用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 3歲囡囡要學D咩,芭蕾舞,鋼琴……
go

3歲囡囡要學D咩,芭蕾舞,鋼琴…… [複製鏈接]

如題。你地個BB3歲會學D咩呢, 芭蕾舞?鋼琴?英文補習?可否分享一下呢。

6    0    0    0

引用:如題。你地個BB3歲會學D咩呢,+芭蕾舞?鋼琴

原帖由 wkiwong 於 14-11-09 發表
如題。你地個BB3歲會學D咩呢, 芭蕾舞?鋼琴?英文補習?可否分享一下呢。

...
睇你個囡自己鍾意咩。
我個囡2歲半開始學芭蕾舞,原本諗住4-5歲先開始學,但佢2歲見過人見之後就好鍾意,而家3歲,老師話佢跳得超好,我自己觀課,佢真係跟足老師既動作做。
小朋友有興趣,就可以做得好好,冇興趣只係浪費錢同時間。

維也納兒童合唱團喺香港開音樂班
23/11 開放日
1-6歲小朋友可以同維也納老師上工作坊
上網登記:www.vbcma.com

引用:如題。你地個BB3歲會學D咩呢,+芭蕾舞?鋼琴

原帖由 wkiwong 於 14-11-09 發表

...
刷牙、自己換衫褲鞋socks,  自己食飯、飲水、上厠所、自己上床睡覺 和做功課。

呢D識哂之後,知道乜野是自己的責任之後才考慮學其他東西。

如果佢冇責任感,去學乜都係散漫就既是嘥$$

saladmama2011  認同!!!  發表於 14-11-18 15:30

引用:Quote:原帖由+wkiwong+於+14-11-09+發表如

原帖由 picture 於 14-11-17 發表
刷牙、自己換衫褲鞋socks,  自己食飯、飲水、上厠所、自己上床睡覺 和做功課。

呢D識哂之後,知道乜野是自 ...
咁高要求!

torunpoland  正常要求而已!  發表於 14-11-18 21:52

引用:Quote:原帖由+wkiwong+於+14-11-09+發表如

認同,呢尐自理其實唔高要求
我唔反對學興趣班但基本自理都未識就係本末倒置

torunpoland  說得好!  發表於 14-11-18 21:51

引用:Quote:原帖由+picture+於+14-11-17+發表刷

原帖由 ppmmbb 於 14-11-18 發表
咁高要求!
唔高架la
就算做得普通都要自己試,一步一步學。

見過有D細路去都又丫環 serve 佢。返興趣班工人拿袋,拿書出來。而個細路就只有軀殼在,心都唔知飛左去边?hea.夠鐘就落堂。

興趣班冇話踢出校,你交$老師咪教law
學成點真係各下自理。

我兒3歲時甚麼都沒有學。

同意

自理係最基本的!

Agree!!

wkiwong 發表於 14-11-9 01:03

...
瞓多d...去playground玩多d會唔會更好?

回覆:3歲囡囡要學D咩,芭蕾舞,鋼琴……

游水,ice skating, drawing, singing, english, harps, violin, figure skating, phonics, and all that you can think about, monster parents… please, let your girl alone and let her be free!

回覆:wkiwong 的帖子

我都同意要教小朋友自理為主。但亦都同時可以留意吓佢有咩興趣,之後俾佢試吓上堂。因為有啲小朋友覺得鍾意嘅嘢,又未必鍾意regular上堂咁學。所以最重要都係了解咗小朋友嘅心態先。
我個女自理都算ok,肯自己試,食飯,去廁所,執玩具,換校服(除咗拉裙後面嘅拉鍊)都做到,到佢真係做唔到先嗌我哋幫手。佢由10個月開始上音樂playgroup,開頭都係諗住試吓俾佢見多啲小朋友,到而大家3歲就轉咗參加唱歌班,佢好鍾意,學得好開心。另外仲有俾佢學Jazz Ballet (2.5歲開始)同普通話GAPSK(學咗2個月左右)。跳舞佢未學之前已經好鍾意,初頭因為老師有啲惡而冇咁鍾意,到前幾個月升咗班同埋老師推薦參加考試,覺得有成功感就越嚟越鍾意。
而普通話佢吸收到,識聽簡單指令。始終係坐定定上堂有啲悶,學埋今個月睇吓繼唔繼續。
希望我少少sharing可幫到你。

唔係要小朋友學野,就怪獸家長。而家多媽媽要小朋友2,3歲就學野,只因生得一個小朋友,怕佢地悶。
2,3歲除左要自理,仲要學習建立人際關係。我覺得玩下跳舞都幾好,一班小朋友郁下郁下,筋骨都靈活啲,仲可以等佢地學下聽指令。另外,畫下畫,搓下泥膠都ok,小朋友對圖象形狀有大啲想像力。

補充一句:俾佢地學野,唔好諗住佢地會叻到飛天,又唔好諗幫到入咩咩學校,最緊要佢地開心,識到朋友仔就ok la。

我女兩歲十個月,我比佢每星期上一次體操班,不是要特訓她做體操選手,純粹希望幫佢消耗下無限精力,其他日子,我會叫姐姐帶佢去公園玩。每日晚飯後,佢會自己來回跑,間屋細好怕佢跌倒。而且見到佢運動細胞好好,平衡力好。大啲至比佢學跳舞。上了一個月,教練話佢動作做得好好。我都睇過佢試堂,佢好有興趣好認真。其他小朋友,有兩個男仔就由頭到尾都打交,走左去……嗰啲就真係好浪費金錢。

將來我都無打算要佢十項全能,佢係女仔,我不會有太高期望,不一定要佢出人頭地。斯文有禮貌懂尊重別人有良好溝通技巧,獨立不倚賴,找到自己的興趣潛能便ok。

我女女兩歲半開始都跳芭蕾舞, 都係個句, 唔係要十項全能, 但佢鐘意又真係跟到老師指領, 而且勁LIKE老師, 所以我比佢繼續學. 加上女女學平日, 小人D, 佢上得好開心, 最緊要佢真係斯文左.
有興趣可PM我

如之前無學過其他野,我會比佢學跳舞先,有得玩又可以多d運動,訓練大小肌肉,又可同其他小朋友相處下,學下聽指令....  太細個比較難坐定定...

wkiwong 發表於 14-11-9 01:03

...
學咩都好最緊要係佢有興趣嘅嘢先係最好
‹ 上一主題|下一主題