用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 火炭Joyful一間好有愛心和質素的幼稚園
go

火炭Joyful一間好有愛心和質素的幼稚園 [複製鏈接]

很想給火炭Joyful一個讚
我和我丈夫都很感恩小女遇上沙田Joyful, 令女兒再次愛上返學。小女以前一直在一間頗有名氣的一條龍幼稚園就讀,但該校只靠名氣,沒有好好監管教學的質素,校中的老師亦對小孩沒有愛心,硬性要求她們守規矩。

女兒最終崩潰了,跟我們哭說不要再上學。我們很痛心,最後因為不想該校毀了女兒,所以決定轉校。但當時要為小女另找一所幼園插班K2真的很困難,最後很幸運地找到了Joyful.

Joyful的老師很有愛心和耐性,給女兒很多的學習空間。另外,她們的小班教學也是極罕見,尤其是K2班。因為之前是新校,所以只有6個學生,但學校還是堅持有外藉老師和普通話老師授課,而且還要是上午班呢! 同校長接觸,她說,這些學生是她們第一屆的學生,她們對她/他們的栽培十分重視啊。

小女有幸插班K2,享受到這樣的師生比例,真是怎樣也想不到。由9月到現在短短不足4個月的語境浸淫下,女兒已能夠以簡單英語跟家中的菲傭溝通,這實非我們所能預料。原來語景對小孩是這麽有意思!現在我們對她來年小一入學面試的信心也增加不少呢。

最後,很想鼓勵大家不要忽略孩子對學習的興趣。如果她/他們有一日跟你們說不要再上學,你們一定要多了解孩子的感受,問題可能不是孩子身上啊。

4    0    0    0

醒目開學勳章

回覆:火炭Joyful一間好有愛心和質素的幼稚園

未返joyful 幼稚園,但我囡已經返左4個月joyful pg ,佢都超鍾意返學。而家講好多嘢同唱好多英文歌。

回覆:CheungO 的帖子

Can't agree more

阿仔讀左2個月,依家唔止唱英文歌同普通話歌都。自己玩既時候,都自己講英文。而且仲會同我地講下簡單英文同普通話。最驚喜既係,返左2日學,返屋企用普通話講佢自己個名!

回覆:BG930 的帖子

又真lor,我女返咗個半月,依家喺屋企都講到啲英文同國語呀。佢好鐘意返學,每朝換咗校服就好興奮。值得一讚既係,老師團隊合作得好好。阿女第一個月放學之後,英文/普通話老師輪流日日分享女兒上課情況比我知。令我好放心

我剛剛in 了N 班,感覺好好。你們住那裡,mos 有校車嗎?

回覆:stpeh 的帖子

我囡都讀緊N,佢非常開心,學校好關心小朋友和有耐性,小班教學,開學3星期net班主任放學都會打來講下阿囡在校情況。校舍不大但好靚好新,是一間有愛心又有學術的學校。可惜我需要whole day, 否則應該一直讀到K3。

其實joyful係邊類形學校?國際又唔國際,本地又唔本地?升小一D人多數去邊?咁貴學費值唔值呢?

個人分享: 荃景JOYFUL 也非常不錯, 師生比例及NET的比例真的冠絕荃灣區, 老師職員個個都好NICE。每星期教學清晰有條理, 還協助Potty Training, 我真心認為JOYFUL可以媲美九龍塘區的學校。

cusoon 發表於 14-11-27 11:15
個人分享: 荃景JOYFUL 也非常不錯, 師生比例及NET的比例真的冠絕荃灣區, 老師職員個個都好NICE。每星期教學 ...
利申: 之前PLAYGROUP 是在九龍塘區上學的。

引用:個人分享:+荃景JOYFUL+也非常不錯,+師生比

原帖由 cusoon 於 14-11-27 發表
個人分享: 荃景JOYFUL 也非常不錯, 師生比例及NET的比例真的冠絕荃灣區, 老師職員個個都好NICE。每星期教學 ...
我真心想問媲美九龍塘邊啲學校咁誇呀?playgroup唔同學校架喎,你同邊間九龍塘學校同joyful比較呢?

回覆:dbchu 的帖子

我自已又無同邊間比較,只係佢師生比例幾好,真係可以逐個小朋友照顧。最緊要我囡鐘意返學,又好似學到野。

回覆:dbchu 的帖子

至於升小就未知啦,學校(火炭)要出年先有k3畢業生。

引用:Quote:原帖由+cusoon+於+14-11-27+發表個人

原帖由 dbchu 於 14-11-27 發表
我真心想問媲美九龍塘邊啲學校咁誇呀?playgroup唔同學校架喎,你同邊間九龍塘學校同joyful比較呢?

...
我唸係講師生比例啫,荃景師生比例係2:14, 相信比一般學校高

我女都讀緊FO TAN JOYFUL, 岩岩11月先插班, 我覺得老師好好, 好有愛心,, 好多細節佢地都會跟埋, 我都會繼續讀上K1...

回覆 貝珠 的帖子

MOS 有校車架, 放心啦

但我上過火炭joyful playground ,感覺幾一般,我囡都唔like返!所以都唔知比唔比佢讀n好

回覆:CheungO 的帖子

終於有人開post讚火炭joyful, 我是N班用家,起初新校不認識,但現在我的評價是「超讚」!! 小兒每天上課超開心! 開學前的orientation day, 一到學校,他那班的普通話老師第一眼見兒子,已認得佢個名,好明顯開學前已仔細睇哂自己那班小朋友的profile, 西人老師及普通話老師都超有愛心。第一天可以陪上課,好驚訝普通話老師用布偶,布偶躲在老師身後扮第一日番學好怕羞的同學仔,用布偶跟未聽過普通話的小朋友溝通,我個仔覺得好得意,係咁留意布偶說什麼……老師好有方法。又因全時間都是native 英語普通話,我仔短短數月已聽得好好,最緊要鐘意番學,學到野。我真的很欣賞老師們。只因它沒有接上去的小學,龍B競爭太大,我收到龍校offer, 先會打算下年轉校,否則一定繼續讀落去。

引用:阿仔讀左2個月,依家唔止唱英文歌同普通話

原帖由 BG930 於 14-11-27 發表
阿仔讀左2個月,依家唔止唱英文歌同普通話歌都。自己玩既時候,都自己講英文。而且仲會同我地講下簡單英文 ...
我係麗城Joyful

引用:很想給火炭Joyful一個讚 我和我丈夫都很感

原帖由 CheungO 於 14-11-26 發表
很想給火炭Joyful一個讚
我和我丈夫都很感恩小女遇上沙田Joyful, 令女兒再次愛上返學。小女以前一直在一間 ...
同意
小女讀緊N班
而家返學好開心
頭1個月收到英文/普通話/助教打黎
講左小朋友嘅進展

學術方面都幾深
Shape / 英文字/大細都有教
唯一擔心升上去寫字唔知會點
有無K2/K3家長分享下
Thx

‹ 上一主題|下一主題