用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一仲好大頭蝦
go

中一仲好大頭蝦 [複製鏈接]

經常唔記得帶乜帶物返學,做咗嘅功課都會唔記得帶。學校有規定,唔記得帶野加忘記準時交功課多過十次要記缺點,開學到宜家已經六次。唉!鬧又鬧過,氹又氹過,用埋獎勵方法都冇用。男仔係咪真係咁大意,又唔细心,因為佢不嬲都係咁,以為上中學可以好D…点知,太失望!宜家只好晚晩同佢查書包,逐樣拎俾我睇…其實大家都唔好受,但我真係諗唔倒仲有咩更好方法。所以,想問大家有咩更好方法可share下?唔該哂!

tinlong89  正常  發表於 15-3-22 19:37
TwinWong  男女都係咁喎  發表於 14-11-21 12:08
王家爸爸  男仔喺咁㗎啦。  發表於 14-11-10 16:57
   0    0    0    1

我個仔都係咁,我就儘量同佢一齊想方法。例如有一些功課遲幾日或星期交,佢試過一兩次唔記得交,同佢傾後,想出一個辦法就係叫佢在老師俾功課個日,即刻係要交功課前一日的手冊寫"明天交xx". 最緊要同佢一齊傾,一齊想方法去解決啦。

囝囝學校有手册,  但形式似辦公用的記事簿(diary) , 每次寫功課不是寫今天有什麽要做, 而是直接寫在交功課當天。 其實等於大人岀來做事mark diary一樣。 每天回家就揭開手册, 看看今個星期及下個星期要做什麽(包括小測), 方便善用時間作預備。 只要這practice恒常做, 久而久之, 甩漏情況應可改善。 當然, 在課堂上記得寫好手册是第一步。 加油!

Johnnylaisma  我仔果間都係咁做  發表於 14-11-17 09:08

還有, 執書包也很重要, 我要求囝囝用check list方法執功課袋及書包, 要認真逐項確認(最初佢會嫌我煩), 如遇未做, 即可補回。 這方法很好用。
有時, 我會高估孩子的能力, 但原來只要有清晰指引, 他們是可以做到的, 給他們一些時間空間去適應吧!

回覆:樂恩媽 的帖子

係呀!當一齊double check就俾臉色我睇,提佢又話我煩,但自己又唔係细心過人…但我自己暗底最多幫佢一個月,當佢習慣用check list方法就要自己嚟,否則永遠都做大頭蝦。

回覆 Woomingling 的帖子

係呀! 要俾期限, 亦要讓他知道有後果, 要承擔責任。有時被老師罰下, 留下深刻記憶, 減低犯錯機會, 也是無妨!

回覆:樂恩媽 的帖子

升上中—後,性格明顯主觀咗,有自己—套,開始唔聽教,越鬧越衰。所以,有時只好讓佢地跌下碰下,適時再從旁幫忙鼓勵,吵鬧已經冇用。現今做父母就等同做社工,缺少—份耐性都不能。

引用:升上中—後,性格明顯主觀咗,有自己—套,

原帖由 Woomingling 於 14-11-10 發表
升上中—後,性格明顯主觀咗,有自己—套,開始唔聽教,越鬧越衰。所以,有時只好讓佢地跌下碰下,適時再從 ...
完成同意!

引用:升上中—後,性格明顯主觀咗,有自己—套,

原帖由 Woomingling 於 14-11-10 發表
升上中—後,性格明顯主觀咗,有自己—套,開始唔聽教,越鬧越衰。所以,有時只好讓佢地跌下碰下,適時再從 ...
我個仔都係咁

回覆:中一仲好大頭蝦

我個仔都係!

我個仔都係咁, 上中一後就好想爭取主權。我同佢準備左個功課袋, 有拉鍊的A4大的文件袋。佢每次做完功課,check手冊都會逐本逐本放入功課袋內, 咁就一定冇問題。不過阿仔都試過欠交音樂功課, 原因係冇帶去音樂室, 話俾老師聽留在課室, 回去攞返都唔得, 真係要打醒十二分精神呢!

pinklady789 發表於 14-11-13 00:53
我個仔都係咁

x3

回覆:Johnnylaisma 的帖子

原來升上中一後做家長都冇得放鬆,每晚同佢check功課,有冇帶漏野等,如同打角力戰!

Woomingling 發表於 14-11-18 11:34
原來升上中一後做家長都冇得放鬆,每晚同佢check功課,有冇帶漏野等,如同打角力戰!

...
誠如囝囝中學老師講, 小朋友由小六升上中一, 只是相隔兩個月, 難道他們能於這兩個月突飛猛進嗎?  相反, 老師建議可從旁協助, 從中建立他們的自信心, 讓他們有空間去成長!家長們, 一起加油!

等佢自己撞下扳就吾會咁大頭蝦
‹ 上一主題|下一主題