用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家相信
go

大家相信

大家相嗎?
幾千人咁多爭幾百個入選,再爭幾百個入第三in。我覺得應該有看家底,住邊度,讀咩學校做初選准側。大家認同嘛?或者,有無住公屋讀普通幼稚園而入到2nd嘅呢?又有無住豪宅,讀名稚連2nd都無呢?

我讀私幼, 但係公屋地址, 有2個offer, 2個2nd in, 5間出局

回覆 polly.pocket 的帖子

首先,你講邊間小學?
第二,也嘢算豪宅?

最後,邊d係名幼?

subb  香港地什麼都叫豪宅, 湯房也豪..   發表於 14-11-6 17:00

我考果D唔算係什麼神校, 但真係普通幼稚園考入2IN, 住藍籌屋苑應該唔算豪宅吧

回覆:大家相信

我並非住豪宅,小朋友亦無讀名幼,但上年分別有3間小學有3rd in,最後有兩間有offer,別想太多,努力搵一間最合適小朋友的學校吧!

polly.pocket 發表於 14-11-6 16:53
大家相嗎?
幾千人咁多爭幾百個入選,再爭幾百個入第三in。我覺得應該有看家底,住邊度,讀咩學校做初選准 ...
正所謂識人好過識字, 有家底不及有關係, 心照啦!

misshk12  這是常識吧。  發表於 14-11-7 12:05
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我會選擇唔信, 因為家底係改變唔到既, 我寧願自己開心, 多些正能量.

不如咁諗,其實間間學校focus既野唔同,小朋友面試表現當然重要,但亦有失守時候,不要太介懷。而且,如果間間都只係睇名幼,地址等等呢方面既野,咪來來去去得個一日幾十人有offer?  我小朋友k1時比間st cxt收了,但沒有讀,因為我唔捨得比貴學費,只讀了學券幼稚園,我曾經很害怕會唔會因為唔讀名幼而影響小朋友,但我知道我冇揀錯,因為小朋友已超額完成我的目標,我欣賞佢,大家都加油吧~

我個小朋友曾有九龍1間直資男校2nd in 和 另一間男直資3rd in, 我地是普通家庭,不是名幼,新界地址。以上2間最後沒有OFFER。反而港島直資名男校和名私校收了。地址和背景是沒関係!

唔一定係咁嘅

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:polly.pocket 的帖子

早—年,我仔同我哥個仔都有男拔2nd in
佢地係國際学校G1,羅便臣道地址,old boy
我仔讀KM,新界私樓
而身邊有offer 嘅有SC+青衣,同埋鄰居+KV+old boy

我相信地址無乜關係,小朋友表現最重要!

恐龍家

而家間間學校都幾千人考,學校諗辦法'西'人走多過諗辦法揀D有錢人

我相信看小孩臨場表現。亞仔學卷幼稚園,深水埗私樓,名直資頭round止歩,名私小入2nd round。
如本身能力不夠只較名幼貴樓地址,很難在小學站穩。

我覺得唔會睇你住私定公屋,但我知有部分學校睇地址係因為怕你住得太遠,無校車到而唔揀(來源自某港島私小老師講)

失敗後點解唔接受係能力或表現不夠好, 係要搵個藉口搵嘢瀨?

我住南區屋邨,邨內都有好多讀私幼小朋友(包括我仔仔),直私小都有但唔多,反而中西同灣仔名津官校嘅好多,因為我讀書年代條村好多學生都係依啲學校嘅舊生

學校要保住成績, 点會理你住邊?(只要你比到學費)

引用:大家相嗎? 幾千人咁多爭幾百個入選,再爭

原帖由 polly.pocket 於 14-11-06 發表
大家相嗎?
幾千人咁多爭幾百個入選,再爭幾百個入第三in。我覺得應該有看家底,住邊度,讀咩學校做初選准 ...
E~你講緊個間的面試形式,似我讀緊個間既!
港島區? 我唔見得我好順利咁入左幾千人報名,得百幾個位的學校。去到第3輪in時個幾百個,大家咪又係坐共公交通工具到。