用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中四選科
go

中四選科

我仔想選 Bio,Physical,Geog and M2,是不是好怪。

回覆:heiB 的帖子

化学不喜欢?

引用:我仔想選+Bio,Physical,Geog+and+M2,是

原帖由 heiB 於 14-11-06 發表
我仔想選 Bio,Physical,Geog and M2,是不是好怪。
四科?我仔學校剛開家長會,揀三科學生已經好大壓力,Bio, Physical 競爭大嗎?

我孩子校是名次達標才可選7科, 何況8科??  M1&M2都有前排數學名次及能力限制.  不是想讀就可以讀.  
另一方面, 很多同學讀了7科後,  時間及能力負擔不來, 到頭來, 都會期間DROP了一科的.

回覆:heiB 的帖子

Bafs 不錯

回覆:F3F 的帖子

我咁諗不知啱唔啱?会計出面都可以学,唔需要揀呢科。

回覆:黃巴士 的帖子

如果仔女可以揀到黎讀,家長的我當然想佢揀八科啦!
真係觉得唔得drop一科,因佢真的不知那科最適合自已。

黃巴士  明白!!  發表於 14-11-7 12:27

回覆 AC117 的帖子

對不起,應是選 Bio,Physical,Geog (喜歡Geog) 或 M2,是不是好怪。

回覆 heiB 的帖子

怇都想選 chem,但老師不提議,因佢有色弱

有生化地理 較利環保科, 有M2 讀建築 土木都唔錯

借個位問問, 選科是否理科多人爭呢?

回覆 TwinWong 的帖子

現在只想讀Bio,Phy,Georg,可否入環保科呢? 如不讀醫,讀Bio有什麼用?

Johnnylaisma  Nurse  發表於 14-11-7 17:16

回覆 heiB 的帖子

Phy + M2係普遍工程學院的基本要求, 而香港同環保相關的有土木工程等, 以理大建造系(有環保科)計,最睇重PHY同M2同核心科, 所以如果跟得到,讀埋M2 有4級成績已好大幫助.
另外,其實生物仲有好多生物工程,食物安全等科目同生物相關, 不過最好唔好諗中四讀左生物而之後有咩用, 一來入到大學入到相關學系會INTRO重教,二來其實每一科高中科目都可以訓練到解難同埋少量批判思考, 我相信我地以前中學學過的東西其實之後都交回老師了...

回覆:中四選科

你仔仔行理科!佢揀ok!