用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs MCS
樓主: ThousandDream
go

SFA vs MCS   [複製鏈接]

回覆:handh 的帖子

Yes yes, it's St Mary

引用:Quote:原帖由+Char_Mom+於+14-12-01+發表作

原帖由 Dinosaur430 於 14-12-01 發表
Agree with you.  天主教當初辦學嘅理念係一視同仁,無分階級而得到優質教育

...

longlokma 發表於 14-12-1 01:10
咦,惹火题目喎
小曳人  如果講SFA vs LS 仲惹火!哈哈~   發表於 7 天前

講到我都想去睇睇

Char_Mom 發表於 14-12-1 23:41

其實另一個辦學團體原本教學理念都類似, 但不過唔知係咪受領導層影響, 上層愛出名做政協, 下層配合修改辦學理念, 不斷將"神校"直資化, 辦學變為有條件的一視同仁, 有條件的有教無類
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

palmchristy 發表於 14-12-1 15:03
樓主被嚇到失蹤了

MCS功課比私小多,每周中英默,另有小測,家長要有心理準備跟。有聽過囡囡升中 ...
可能兩邊的家長都甘踴躍發言嚇怕左佢
其實我見好多post都曾經問, 津校是派位無得揀學生, 佢地點可以令到學生有好的質數, 成績優異?
我想樓主都是抱著這樣的想法, SFA是私校可以自行收生, 學生的質數當然有返甘上下, 入到去讀的小朋友又真係幾叻幾醒目既!
MCS功課比私小 (SFA) 多? 我又吾覺喎! 未讀SFA前聽聞好谷,好深,好多功課, 我又吾覺喎! 其實好睇個小朋友應吾應付到, 英文高一級, 數學高半級, 中文用普通話教授, GS, SCI用英文教, 用電子書 ipad教學 (是我最不喜歡的), 但個個小朋友都讀的好開心.
SFA女仔升中派位選擇不多, 上智, 聖母玫瑰佔大多數, 男仔選擇多的, 樓主可以上學校網睇睇.
聽聞MCS P1-P2課程比較淺, 或許是派位的原因, 太深小朋友未必能應付, P3開始深, 其實所有學校P3的課程都開始深, 我又覺得是正常, 如果一路都甘淺的家長吾嘈至奇
我申報下先: 亞女就是大家所講的由SFA插入MCS學生, 亞妹明年升小一吾駛煩

MrBeast  Agree w hkpapa  發表於 14-12-8 18:13
hkpapa852  入到SFA, 最後都只係想插入MCS啫   發表於 14-12-8 13:42
hkpapa852  你呢個咪係啟示囉!  發表於 14-12-8 13:42

引用:Quote:Char_Mom+發表於+14-12-1+23:41+其實

原帖由 hkpapa852 於 14-12-08 發表
其實另一個辦學團體原本教學理諗都類似, 但不過唔知係咪受領導層影響, 上層愛出名做政協, 下層配合修改辦學 ...
:;pppp:

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-12-08+發表

原帖由 Char_Mom 於 14-12-08 發表
:;pppp:

hkpapa852 發表於 14-12-8 11:51

其實另一個辦學團體原本教學理諗都類似, 但不過唔知係咪受領導層影響, 上層愛出名做政協, 下層配合修改辦學 ...

官富鄉伸,一視同仁;

科水快趣,有教無類!  

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

Char_Mom 發表於 14-12-1 23:04
作為MCS校友,看著這個post,我多年的疑惑及擔心終於印証了... 在有些家長眼中,要「考入去」的總是比要「 ...

非常認同, 所以經常見到D什麽SFA vs MCS/MPS;英華 vs LS/華仁, 真係攪唔清係真問或 marketing招數?作為基督徒,不得不承認對天主教既辦學理想尊敬;對某D教會非常失望,轉直資/私校既籍口非常動聽,但這些籍口又只識用於神校, 同系那些差D既學校又不用轉喎!

