用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs MCS
go

SFA vs MCS  

大女兒有幸考到SFA,知道SFA升中競爭力很強。同時首輪被選中入讀MCS.

以往只有留意直資私小之間的比較同取捨,在有細妹跟尾情況下,理應選擇津小,免卻細女兒幾年後要再考小學。

但實際上MCS升中是不是會有差不多的競爭力?因為升回MCS中學也是60-70%。不像天神,St.Mary般一條龍。同時太少找到MCS的資料。可有家長分享一下?

Thanks!

如果你在無揀過學生的Mcs,考吾到前60%,在專收學術强的Sfa,更難搵食。

更何况有細女、學費等考慮。

SFA 每年都有幾位女同學成功插班入MCS 的。你囡囡不用考插班了。

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

自行派到MCS....唔使再諗SFA啦...兩間都係英小

MCS中學部 屬B1A....已係超多家長既夢想學校

60-70%係一般有中屬中學遊戲玩法...受制於統一階段85%直属位...亦不可能收成績略差既學生...亦係強校做法~~~

天糊唔食,係都要自摸十八羅漢?
有付出過又真係開心d嘅!

Tintin926  超好的比喻,不用苦惱的選擇還要   發表於 14-12-10 22:27
purplechung  我吾識打牌, 但都覺得好笑   發表於 14-12-8 10:26
handh  呢個比喻好正!  笑C我!  :excite   發表於 14-11-29 22:13

引用:大女兒有幸考到SFA,知道SFA升中競爭力很強

原帖由 ThousandDream 於 14-11-29 發表
大女兒有幸考到SFA,知道SFA升中競爭力很強。同時首輪被選中入讀MCS.

以往只有留意直資私小之間的比較同取 ...
連我沒有女的都知要選mcs

回覆:SFA vs MCS

MCS係邊間?因我小朋友是仔

引用:MCS係邊間?因我小朋友是仔 +

原帖由 fingerbb 於 14-11-29 發表
MCS係邊間?因我小朋友是仔
Marynoll. It is a very good school. The teaching quality is very high. I don't know why you have to struggle between two. If your gal ends up be the remaining 40% of MCS, what would she be is the  same as if she is with SFA.

醒目開學勳章

唔駛諗,MCS!
樓主,你個女考到SFA都已經係above average啦!要响MCS做top 60%有乜難度?! 你諗多咗喇!
唯一一種情況你要考慮清楚嘅,就係如果小朋友極smart! MCS比較守舊,中小學部支援都不足

SFA vs MCS的話, 比我應該會忍痛放棄SFA揀MCS。
唔好意思想借位問下,如果 SFA vs 聖 心下午 大家又點睇?

little_yolky  緊係SFA啦!  發表於 14-12-1 16:50

引用:唔好意思想借位問下,如果+SFA+vs+聖心下午

原帖由 bkmommy 於 14-11-29 發表
唔好意思想借位問下,如果 SFA vs 聖心下午 大家又點睇?
Where do you live

bkmommy  兩者車程時間一樣的  發表於 14-11-29 20:49

醒目開學勳章

bkmommy 發表於 14-11-29 20:41
SFA vs MCS的話, 比我應該會忍痛放棄SFA揀MCS。
唔好意思想借位問下,如果 SFA vs 聖 心下午 大家又點睇?
...
車程時間一樣,咁邊間方便d呀?你要知道有校外活動要自己湊出湊入,唔係去一兩次咁簡單!返pm會唔會怕攰?
正路,有細跟尾就津校,無就私校

完全唔駛諗,一定揀MCS, MCS 係好多女孩子家長的dream school, 加上有細妹跟尾,跟本不用考慮。

原帖由 ThousandDream 於 14-11-29 發表

支持放棄瑪利諾。
有好多一心一意在等瑪利諾放位。

樓主幾多分抽中MCS? Thks

kerkermui 發表於 14-11-29 20:35
唔駛諗,MCS!
樓主,你個女考到SFA都已經係above average啦!要响MCS做top 60%有乜難度?! 你諗多咗喇!
...

如果係資優而頑皮嘅小朋友, 的確 SFA 有比較多心理輔導社工教育專家提供支援.

至於課程方面, SFA 教深D, 但MCS語境較好, 有另一種學習氣氛, 真係各有各好.

當然, 如果真係極 smart, 其實去邊間都冇分別.  (我識到有小朋友讀 SFA 都嫌太淺, 上堂好悶 , 大部份靠自己睇其他書學野 ...)

但正路黎講, 冇理由唔去 MCS, 尤其有細妹跟尾 .....

問黎都多餘。

(抱歉我太直接)

有妹跟尾,唔駛諗啦

kerkermui 發表於 14-11-29 20:56
車程時間一樣,咁間方便d呀?你要知道有校外活動要自己湊出湊入,唔係去一兩次咁簡單!返pm會唔會怕攰?
...
我哋租屋住既今日唔知聽日事,業主隨時收樓又未定, 自己想搬亦不太難,所以接送方便與否不作考慮。沒有細佬妹跟尾。所以主要考慮學校好唔好,同埋升中問題。主觀覺得小朋友兩間都應該應付得到。其實單睇小學,SFA似乎比較好(課程好以及學生程度差異較少),升中又頗理想,但聖心有band1直屬中學亦看似吸引,加上唔洗錢,但下午校的確時間不好用。大家覺得甘心為條半龍(聖心)而放棄SFA嗎?