用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 自行選校填了特殊需要,結果.......
go

[學校] 自行選校填了特殊需要,結果....... [複製鏈接]

2    0    0    0
簽名被屏蔽

我都填咗,仔仔15分,排備取生第一。我都好相信學校的程序公平。

回覆:LamMAMA 的帖子

Which school?

引用:係得左。之前,聽過傳聞話唔填好d,怕比人

原帖由 LamMAMA 於 14-11-26 發表
係得左。
之前,聽過傳聞話唔填好d,怕比人抽起。
我冇理,照填,心想如果間學校係唔like sen學生,佢收了 ...
應該無關你填唔填SEN,間間學校都不能拒收SEN,小學係計分+運氣。

我仔2016先入小一,今年開始參觀小學,出席觀課,同校長了解學校對SEN既支援同包容程度,睇了9間9間都話不能拒收,但9間入面有d係唔會有信心佢有能力照顧或有包容SEN

回覆:methy 的帖子

我有一個疑問,
儘管學校不能拒絕收SEN學生,
但難確保學校不是把這批小朋友放在Waiting List上。
而且,既然他們也坦白說沒有資源去照顧SEN小朋友;其實,政府有否規定某些小學是有足夠資源配套去收SEN小朋友?
(即跟幼稚園i位一樣)
這樣,家長可集中只了解這些小學。

否則,只苦了家長及小朋友…

引用:我有一個疑問, 儘管學校不能拒絕收SEN學生

原帖由 carmenkmlo 於 14-11-26 發表
我有一個疑問,
儘管學校不能拒絕收SEN學生,
但難確保學校不是把這批小朋友放在Waiting List上。
我未遇過一間說自己無資源比SEN,因為學校不能拒收,收左就按人頭批錢比學校,學校用呢筆錢比額外服務予SEN,可以係器材,請多個肋教,同NGO買服務開小組比SEN學生等等..任學校點用 有無心做就睇過機構或校長喇。
參觀時校長統一答法一定係唔可以拒收SEN,而且仲有好多隱蔽SEN(上小學先發現問題或父母完全唔覺得小朋友有問題),學校係現行融合教育制度下都慘,一班學生咁多,又要追課程,又要理埋SEN,SEN更慘

做父母既只能盡力搵間適合自己小朋友既學校。未聽過一線既學校能夠包容SEN,課程深又快,如果明知小朋友伙SEN,父母係都要選讀,大家都痛苦。

引用:Quote:原帖由+carmenkmlo+於+14-11-26+發表

原帖由 methy 於 14-11-26 發表
我未遇過一間說自己無資源比SEN,因為學校不能拒收,收左就按人頭批錢比學校,學校用呢筆錢比額外服務予SEN, ...
同意,學校係無得揀唔收,間間學校都要收sen(政府有比資助果啲),但家長有得揀,家長可以按小朋友嘅能力去揀合適嘅學校,有sen特色的小朋友佢地需要嘅支援一定係比其他學生多,唔係間間學校都會有足夠嘅支援比Sen學生,因為融合教育嘅資助不是只比Sen學生,而係比全校有需要嘅學生,舊"豬肉"(錢)一定係唔夠支援用的。
仲有,如果間學校啲課程/進度又密又快,功課默測又多,咁小朋友點可能消化得切呢?!佢地辛苦之餘,照顧佢果位家長就會更辛苦! 所以。。家長要小心選擇呢!

醒目開學勳章

回覆:LamMAMA 的帖子

其實只係怕最後要扣門

引用:其實只係怕最後要扣門 +

原帖由 piglet0529 於 14-11-26 發表
其實只係怕最後要扣門
扣門睇表現,我地咪仲無機。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+piglet0529+於+14-11-26+發表

原帖由 methy 於 14-11-26 發表
扣門睇表現,我地咪仲無機。
唉! 我區好嚴重地淪陷, 可能需扣門, 我仔係亞氏類, 扣門看扣當日心情

醒目開學勳章 王國長老

回覆:自行選校填了特殊需要,結果.......

同意,最弊係收就照收,但自生自滅,辛苦的係小朋友。一定要先做功課,去網站睇下,去搵校務報告睇下。如果隻字不提,家長應該心裡有數了。社工係咪全職?有無外判請sen導師(st, ep,其他服務)。一般對學校學習支援?

‹ 上一主題|下一主題