用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs MCS
樓主: ThousandDream
go

SFA vs MCS   [複製鏈接]

之前有家長所指《保住自己嘅文化》,係指每一間學校都它的辦學願景、使命、價值觀, 校方會按呢 d 規範準則培育學生,使該學的辦學文化得以承傳、亦可以使到畢業多年的舊生對母校有強烈的歸屬感。

而非用廣東話定普通話教學。

小曳人  謝謝  發表於 14-12-1 09:33

回覆:SFA vs MCS

竟然仲講緊

小曳人  沒完沒了  發表於 14-12-1 09:33

咦,惹火题目喎

小曳人  如果講SFA vs LS 仲惹火!哈哈~   發表於 14-12-1 09:34

為左妹妹,揀MSC啦。如果放棄左,萬一妹妹考唔到心儀直私,理想官津又抽唔到,到時真係後悔莫及了。

為咗妺妹要揀MCS! 其實若果讀MCS跟唔上,SFA亦一樣係跟唔上!

MCS 亦唔係容易讀的學校,每年都有同學留班,你有幸入MCS係你女兒幸運,sfa都要插班考入MCS, 你覺得要考慮乜野,你唔要,好多家長爭住要!

回覆:szmamaha 的帖子

點解咁認真去分析?真係好猛太陽!

醒目開學勳章 貢獻勳章

jumphigh 發表於 14-11-30 22:23
說什麼保存自己文化? SFA還不是用普通話教中文?!
對不起,引起你誤會了!我是說學校文化,以及面試主要語言,而不是面試當中加插普通話題,更不是在討論普教中或廣教中問題

我不清楚各下對新香港人入讀直/私小的看法,但我身邊以乎大部份的家長朋友都不大喜歡祖國的家庭文化,而於其他討論男拔取消以普通話為主要面試語言,大多表示讚同。

當然,新香港人也有好家教好修養的!我自己親身遇到的也很好。

MrBeast    發表於 14-12-1 12:42
恐龍家

回覆 Andymammy 的帖子

係講事實,不用花巧

樓主被嚇到失蹤了

MCS功課比私小多,每周中英默,另有小測,家長要有心理準備跟。有聽過囡囡升中時選外校的其中一個原因是高小多野做。高小並無放鬆,相信MCS同學即使升讀其他中學的亦有一定競爭力。

作為英小,英語環境和同學能力不用懷疑。近年學校加強中文,所以相信浸了六年的不會出現英強中弱情況。樓主實在不用太擔心同學的競爭力。

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆:ThousandDream 的帖子

叫你揀SFA的唯一理由,就係自己等係你放MCS的位

作為MCS校友,看著這個post,我多年的疑惑及擔心終於印証了... 在有些家長眼中,要「考入去」的總是比要「攪入去」的好...
記得當年我在MCS的時候, DxS還未轉直資/私小,當年九龍區三大女校成積很接近,各有千秋。到DxS轉了做私校,可以自由選擇收超級家庭&超級學生,立刻boom boom聲,升了上神枱。
我在想: 如MCS放棄她的天主教辨學理念(即有教無類、一視同仁)而轉私立/直資,以她的歷史、地利、校舍環境等等...定會是大家眼中的神校吧?(當然我是不讚成轉的)
只是個人愚見...不喜勿插

回覆 Char_Mom 的帖子

Just curious : "當年九龍區三大女校" , you mean MCS, DXS, and which one?  

Char_Mom 發表於 14-12-1 23:04
作為MCS校友,看著這個post,我多年的疑惑及擔心終於印証了... 在有些家長眼中,要「考入去」的總是比要「 ...
我不是MCS校友,女兒是學生,與有榮焉

不是阿Q,但一點都不介意MCS是否別人口中的"神校"

但願,大家努力,讓它繼續維持是一所好學校

引用:回覆+Char_Mom+的帖子 Just+curious+:+"當

原帖由 handh 於 14-12-01 發表

Just curious : "當年九龍區三大女校" , you mean MCS, DXS, and which one?  :funn ...
Should be st Mary

引用:回覆+Char_Mom+的帖子 Just+curious+:+"當

原帖由 handh 於 14-12-01 發表

Just curious : "當年九龍區三大女校" , you mean MCS, DXS, and which one?  :funn ...
I think is St Mary

I see ..... thanks.

引用:作為MCS校友,看著這個post,我多年的疑惑

原帖由 Char_Mom 於 14-12-01 發表
作為MCS校友,看著這個post,我多年的疑惑及擔心終於印証了... 在有些家長眼中,要「考入去」的總是比要「 ...
Agree with you.  天主教當初辦學嘅理念係一視同仁,無分階級而得到優質教育

‹ 上一主題|下一主題