用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同 vs 搏12區抽St Jos
go

港同 vs 搏12區抽St Jos

小兒有幸入港同! 但想搏12區大抽獎 St Jos
煩惱中! 懇請高人指教
另想請問港同中學入U 率如何??
非常謝謝

回覆:laundry 的帖子

6 年前我都唔敢搏。你有冇back up offer?

醒目開學勳章 王國長老

港同入U幾多, 就算唔上bk, 其實中學網頁已經好透明地有pop-up
由籌備, 簡介會, 面試到有offer, 都好長日子, 如果都無研究過有關資料, 我相信你應該對港同興趣不大
我會建議你抽st jo, 會安心d

littlefaith  講得啱!  發表於 14-11-26 18:12
gk678    發表於 14-11-26 15:43
200709  讚!  發表於 14-11-26 15:43

Super risky if you don't have back up!
in net 12,劉華 or 阮兆祥級數,好兩極

你是否已有足夠心理準備去迎接 All or nothing

撇除抽吾抽到,兩間學校好吾同。

識人舊年入St Joe,個仔係較心散,佢媽媽話每日都為功課同個仔拉锯。

引用:撇除抽吾抽到,兩間學校好吾同。識人舊年入

原帖由 Jane1983 於 14-11-26 發表
撇除抽吾抽到,兩間學校好吾同。

識人舊年入St Joe,個仔係較心散,佢媽媽話每日都為功課同個仔拉锯。 ...
總有媽媽唔抽唔心死,好彩抽到就梗讀,讀咗唔啱先算

回覆 sissysze 的帖子

係ga,好心儀的,去搏都可以理解,不過無back up去抽,係高風險動作。
我個朋友個仔,其實適合讀活動教學多d,但佢話覺得個仔心散和求其,驚佢在無也壓力的環境下hea讀,學吾到嘢,所以想讀傳統學校,治吓個仔...吾知佢做得啱吾啱 !

Not worth to take the risk if you don't have a private school as back up.

You can apply for P2 or P3 transfer to St Joe later.

回覆:港同 vs 搏12區抽St Jos

樓主如果用入U 率去衡量一間學校,讀st. Joe好過

12區,天堂與地獄。樓主可否承受上唔到天堂,可能落地獄的壓力?

如果你咁唔捨得傳統學校,強烈建議你抽St Jo。

FortuneBB    發表於 14-11-26 19:39

回覆 laundry 的帖子

如放棄港同, 相信好多waiting 會多謝你

引用:回覆+sissysze+的帖子 係ga,好心儀的,去

原帖由 Jane1983 於 14-11-26 發表
回覆 sissysze 的帖子

係ga,好心儀的,去搏都可以理解,不過無back up去抽,係高風險動作。
心散就推佢去俾人谷?

我地讀書嗰個年代有幾多心散既小朋友俾傳統教學累死左?

逼到上初中,仲逼唔逼到去高中?

我唔會講100%唔得。

但會係幾多?只有佢媽先知。

不過,forsee到小朋友小學階段同佢媽個關係好難好得去邊

如果一心想博St. Jo,當初又為乜考港同呢?

回覆 sorman 的帖子

佢父母自己都讀過書,想過度過做决定,邊個敢話佢地一定錯……
不過若果愛仔女,此路不通捨得轉就得,有時未試過亦難講,可能小朋友有d 特質係外人睇吾到的。

3個字:叩門

回覆:港同 vs 搏12區抽St Jos

我都驚抽唔到劉華,抽到阮兆祥,所以註冊了高主教!

引用:我都驚抽唔到劉華,抽到阮兆祥,所以註冊了

原帖由 i_love_pampers 於 14-11-26 發表
我都驚抽唔到劉華,抽到阮兆祥,所以註冊了高主教!

回覆 Charlotte_mom 的帖子