用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 內容已刪, 謝謝各位熱烈討論
樓主: Barbarossa
go

內容已刪, 謝謝各位熱烈討論 [複製鏈接]

比得錢都想自己小朋友啲同學都係乖啦!唔通想學校收啲有問題學生教壞自己小朋友咩

1224cheung 發表於 14-11-11 13:54
比得錢都想自己小朋友啲同學都係乖啦!唔通想學校收啲有問題學生教壞自己小朋友咩 ...
功課忙唔等於會學乖, 名校學生都有校園欺凌, 食煙講粗口

Barbaross 發表於 14-11-11 13:59
功課忙唔等於會學乖, 名校學生都有校園欺凌, 食煙講粗口
樓主,我留言意思係針對有人話今年學校收啲乖巧學生啫!唔好誤會

Barbarossa 發表於 14-11-11 13:08
係...仲要唔似小一程度, 例如砌積木, 聽音樂, 看圖書....呢啲字對於小一來講都比較深 ...
聽音樂, 看圖書對小一點會叫深呀?

chanwendy 發表於 14-11-11 14:36
聽音樂, 看圖書對小一點會叫深呀?
讀梗係無問題啦, 幼稚園都識讀, 但默就唔同講法

醒目開學勳章 王國長老

556699 發表於 14-11-11 13:16
面對學業成績未如理想的壓力, 唔少標榜活動教學或愉快學習的學校, 都或多或少地加強功課或考試量, 港同如是 ...
TSA與banding無關, 程度提唔提升與TSA亦無關, 我仔學校基本上無人會理TSA

Barbarossa 發表於 14-11-11 15:03
讀梗係無問題啦, 幼稚園都識讀, 但默就唔同講法
我當然講緊寫啦, 音樂圖書呢啲字好多幼稚園高班都會寫過喎.

引用:面對學業成績未如理想的壓力,+唔少標榜活動

原帖由 556699 於 14-11-11 發表
面對學業成績未如理想的壓力, 唔少標榜活動教學或愉快學習的學校, 都或多或少地加強功課或考試量, 港同如是 ...
咁如果冇 TSA d 學校又點呢?

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+556699+於+14-11-11+發表面對

原帖由 virgokaren 於 14-11-11 發表
咁如果冇 TSA d 學校又點呢?
有無唔係重點,重點係操唔操學生。正如呈分,有呈分唔一定等於谷,反正都係校內試,重點係學生咩心態去考

引用:+本帖最後由+Barbarossa+於+14-11-11+13:09

原帖由 Barbarossa 於 14-11-11 發表
我仔剛上小一,都係默呢d,每次25個生字,即大約50-55字

引用:始終學習都需要適量既練習,+去穏固已學既知

原帖由 neko1234 於 14-11-11 發表
始終學習都需要適量既練習, 去穏固已學既知識,
只要唔係為做而做, 做大量重覆既練習,
令小朋友變機械人,  ...
贊成,如果是不求甚解只默字,那就本末倒置。

引用:我識人今年收咗出年讀小一,+亦都驚訝所謂的

原帖由 kplh 於 14-11-11 發表
我識人今年收咗出年讀小一, 亦都驚訝所謂的活動教學, 原來係收一些好乖適合傳統學校的學生 ...
我到今日都唔明白,活動教學係方法嘅一種,小朋友乖唔乖有乜關係

回覆 momama 的帖子

以前我都唔明,但現在開始明白。活動教學更需要小朋友專注,要懂得收放自如,因為太活躍的小朋友在活動中可能未能收放自如投入另一項活動。

引用:回覆+momama+的帖子 以前我都唔明,但現在

原帖由 WHPH 於 14-11-12 發表

以前我都唔明,但現在開始明白。活動教學更需要小朋友專注,要懂得收放自如,因為太活 ...
可惜好多人都認為乖就傳統,坐唔定就活動。

坦白講,考小一,無論傳統、活動定國際學校,都喜歡乖巧守規的小朋友。小朋友可以活潑、好動,但一叫停,就要聽指令。

引用:+本帖最後由+Barbarossa+於+14-11-11+13:09

原帖由 Barbarossa 於 14-11-11 發表
我仔今年救恩小四,其實救恩的英文一向都比出面深,現在我仔的英文有些生字我都不懂,但學校不是要難為小朋友,老師要默的字都會是與單元有關的,同時在課堂上亦必定有教過,所以如果上堂時有留心,基本上不用溫習。其實樓主不用太擔心,默書唔計分㗎,只是想小朋友溫習。

以前乜都唔識,以為只有LS及I S 的選擇。
找小學才發現有活動教學模式可以揀,上年面試最心儀真道,港同,救恩等校。
如果没有這些學校,香港小孩又少了選擇。
所以希望活動教學的學校要堅持理念。

以前乜都唔識,以為只有LS及I S 的選擇。
找小學才發現有活動教學模式可以揀,上年面試最心儀真道,港同,救恩等校。
如果没有這些學校,香港小孩又少了選擇。
所以希望活動教學的學校要堅持理念。

回覆:西區救恩學校有點走回傳統學校路線

其實唔係活潑的小朋友就適合活動教學。但活動教學可引發學習興趣,小朋友可以探索,討論,學得更深更廣!

引用:其實唔係活潑的小朋友就適合活動教學。但活

原帖由 Melody_BB 於 14-11-13 發表
其實唔係活潑的小朋友就適合活動教學。但活動教學可引發學習興趣,小朋友可以探索,討論,學得更深更廣!

...
贊同!

看了這帖使自己多了反思,可能太多家長(包括自己)都分不清活動同活動教學之分。

‹ 上一主題|下一主題