(抱歉我太直接)
X2

樓主討論的一間是私校,一間是政府學校,前者要面試,後者有一半是抽籤入,所以學生水平及背景理論上應該是有些分別的。

另外,正常地球人只會不喜歡做不文明行為的人,不論他們是地道香港人或是外國人。所以,要其他人接受自己,只好入鄉隨俗,做一些當地人接受的事,而不是希望人人也如蘇局長所說的「包容」!

而且家長總是擔心「近朱者赤、近墨者黑」,所以才有「孟母三遷」的事,單、雙非來港讀書也是這種諗法,不是單單叫自己小朋友做好自己就得的。
如果間間學校都一樣,何需咁辛苦去選擇學校呢?

官津學校總是存在"次一級"非用家看法....連地理位置有優勢的MCS也不能例外 ~~~

littleTi 發表於 14-11-30 18:41
我朋友識幾個單、雙非家長,女兒也讀紅磚仔,佢地選紅磚仔,全因為嚟香港買奶粉時,坐火車經過時見到學校幾 ...
我又唔覺喎

Yanamami  等你出現好耐啦~[   發表於 14-11-30 20:45

littleTi 發表於 14-11-30 18:41
我朋友識幾個單、雙非家長,女兒也讀紅磚仔,佢地選紅磚仔,全因為嚟香港買奶粉時,坐火車經過時見到學校幾 ...
借地址!

我屋苑都有唔少PTH人(真正住41網),但似乎同果d搶閘落黎生既好有分別。都好斯文有禮,見佢地多俾子女讀耀中(學費好鬼貴~),而d小朋友都乖乖(唔似平時見到d好曳又野蠻過d),相信呢批都喺有教養的一群。

MC1128 發表於 14-11-30 20:41
我又唔覺喎
近數年真的多了單、雙非入讀。我是行經Waterloo road P1,2放學那邊見到的。

littleTi 發表於 14-11-30 20:48
近數年真的多了單、雙非入讀。我是行經Waterloo road P1,2放學那邊見到的。
我說的不一定便是全部,分享吓

也認識兩名說普通話的媽媽,人家孩子在內地唸國際學校再來港的

另一名高質素媽媽不用上班,悉心栽培孩子,絕對有心有力過我!

單或雙非,只是指父或母是否香港永久居民。人的質素不是從這個條件限制的

回覆:ThousandDream 的帖子

樓主不同時間放位,會有不同結果。
如現在不註冊,自行計分有機會後補;如大抽獎有結果,即六月後才放位,就變成扣門位啦!

引用:Quote:littleTi+發表於+14-11-30+20:48+近

ThousandDream 發表於 14-11-29 17:59
大女兒有幸考到SFA,知道SFA升中競爭力很強。同時首輪被選中入讀MCS.

以往只有留意直資私小之間的比較同取 ...
如果擔心係MCS會做墊底果班,唔通入咗SFA就一定唔會墊底?係MCS,只要成績達標,起碼入梗中學,係SFA,即使成績傑出,升中又要辛苦過,隨時又要等運到

little_yolky  唔止, 細妹都要等運到  發表於 14-12-1 17:00
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 14-11-30 20:39
官津學校總是存在"次一級"非用家看法....連地理位置有優勢的MCS也不能例外 ~~~

...
從來冇人話MCS"次一級",不要屈我!否則我比人插死!
只是自從有單、雙非後,香港學校的學生背景的確有了很大分別,加上愈來愈多直資及私校,而佢地又可提早收生,這亦對官津校的收生有影響!
‹ 上一主題|下一主題