用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家相信
樓主: polly.pocket
go

大家相信 [複製鏈接]

polly.pocket 發表於 14-11-6 16:53
大家相嗎?
幾千人咁多爭幾百個入選,再爭幾百個入第三in。我覺得應該有看家底,住邊度,讀咩學校做初選准 ...
上年有間屋村kg幾個入tsl.  實力緊要好多, 反而扣門就真係睇下來自咩kg, 成績表. 因為選人interview.

sumaggie101 發表於 14-11-6 17:45
樓主, 我唔係指你, 不過有D嘢無得賴, 小朋友唔ARM學校心水就係唔ARM, 或者歎句技不如人,合理過財不敵人 ...
無錯!  最近我同我小朋友上小一适應班, 成班小朋友舉手答問題, 又有活動, 家長可以在旁觀察,

我就睇到一班小朋友比較下, 自已小朋友不足之處, 呢d係不時單對單, 自已教睇吾到的!

回覆:Jane1983 的帖子

無話邊間。純粹討論下。

回覆:sumaggie101 的帖子

我報了5間。一間有offer,一間等見家長。所以都算ok。我住奧海城也不是豪宅。只是和朋友傾咗e個topic.她住公屋,報了10間,一間都無2nd in,所以她認為個初選有機會這個模式,但事實她女女也是很醒目,聰明的,樣子也很可愛呢。

回覆:556699 的帖子

你小朋友好差咩?定你老公對你晤好啊?定更年期啊你,怨氣咁大嘅你。哈哈。
而家有人賴咩?討論吓咋。

回覆:mwmm 的帖子

我同小朋友都當係遊戲咁玩。他in完每間都會話我知玩咩。到現在他結論in得最開心那間反而係我最意想不到的。

回覆:ihv2kids 的帖子

坐交通公屋都有關?我次次都坐的士咋。舒服d,晤洗揾泊車,晤怕晤識路。

回覆:polly.pocket 的帖子

坐交通公具都有關?我次次都坐的士咋。舒服d,晤洗揾泊車,晤怕晤識路。

回覆:hkpapa852 的帖子

有間學校1st 有指示牌去校長室,又見好多大陸型家長進出,晤知見校長做咩呢

引用:我住南區屋邨,邨內都有好多讀私幼小朋友(

原帖由 bor_bor 於 14-11-06 發表
我住南區屋邨,邨內都有好多讀私幼小朋友(包括我仔仔),直私小都有但唔多,反而中西同灣仔名津官校嘅好多 ...
其實港島區好多津官校可以揀,大部都辦得唔錯。

我女個同學係一月大女, 住中西區名牌豪宅, 讀名幼, 但佢報幾間直資私立連2ND IN 都無, 所以我覺得未必有關.

我覺得識人係最有用。

尊貴地址、家長職業、名幼等,都不如小朋友臨場表現出來的實力。

回覆:大家相信

Twin 的都会一个收一个吾收,一个 有second in 一个無。他们所有 background 都是一样。所以不是看  background 的,不要想太多了。

‹ 上一主題|下一主題