用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 內容已刪, 謝謝各位熱烈討論
go

內容已刪, 謝謝各位熱烈討論 [複製鏈接]

如果可以, 煩請版主代刪本帖

[size=13.63636302948px]謝謝
   2    0    0    0

, 要請多D家長証實

醒目開學勳章 王國長老

其實我仔讀的小學亦有相似情況
不過在調整之後, 功課量係比一般傳統學校少, 對嗎? 如果攪到比傳統仲多, 當然不能接受啦
有默書, 真係咁不堪? 默幾密? 默幾多? 有D學校每星期都有中英默, 有D學校一個月都唔默一次, 有D學校可能仲係零默書
家長係要衡量下咩叫適中

始終學生都係要面對升中, 尤其救恩只有少數人可升去滙基, 其他學生都要公開面對競爭的

Charlotte_mom 發表於 14-11-11 11:12
不過在調整之後, 功課量係比一般傳統學校少, 對嗎? 如果攪到比傳統仲多, 當 ...
救恩一級只有80人左右, 最多有30人可升上匯基(東九龍), 近兩年都有22個左右, 比例都唔少呀!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其他唔知, 不過我姪女讀緊五年級, 佢一年級時係有默書架喎, 佢在我家中預備過英默的, 只係六七個生字啫.

我識人今年收咗出年讀小一, 亦都驚訝所謂的活動教學, 原來係收一些好乖適合傳統學校的學生

Charlotte_mom 發表於 14-11-11 11:12
不過在調整之後, 功課量係比一般傳統學校少, 對嗎? 如果攪到比傳統仲多, 當 ...
暫時仲維持小一小二無考試, 但今年就多左默書, 兩個星期一次, 中英文都有.每次讀默幾十個生字.

回覆:西區救恩學校有點走回傳統學校路線

講開又係wor -- 我識兩個有offer的都係乖巧適合傳統的學生。不過,收什麼學生未必等同學校方向改變。

chanwendy 發表於 14-11-11 11:17
其他唔知, 不過我姪女讀緊五年級, 佢一年級時係有默書架喎, 佢在我家中預備過英默的, 只係六七個生字啫. ...

而家讀默一次幾十字, 全部都係未學過的生字

救恩去到五, 六年級一向都係深, 尤其語文科, 係會有初中內容.

所以其實報津官校都唔差

yame 發表於 14-11-11 11:53
所以其實報津官校都唔差
我呢個帖唔係想踩救恩, 呢間仍然係一間好學校, 好有愛心的學校, 重視品德教育, 全人發展的學校.就係因為咁先唔想變.

我覺得好呀!定期幫小朋友溫書!

始終學習都需要適量既練習, 去穏固已學既知識,
只要唔係為做而做, 做大量重覆既練習,
令小朋友變機械人, 不求甚解, 缺乏思考,
只要係適中 ,我反而覺得係變好...

引用:+本帖最後由+Barbarossa+於+14-11-11+12:04

原帖由 Barbarossa 於 14-11-11 發表
未學過?仲要幾十個?

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 14-11-11 13:03
未學過?仲要幾十個?

係...仲要唔似小一程度, 例如砌積木, 聽音樂, 看圖書....呢啲字對於小一來講都比較深

Barbarossa 發表於 14-11-11 13:08
係...仲要唔似小一程度, 例如砌積木, 聽音樂, 看圖書....呢啲字對於小一來講都比較深 ...
咁咪即係要家長教????
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

面對學業成績未如理想的壓力, 唔少標榜活動教學或愉快學習的學校, 都或多或少地加強功課或考試量, 港同如是, 真道如是, 高主教如是(雖然高主教一向不屬活動教學類)。 不過這是全港的大方向, 有老師稱TSA確實是越來越深, 學校要維持或提升banding, 無可避免地要加強催谷。

但前幾個星期,撞到舊鄰居,佢個女今年救恩小一,無也功課,讀得好開心wor。

默書如果量ok,無大問題呀,國際學校都有默書啦。同一日十樣八樣功課、一年幾測幾考、日日2、3個鐘走吾甩的相比,救恩算係咁。

至於鍾意收乖的小朋友,尼樣好無奈,老師揀人都係選乖巧受教的。小朋友可以active、活潑、外向,但一叫停就要聽指令,否則難呀....
‹ 上一主題|下一主題