用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗天水圍中學會點揀
樓主: janice917
go

元朗天水圍中學會點揀 [複製鏈接]

回覆:123smile 的帖子

操,我家三年級下學期時,中文8X, 全錯閱讀理解。 所以開始操及搵人補中文。 閱讀理解,真係做的多就會好。佢大概一星期做三,四篇閱讀,一,二個文法excise, 這些大概三個月就會見成績。 然後就執中作, 由作句慢慢開始執,鼓勵佢睇書,咩嘢書都得,就算愛情小說,恐怖小說,穿越小說都睇。 只要唔色情唔太暴力。 叫佢睇書順手學詞彙,學架構,作文要先寫大綱,補習老師要佢每星期都寫一篇, 佢由五年頭的70分進步到今年攞左少年作文比賽三等獎,中文真係要花時間去慢慢改。

引用:Quote:原帖由+janice917+於+15-07-08+發表

原帖由 123smile 於 15-07-09 發表
我自己細個都係讀第二區嘅官立中學,真係好多嘢玩好開心又輕鬆。janice我未去過信義,乜好齋讀書的嗎?好悶 ...
信義要谷的先好入,功課很多,壓力大。 作聽完師兄姐講,每一句就唔好選信義

引用:操,我家三年級下學期時,中文8X,+全錯閱讀

原帖由 blee427 於 15-07-09 發表
操,我家三年級下學期時,中文8X, 全錯閱讀理解。 所以開始操及搵人補中文。 閱讀理解,真係做的多就會好。 ...
感謝詳盡的回覆,你很有條理幫女兒,我都要去買習作了,叫佢睇多d書,盡下人事。其實我女唔谷得,好內向,不過因為近的膚淺理由我想揀佢,我原意想搵間活d嘅中學,日讀夜讀都唔係我想的,因為小學一年考四次試已好大壓力,如果中學又係咁真係好失望。不過成績還未出,跌出band1就唔到我諗了。另外,請問數學又有咩出版社推介呢,我買過好多series嘅眾學堂習作,但數學都仲係一般,謝謝你

引用:Quote:原帖由+123smile+於+15-07-09+發表我

信義要谷的先好入,功課很多,壓力大。 作聽完師兄姐講,每一句就唔好選信義

...
諗起都驚,感謝分享

回覆 blee427 的帖子

都係個句,最緊要小朋友喜歡!!

回覆 123smile 的帖子

信義都有活動,但應該未必人人參加到,音樂方面唔夠趙中多,我女喜歡音樂,聽信義校長講,成績唔好有補底,所以成績佢地十分緊張,趙中要每人一體藝,相信都會有補課,到時你去聽下就會感受到各校著重邊方面,再考慮小朋友能力!!

引用:回覆+123smile+的帖子 信義都有活動,但應

原帖由 janice917 於 15-07-09 發表

信義都有活動,但應該未必人人參加到,音樂方面唔夠趙中多,我女喜歡音樂,聽信義校 ...
係,到時參觀後再考慮,都要睇餸食飯,亞囡咩成績咩個性再揀,謝謝你 啊

janice917  叫囡囡盡力就可以啦!  發表於 15-7-9 10:52

引用:Quote:原帖由+blee427+於+15-07-09+發表操

原帖由 123smile 於 15-07-09 發表
感謝詳盡的回覆,你很有條理幫女兒,我都要去買習作了,叫佢睇多d書,盡下人事。其實我女唔谷得,好內向, ...
數學最好是imath 常犯錯500條 那個series, 不過,數學真係要上堂聽書才是王道

引用:回覆+123smile+的帖子 信義都有活動,但應

原帖由 janice917 於 15-07-09 發表

信義都有活動,但應該未必人人參加到,音樂方面唔夠趙中多,我女喜歡音樂,聽信義校 ...
多謝你既資料, 我未去過趙中。不太了解。就只記得聽家長說趙中唔知有咩唔好。個個首選鄉中。

回覆 小藍莓 的帖子

鄉中出名係名校啦, 要考頭幾名入去讀先冇咁辛苦囉, 我女間小學得一個入左鄉中!

janice917 發表於 15-7-8 12:44
回覆 hellomamiii 的帖子

我囡最後選趙中, 第一志願入左啦!佢怕信義好谷好辛苦, 自行時女好有信心話應該 ...
請問你女讀那間小學?

123smile 發表於 15-7-9 01:51
請問操唔操閱讀理解呢?真心覺得中文好難學好,我囡也是中文差到剛合格,卷又冇派回來,唔知衰乜

...
可以打去問學校問老師嗎?

我小朋友讀個間是可以的

我仔仲衰, 除左英文取B, 其它全C 餐

blee427 發表於 15-7-8 20:22
中文真的要多看多做,其實語言都係咁學習。 而家考中文課外比課內多。 我俾好多excise個女做,做左對,再解 ...
請問你個私補中文哥哥咩價呢?

1星期補多少呢?  

阿仔D 中文差到無朋友

湯中你們覺得如何呢?

回覆 peckykoo 的帖子

香港潮陽小學

janice917 發表於 15-7-9 13:50
回覆 peckykoo 的帖子

香港潮陽小學
聽聞好多功課, 程度又好深是嗎?

引用:Quote:原帖由+123smile+於+15-07-09+發表感

數學最好是imath 常犯錯500條 那個series, 不過,數學真係要上堂聽書才是王道

...
我都有買呢本,試前500題同常錯500題,但我囡只有時間做綜合測試果幾版,俾佢激死,錯過又再錯,功課堂又成日抄人條式番黎先計,俾我踢爆激鬼死我

引用:Quote:123smile+發表於+15-7-9+01:51+請問

原帖由 peckykoo 於 15-07-09 發表
可以打去問學校問老師嗎?

我小朋友讀個間是可以的
常識英文8x, 算唔錯冇問,但數學得7字頭,個老師超衰又小器,所以我費時搵佢

引用:回覆+hellomamiii+的帖子 我囡最後選趙中,

原帖由 janice917 於 15-07-08 發表
回覆 hellomamiii 的帖子

我囡最後選趙中, 第一志願入左啦!佢怕信義好谷好辛苦, 自行時女好有信心話應該 ...
三十五人?好多下喎

janice917  上年仲多, 今年有一個入到鄉中!  發表於 15-7-10 11:07

6, 7年前潮陽有一半是band 1生,而家吾知。
‹ 上一主題|下一主題