用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 3歲囡囡要學D咩,芭蕾舞,鋼琴……
樓主: wkiwong
go

3歲囡囡要學D咩,芭蕾舞,鋼琴…… [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+wkiwong+於+14-11-09+發表如

原帖由 konew720 於 14-11-11 發表
睇你個囡自己鍾意咩。
我個囡2歲半開始學芭蕾舞,原本諗住4-5歲先開始學,但佢2歲見過人見之後就好鍾意,而 ...
你女係邊度學跳舞啊? 可以pm 我嗎

回覆:langnui1225 的帖子

Hello, would u mind sharing me where your daughter dancing ? Thx a lot

引用:Quote:原帖由+konew720+於+14-11-11+發表睇

原帖由 力爭上游 於 14-12-15 發表
你女係邊度學跳舞啊? 可以pm 我嗎
其實我去果間只係屋企附近,因為純粹係俾個囡試下,同埋咁細個唔會去太遠。如果再大d,佢仲有興趣先去王x蔓(跳舞朋友介紹),不過都會係小學之後既事。
另外我認同自理好重要,所以我2個囡未到歲半就去Montessori playgroup, 因為自己上堂所以學到獨立,亦學到自己既野自己做。2歲前我已要求佢地可以自己扔自己既垃圾,例如片,亦要佢地出街自己揹自己既濕紙巾片同水,同埋自己食完飲完既野放入廚房,仲有刷牙著鞋除鞋襪之後放入架,全部可以2歲前做到。而家我會要家姐自己洗自己既飯碗,同埋我抹地會每人一塊毛巾,3個一齊抹,雖然佢地係0貢獻,但佢地知道佢地有責任做家務。
過程係辛苦,但開心,而家開始舒服,因為好多野我係坐係度叫佢地去做。

引用:Quote:原帖由+力爭上游+於+14-12-15+發表你

原帖由 konew720 於 14-12-16 發表
其實我去果間只係屋企附近,因為純粹係俾個囡試下,同埋咁細個唔會去太遠。如果再大d,佢仲有興趣先去王x蔓 ...
要好有恆心先可以一起訓練

簽名被屏蔽

我都認為學習如何自理最緊要, 興趣班就真係睇吓小朋友興趣, 貴精不貴多. 唔通佢真係無興趣跳舞彈琴你都夾硬迫佢學咩.

引用:Quote:原帖由+picture+於+14-11-17+發表刷

原帖由 ppmmbb 於 14-11-18 發表
咁高要求!
其實已唔高要求,真係基本自理,呢d搞唔掂,學咩都冇用⋯⋯

回覆:Julybabe 的帖子

回覆:3歲囡囡要學D咩,芭蕾舞,鋼琴……

‹ 上一主題|下一主題