今年DSC成績引證了我一直所講的,是尖子選學校,不是學校教出尖子。St Pauls 跑馬地和銅鑼灣,一間津校,一間私校,津校出了兩個狀元,私校零;原因只係這兩個狀元揀了津校,而不是私校部。其實所有Band 1A到Band 1C既學校都有足夠軟硬件给學生考出好成績。學校成績好唔好, all about marketing, 吸唔吸引到尖子入讀,説什麽私校/直資资源多D好D,只不過是 “俾咗學費, 自我安慰”。我不反對新辦的私校/直资, 我只反對將官津轉私校/直资。

回答樓主, 有客户女兒一兩年前在MPS小六畢業,返回英國升學,她説女兒那界畢業大約一百二十多人, 四、五個去了St PauIs Coed,十個去了DGS, 八成升上MSS。我諗SFA差不多,女仔頭10%都係去相同學校,尾10%唔鬼理, 中間那80%是否比MSS更好?自己諗諗。如果你覺得你女兒是考頭10%或尾10%既質地,咁讀兩間都冇所謂。我想MCS、LS和華仁升中情况也跟MPS差不多。

MrBeast  世襲分對祖宗有交代  發表於 14-12-8 18:15

引用:+本帖最後由+lawsonmoon+於+14-12-8+14:27+

原帖由 lawsonmoon 於 14-12-08 發表
我不是教徒, 但對天主教这有教無類的辦學理念非常尊敬。 那些自恃高人一等的家長,請選擇令你們自我感覺良好的学校去吧。

引用:Quote:原帖由+lawsonmoon+於+14-12-08+發表

原帖由 longlokma 於 14-12-08 發表
我不是教徒, 但對天主教这有教無類的辦學理念非常尊敬。 那些自恃高人一等的家長,請選擇令你們自我感覺良 ...

回覆 lawsonmoon 的帖子

"如果你覺得你女兒是考頭10%或尾10%既質地,咁讀兩間都冇所謂。"

如果讀兩間都冇所謂, 當然揀間唔使錢, 又益阿妹架啦!  

係官津校學生能力、家庭背景、學習動機、價值觀有所差異其實有咩問題?影響學生學習?只係個D要揀人力保成績既學校先會講既美麗原因。

世界上就係存在著能力、家庭背景等各方面不同的人,早D讓孩子面對,早一點讓孩子明白很多事不是理所當然的,亦讓他們早點學習和不同階層的人何如何相處。這些比學早一兩年課文還有意義。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:SFA vs MCS

不如選鮮魚行唔好入mcs

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+14-12-8+19:50+

原帖由 hkpapa852 於 14-12-08 發表

係官津校學生能力、家庭背景、學習動機、價值觀有所差異其 ...
講得好好

回覆:SFA vs MCS

要学快学深,老實說根本不用由学校去教,孩子本身有能力的,在校外在家庭有大把途徑去学。学校,最重要的不只是教授課本知識,而是全人教育。

kellymami    發表於 14-12-9 08:30

引用:Quote:palmchristy+發表於+14-12-1+15:03+

原帖由 purplechung 於 14-12-08 發表
可能兩邊的家長都甘踴躍發言嚇怕左佢
其實我見好多post都曾經問, 津校是派位無得揀學生, 佢地點可以 ...
哎呀,你早些出來現身說法,就唔使咁多討論,

引用:+本帖最後由+lawsonmoon+於+14-12-8+14:27+

原帖由 lawsonmoon 於 14-12-08 發表
Can't agree more! Marketing! Haha...
就算要「打生打死」考入去的直資,也不一定等於比津校好

yylemami  前提: 抽到心儀津校  發表於 14-12-11 00:49

回覆:Char_Mom 的帖子

直資/私校一定比津校好!有得揀好過冇得揀!買生果時,你會唔㨂?全班學生進度相若,課程進度一定順暢!
一於揀SFA!

有阿妺跟住,根本唔洗諗—定係Mary knoll.入去MCS討論区望下,DSE成績好好吖~
‹ 上一主題|下一主題