用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同 vs 搏12區抽St Jos
樓主: laundry
go

港同 vs 搏12區抽St Jos [複製鏈接]

多謝各位的寶貴意見!

引用:我都驚抽唔到劉華,抽到阮兆祥,所以註冊了

原帖由 i_love_pampers 於 14-11-26 發表
我都驚抽唔到劉華,抽到阮兆祥,所以註冊了高主教!
心儀劉華重可以玩扣門

回覆:sissysze 的帖子

我就係諗住咁。20分抽到聖雅各,當然想入st joe, wah yan, 起碼叫有半隻腳唔洗煩中學。所以都係等下年叩門算。試過唔得就死心啦!

回覆:maggiecch 的帖子

如果有back up, 咁就點都要博下心儀學校

St. Jo 唔係個個啱讀,識人在St. Jo 讀,佢地話老師好嚴,要求好高,家長常收老師電話,呢間學校適合坐定定,乖巧聽話,專注力高的小朋友, 家長要有足夠的 support.

maggiecch 發表於 14-11-26 22:06
我就係諗住咁。20分抽到聖雅各,當然想入st joe, wah yan, 起碼叫有半隻腳唔洗煩中學。所以都係等下年叩門 ...

同意, 入得傳統男校聖若瑟, 華仁一定要預左谷 6 年, 同區幾間傳統女校一樣谷到癲, 有長期戰鬥的心理準備

回覆 i_love_pampers 的帖子

邊D係阮兆祥級呀? 寶血又係咩級呀? THX

你已經要過五關斬六障,先有港同個位,為何就此要放棄呢!!
再要捱等六個月仲未必100%抽到,六個月時間係禁等,真係好辛苦好漫長!!
我零願斬釘一刀報港同!唔好煩!!

過路客 發表於 14-11-27 11:26
你已經要過五關斬六障,先有港同個位,為何就此要放棄呢!!
再要捱等六個月仲未必100%抽到,六個月時間係禁等, …
理由好簡單,好多家長仍然覺得,百年老校個名點都好過新派直資。

醒目開學勳章

我就唔會咁做........擔心多半年....

引用:Quote:maggiecch+發表於+14-11-26+22:06+我

原帖由 lugano 於 14-11-27 發表
同意, 入得傳統男校聖若瑟, 華仁一定要預左谷 6 年, 同區幾間傳統女校一樣谷到癲, 有長期戰鬥的心理準備

...
其實入津水,直資都好,無中學back up,你都預咗要辛苦6年

回覆 Ryan_baba 的帖子

說得好!

回覆 lugano 的帖子

小學個底好,中學咪舒服D。

2 years ago, I gave up a DSS in TKO, without any backup I opt for lucky draw for St. Jo.  The most critical factor to me, was I believe local school approach fits my son better than a non-traditional one.  The result was I didn't get the place by lucky draw.  But fortunately, my son got admitted through knocking door afterwards.  My approach was extremely risky according to most moms believe.  As I know it was risky, I have spent a lot of effort preparing him for knocking door. Now it turns out my choice for him is perfectly right.  He's doing there perfectly fine, is now a monitor.  No regret.   I did what I believed was right for him. My 2nd thought was that even if he didn't get into st. jo, I kept telling myself as long as he's willing to study, he could be a good student no matter where.

In the end, do you trust what you have chosen for him fit him?  Or you just don't want to give up a chance in gov't free education system?

讀同港要對佢有信心, 一讀讀12年!

好多人唔抽唔安樂, 一早考到又唔覺矜貴,
總之想抽就抽, 費事見人抽, 自己無得抽.

AgapePa 發表於 15-5-6 11:36
好多人唔抽唔安樂, 一早考到又唔覺矜貴,
總之想抽就抽, 費事見人抽, 自己無得抽.
不過接受咗港同offer就無得抽啦, 只可以叩..... 但有冇得叩呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

吾係叩得就有得見,知道有得見的,都係嚴選過。

醒目開學勳章 王國長老

有, 可以拎住直資offer去叫津校的

引用:Quote:原帖由+lugano+於+14-11-27+發表同意

原帖由 maggiecch 於 14-11-27 發表
其實入津水,直資都好,無中學back up,你都預咗要辛苦6年
有中學backup都唔可以鬆懈架。冇話guarantee一定收返你架!當你小學一鬆,上到中學會好辛苦,尤其當中學收啲成績好嘅外來生,小學鬆開嘅成績真係可以跌好多,但13歲嘅少年人,又點會聽你講呢?

‹ 上一主題|下一主題