用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啓思小學附屬幼稚園 收到15/16 K1offer 既媽媽
樓主: kvvvcheung
go

收到15/16 K1offer 既媽媽 [複製鏈接]

引用:我仍考慮留位費中,因朋友大女細女讀緊,冇

原帖由 Mag223 於 14-11-19 發表
我仍考慮留位費中,因朋友大女細女讀緊,冇可口非是Happy School(彩用IB program), 老師有愛心,但聽完大女 ...
Cannan 好差咩?

回覆 alpo1122 的帖子

8/11 呀!阿女細細b,又冇玩pg & n!
答到哂,但坐唔定,成日要玩後面d玩具!
範哂禁忌,實唔收Lu......

回覆:kvvvcheung 的帖子

不是差,只是上出面小學,對比程度淺。
始終Happy school.
我老公改變注意,留咗位。因為佢對呢間學校有良心感覺。

引用:不是差,只是上出面小學,對比程度淺。 始

原帖由 Mag223 於 14-11-20 發表
不是差,只是上出面小學,對比程度淺。
始終Happy school.
我老公改變注意,留咗位。因為佢對呢間學校有良 ...
良好感動

回覆:收到15/16 K1offer 既媽媽

由於先生特別喜歡呢間,所以交咗留位了。

引用:我仍考慮留位費中,因朋友大女細女讀緊,冇

原帖由 Mag223 於 14-11-19 發表
我仍考慮留位費中,因朋友大女細女讀緊,冇可口非是Happy School(彩用IB program), 老師有愛心,但聽完大女 ...
情況一樣呀

阿妹個同事係咁講,做咩考呢間!
程度非常淺,冇功課,俾佢同事彈到呢

Mag223 發表於 14-11-21 22:45
阿妹個同事係咁講,做咩考呢間!
程度非常淺,冇功課,俾佢同事彈到呢

...
佢會唔會混淆左另一間啟思??啟小附幼幾乎英普教學,語境一定好,另外,佢最近一年的升小考直資成績好好,你有冇上網站睇過?
唔好介意我咁講,如果你唔鐘意啟附幼,就唔應該留位,大拿拿$1200喎!你對學校咁猶豫,即使他日你小朋友入讀,你都會唔開心,成日後悔點解當初。。。

其實啟附幼學術一定比其他名幼淺,佢的與眾不同之處就係真正活動教學,經驗學習,少抄寫。我仔仔係個成日問點解的人,我答佢問題答到口軟,有時答到冇得答。因為咁,我傾向啟附幼,覺得學校可以滿足佢的好奇心。唯一令我卻步係如果升啟小學費好金,傳統小學就平d。不過,我同c6都同意如果仔仔讀啟幼真係好好,可以啟發思考,可能會升埋小學。

其實唔好介意人地講咩,要諗吓你想比咩教育你小朋友,你小朋友最適合咩教育。學校收你小朋友一定係老師見到你小朋友身上某種特質適合學校的。

利申:仔仔讀緊的pn應可直升,另外都有SN AM offer。但仔仔7成會讀啟附幼。

Venusacc  Agree!  發表於 14-11-24 13:55

引用:Quote:Mag223+發表於+14-11-21+22:45+阿妹

原帖由 sunnymama2 於 14-11-22 發表
佢會唔會混淆左另一間啟思??啟小附幼幾乎英普教學,語境一定好,另外,佢最近一年的升小考直資成績好好, ...
非常認同您既講法!學校都係揀間最適合自己小朋友個間

我都留左位pm,今日收到TT  國際班pm offer,而家唔知點好,tt語言好D,但啟小又屬九龍城網,張來如唔升啟中,可大抽獎

引用:Quote:Mag223+發表於+14-11-21+22:45+阿妹

原帖由 sunnymama2 於 14-11-22 發表
佢會唔會混淆左另一間啟思??啟小附幼幾乎英普教學,語境一定好,另外,佢最近一年的升小考直資成績好好, ...
My son ask why why why constantly too and is very active. Hence I really like CPSKG and CPS but agree that CPS fee is very high!

CPSKG is currently my first choice but worry if I get St Cat offer then whether I would go for that as both is a good school. St Cat may be better for other local school, I also like CKY as a cheaper school that runs IB!

回覆:sunnymama2 的帖子

我同先生都喜歡呢間學校,唯獨是呢間咁早offer!
當然我有睇校綱上小學la, 但冇可囗非Happy School 去到K3 都冇功課,就要家長額外操練。
我朋友2個女讀呢間,她都話讀得開心冇壓力,老師有愛心,但大女考出面小學就已經反映到不足之處。

我好自豪同人講呢間收咗,好多人都問我,為什麼選Happy School.

引用:我都留左位pm,今日收到TT++國際班pm+offer

原帖由 adalat 於 14-11-22 發表
我都留左位pm,今日收到TT  國際班pm offer,而家唔知點好,tt語言好D,但啟小又屬九龍城網,張來如唔升啟中 ...
想問 如果唔咪住九龍城 都可以因讀啟小而有得在九龍城大抽獎(中學)

回覆 Mag223 的帖子

作業不少了,每天都有作業,周末都有4-5張要做。

回覆 tsewest 的帖子

是的,升中主要看就讀小學的校網。也可以根據自己的住所改校網

不會啦,我個仔K3, 每天都有作業,周末都有4-5張要做。啟幼已經加強學術要求了,K2下學期還有內部面試課程培訓啦

原來學術加強咗

回覆:ymq 的帖子

啟思小學屬哪個校網?如果跟住址的話,租屋也OK嗎?thx

引用:回覆+Mag223+的帖子 不會啦,我個仔K3,+每

原帖由 ymq 於 14-11-23 發表

不會啦,我個仔K3, 每天都有作業,周末都有4-5張要做。啟幼已經加強學術要求了,K3上 ...

引用:啟思小學屬哪個校網?如果跟住址的話,租屋

原帖由 cuereheart 於 14-11-24 發表
啟思小學屬哪個校網?如果跟住址的話,租屋也OK嗎?thx
九龍城

‹ 上一主題|下一主題