用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 跑馬地寶血 VS 北角明慧國際
go

跑馬地寶血 VS 北角明慧國際

邊間好?

睇下你想走咩唔線

回覆:sohacastle 的帖子

請講多少少。謝謝。

回覆:跑馬地寶血 VS 北角明慧國際

明慧太商業化,校長又寸。
寶血今年轉冇學劵,會有更多資源,同跑馬地區多小學,做女仲好。

heidya    發表於 14-11-15 16:19

其實個個都話明慧商業化,我反而覺得明慧老師好好,重學術,有愛心,仔仔返咗4個月PN學識好多嘢~好開心
至於校長寸,我又覺得佢幾nice~
今年K1淨係報咗兩間龍校,唔得會直升
至於寶血,因為我嗰個係仔,我無咩研究,俾唔到意見

引用:明慧太商業化,校長又寸。 寶血今年轉冇學

原帖由 lcyfrankie 於 14-11-15 發表
明慧太商業化,校長又寸。
寶血今年轉冇學劵,會有更多資源,同跑馬地區多小學,做女仲好。

...
agree K1有咁多學校揀, 我唔會揀明慧

想進步快,成績好就選明慧

引用:想進步快,成績好就選明慧

原帖由 sohacastle 於 14-11-15 發表
想進步快,成績好就選明慧
我都想知,d人成日話某某學校係happy school, 課程淺,咁明慧屬於邊類型?因為我見明慧通常只評為商業化

引用:其實個個都話明慧商業化,我反而覺得明慧老

原帖由 小貓1124 於 14-11-15 發表
其實個個都話明慧商業化,我反而覺得明慧老師好好,重學術,有愛心,仔仔返咗4個月PN學識好多嘢~好開心
至 ...
我都覺得明慧好好,老師所有野都跟得好足,亦好有耐性,其他職員亦好幫到手,我囡返學返得好開心。

反而我囡讀另一間所謂既非謀利既happy school,完全唔掂,做野甩漏,推卸責任,啲野10問9唔知,比較下令我更加覺得明慧非常好。

商唔商業化睇你點睇,根本所有私立學校都係商業化,只係包裝出黎唔同。只要你想要既野間學校比到你,各取所需,完全無問題。

引用:Quote:原帖由+小貓1124+於+14-11-15+發表其

原帖由 myserena 於 14-11-17 發表
我都覺得明慧好好,老師所有野都跟得好足,亦好有耐性,其他職員亦好幫到手,我囡返學返得好開心。

反而我 ...
邊間happy school?

myserena 發表於 14-11-17 15:14

反而我 ...
同意,好多人都人云亦云,只有真正的用家才知道明慧的好,
利申: 我女讀緊明慧n班,我覺得好好。

引用:Quote:原帖由+myserena+於+14-11-17+發表我

原帖由 currylamb 於 14-11-17 發表
邊間happy school?
啟x,very bad :;pppp:

醒目開學勳章

我個仔喺明慧由N班讀到今年K3了,我覺得老師幾好呀。我個仔係Sen 佢地都好包容。學術程度幾好我見都有同學仔考到私小直資。至於商業化呢樣見仁見智啦,但我覺得冇咩問題最緊要小朋友喜歡返學同埋學到嘢。
今年考小一,我同另外幾個家長都分別有請教主任同老師點揀好,好地都好有耐性答我地問題架。

引用:我個仔喺明慧由N班讀到今年K3了,我覺得老

原帖由 jelly-pudding 於 14-11-17 發表
我個仔喺明慧由N班讀到今年K3了,我覺得老師幾好呀。我個仔係Sen 佢地都好包容。學術程度幾好我見都有同學 ...
你小朋友讀local 定int'l 呀?

引用:Quote:原帖由+currylamb+於+14-11-17+發表

原帖由 myserena 於 14-11-17 發表
啟x,very bad :;pppp:
舊年有in依間,最記得老師話你個仔唔出聲,又唔睬人~

醒目開學勳章

引用:我個仔喺明慧由N班讀到今年K3了,我覺得老

原帖由 jelly-pudding 於 14-11-17 發表
我個仔喺明慧由N班讀到今年K3了,我覺得老師幾好呀。我個仔係Sen 佢地都好包容。學術程度幾好我見都有同學 ...
Local

寶血同明慧似乎係兩類型學校,一間係天主教local龍校,一間係重語言,學術嘅幼稚園…要視乎家長追求咩…小兒讀緊明慧PN國際班,syllabus有活動教學,佢返學好開心,成日笑,老師們,班主任有愛心,有耐性,好包容,我好滿意!而且,PN係直升K1,唔會好似有D學校咁做評估而決定能否有K1 offer!

引用:Quote:原帖由+jelly-pudding+於+14-11-17+

Local
想了解明慧local 班是否每日有英文堂?是否net 教?如果小朋友target 全统小學,係吾係無需要讀int'l班?

醒目開學勳章

打咗一大段嘢冇晒

醒目開學勳章

明慧local 班K3開始日日有英文上,其中有本地老師教也有net教的。英文功課日日有,中文同math 就隔日有功課。程度我覺得都幾好,咁當然一拍埋去國際部班小朋友流利的英文同普通話就差好遠。