用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 默書默到54分,如果你係家長,你會鬧佢嘛? ...
樓主: kincwk
go

默書默到54分,如果你係家長,你會鬧佢嘛? [複製鏈接]

我仔都會失手,我要求是你肯做肯學,你考咩成績我都接受,考得唔好再努力,媽咪同你一同去增取就得,
如果你問題係唔肯溫唔願學,我會嬲

默書成績不好我會罵, 因為默書是有得溫的, 可以早做準備的仍做不好是態度問題.  就算是字體差, 如果不是小肌有事, 或是老師太嚴, 就會是求其寫, 記不清等, 都是態度不好為主.

反而測考因素多好多, 成績差都要睇下要如何改. 未必是態度問題, 可能是程度不夠, 罵未必有用.

間中失手未必是壞事,最緊要和他分析,找出原因,清楚告知/示範何為正確,並鼓勵他不斷求進就OK。

應用何種方法教,要視乎小朋友的性格和喜好。過份自信者,間中鬧下無妨;但若然欠缺自信,就越鬧越衰,反而要鼓勵多些。當然有些是唔炳唔識乖!如何是好,你先答到。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:默書默到54分,如果你係家長,你會鬧佢嘛?

係吾可以鬧 小朋友会反感以後吾仲意讀書 比多d鼓勵佢!

happy_lavender 發表於 14-11-24 15:25
間中失手未必是壞事,最緊要和他分析,找出原因,清楚告知/示範何為正確,並鼓勵他不斷求進就OK。

應用何 ...
係, 好一個反面教材在此。我只用了一年時間。

囡囡:我最憎數學。

回覆:kincwk 的帖子

寫得啱但唔靚都扣分?

慢慢教佢寫『好』字嘅方法,唔單止係為左測驗考試,其實寫靚字係代表左自己架

如果識寫,只是字體問題,我諗我吾會嬲。我仔學校中默,次次都吾高分。上次佢得69分,激得媽咪死死下,我睇下份默書,基本上有範圍的,只錯2個因字體不靚的仔,拼音幾乎全錯,因溫習方法問題,其餘全是課外讀默,冇得溫。佢之前已經盡量把課文範圍溫好,所以我都冇乜點話佢,仲讚佢有範圍的默得不錯。可能你會覺得我要求太低啦!

放張相來看看先有得討論。

雖然分數重要,但學習態度更重要。若果小朋友係盡咗力記,但因為臨場緊張、字體唔靚而扣分時,我都會明白。尤其臨場緊張真係好影響結果!但若因為之前唔肯去記去抄寫而低分,我就肯定會罵!

dontaskme 發表於 14-12-8 12:32
如果識寫,只是字體問題,我諗我吾會嬲。我仔學校中默,次次都吾高分。上次佢得69分,激得媽咪死死下,我睇 ...
咁我都覺得佢乖仔啦, 有範圍既都基本識, 課外題係考死人架。

如果一向高分而今次因字體問題唔合格,可以當教材提醒佢筆劃端正的重要。唔合格最大的後果除左比人鬧,仲有兩樣。第1樣衰,次次100突然炒左,有同學會笑,第2係改正改多左,做功課時間長左。用第2點加鹽加醋話下先已經足夠,第2次仲係咁再鬧同加練字,

回覆:little_yolky 的帖子

當你睇到佢unseen 連"努力"、"結果"都吾識時,個"乖"字你可能會吞返落肚…

佢有冇用心温,做父母一定知(如果有跟的話),會同佢講只欠6分,下次比多少少力合格唔難!逐漸地進步,如果佢根本冇心機温,就另教佢什麽是因果關係。鼓勵比鬧永遠是父母給孩子最好的動力。

我一定會鬧!我都覺得寫字不美沒問題, 也知道現時中文老師要求的中文寫法很難跟(跟我們以前寫的很不同).   但我希望小朋友明白, 在某一學校讀書,  要尊重學校的校法, 也要盡量配合, 在其他情況也應如是.   比如去日本坐地鐵, 他們的慣例是不高聲說話, 我們去到也應配合.   如果小朋友慣了所有事以自己想法出發, 將來很難跟其他人合作.

之前聽一前輩概歎中國人去外地也不理別人文化, 只顧自己做法, eg.在公共場合高聲說話, 就算他們完全沒有惡意, 我們聽到的也被嚇倒, 久以久之就避開他們. ...

也遇過一家長埋怨學校要求幼稚園學生背默, 儘管其他家長也説學生是應付到的, 但那位家長態度強硬 , 並向老師説"我已叫我仔不用黙, 明天上學他是不會默的!"

默書事小, 態度事大。

回覆 GreenMaDad 的帖子

要了解背後的原因, 若是態度問題, 必須立即指正.
我仔的問題系BOTH小肌差+態度麻麻, 有時可能系因小肌差>做得吾好>沮喪>態度變差,所以都幾麻煩。。。

kincwk 發表於 14-11-22 00:02
就係因為你不嬲次次默書都幾好,突然之間甘,真係好難接受
如果係咁我唔会鬧。你估佢唔会唔开心咩。我会表現得好登佢唔抵,佢覺得我明白佢,会比心机d.

kincwk 發表於 14-11-22 00:02
就係因為你不嬲次次默書都幾好,突然之間甘,真係好難接受
次次都ok,間中失手,由佢啦!分數係佢嘅,最緊要佢接唔接受,如佢唔想再54分就自然會下次做番好,如佢唔介意,你都更冇野可以做,鬧黎冇用!如佢真係唔介意,冇打算寫番好,你試下用番d獎勵計劃,等佢高分番,看看那個成績好的良好感覺能否支持佢繼續努力或認真點!

dontaskme 發表於 14-12-8 16:40
當你睇到佢unseen 連"努力"、"結果"都吾識時,個"乖"字你可能會吞返落肚…

...
但係如果佢有範圍的都默得OK, 我又覺得各有前因莫羨人, 都唔可以話佢唔乖的。呢個情況我就真係試得多, 我係同阿囡講:有範圍果part唔錯喎, 無乜錯喎, unseen錯咁多無辦法啦, 下次努力啦, 你都好叻好乖了。

係咁多!

‹ 上一主題|下一主題