用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗天水圍中學會點揀
go

元朗天水圍中學會點揀 [複製鏈接]

阿女讀香港潮陽小學, 成績band1 尾 band 2頭, 心儀信義一定揀, 另一間都會揀 band 1 好嗎?

elbar  band1 尾 band 2頭点揀校?:quest   發表於 14-11-25 19:21
   11    0    0    0

janice917 發表於 14-11-25 12:24
阿女讀香港潮陽小學, 成績band1 尾 band 2頭, 心儀信義一定揀, 另一間都會揀 band 1 好嗎?
...
首先,你點知成績屬於B1尾至B2頭,是老師估的還是你自己估?
這是一個重要的問題,因為邊緣人,如果估錯(尤其是自行階段)可能會派得好差。

王家爸爸 發表於 14-11-25 14:30
首先,你點知成績屬於B1尾至B2頭,是老師估的還是你自己估?
這是一個重要的問題,因為邊緣人,如果估錯( ...
老師大約咁講, 未正式有成績表, 阿女自己知分數都係咁上下喎, 請問你有冇咩好提議呢........

janice917 發表於 14-11-25 15:10
老師大約咁講, 未正式有成績表, 阿女自己知分數都係咁上下喎, 請問你有冇咩好提議呢........
...
假設她是全級排名前20%(我估潮陽小學只有約20%B1生,純屬估計),把信義放自行第一是相當合理的,我也很喜歡這所學校。
自行第二,如果你是進取的,可以放鄉中或崇德,但如果你是保守的,可以放盧幹庭,商中或趙聿修。

王家爸爸 發表於 14-11-25 16:49
假設她是全級排名前20%(我估潮陽小學只有約20%B1生,純屬估計),把信義放自行第一是相當合理的,我也很 ...
謝謝你意見, 我是保守的, 希望盡快有真實成績啦, 咁甲部的三間都是要包這兩間在內嗎?乙部時是要再更保守嗎?

王家爸爸  自行,甲部和乙部可以選擇不同的   發表於 14-11-25 17:20

今天女去參觀天官和羅桂祥, 其實呢兩間我覺得啱佢程度, 不過自行選band 2 會浪費左機會嗎?如果自行選盧幹庭和羅桂祥, 開頭好想佢入信義, 但怕佢成績唔到要求, 校長又講到信義會喜歡收潮陽學生, 搞到我十五十六, 真係煩, 女話上年全級考五十幾都入到信義, 我應該點選呢?!女都喜歡信義的......

醒目開學勳章

回覆:janice917 的帖子

你學校就好啦,我地學校有一條龍中學,所以甚麼參觀,升中簡介會都要自己睇,唔會有其他資料

回覆 yanmi2003 的帖子

我地都係睇個兩間...

回覆:元朗天水圍中學會點揀

如果Band2頭學生讀信義,會很辛苦的

水晶媽咪 發表於 14-11-28 13:05
如果Band2頭學生讀信義,會很辛苦的
你有朋友仔讀緊嗎?我都有諗過這個問題, 但呢間好學校又想試下

我囡囡是信義人,這間學校真是超好!今年收是全Band 1生,如果是Band 2頭會很吃力的,按小朋友程度來報讀對他們會是最好喔!

引用:我囡囡是信義人,這間學校真是超好!今年收

原帖由 水晶媽咪 於 14-11-28 發表
我囡囡是信義人,這間學校真是超好!今年收是全Band 1生,如果是Band 2頭會很吃力的,按小朋友程度來報讀對 ...
請教信義每天功課量如何? 囡囡幾點上床瞓?  每天有自由時間嗎? 謝謝。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

水晶媽咪 發表於 14-11-28 18:05
我囡囡是信義人,這間學校真是超好!今年收是全Band 1生,如果是Band 2頭會很吃力的,按小朋友程度來報讀對 ...

上年潮陽全級考50-60幾都入左去, 唔知佢地會讀得辛苦嗎?阿女識人讀中一, 佢地話開頭會唔慣, 不過現在好好多了!

水晶媽咪 發表於 14-11-28 18:05

請問介唔介意講你囡囡當年小學是全級考第幾考入信義呢?  如我小兒能一直保持全級10名以內, 考入信義的機會大嗎?

引用:+本帖最後由+janice917+於+14-11-29+13:22+

原帖由 janice917 於 14-11-29 發表
辛苦與否,視乎心態!考第尾都可以好開心返學!如果band 1c--2a,自行搏一線英中,只搏到面試經驗而已

想問問十八鄉中是否band2A,謝

2Happy 發表於 15-7-7 19:36
想問問十八鄉中是否band2A,謝
2C-2B

回覆:2Happy 的帖子

2A,係一間好務實的學校

請問樓主派到信義嗎? 我囡明年揀,好擔心,成績麻麻

回覆 hellomamiii 的帖子

我囡最後選趙中, 第一志願入左啦!佢怕信義好谷好辛苦, 自行時女好有信心話應該入到趙中, 其實佢選信義第一都好大機會入到, 佢間學校有35人入左信義, 選得的都好多入哂!

wendy_ho    發表於 15-7-15 11:26
‹ 上一主題|下一主題