用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 通常幾大識串英文字?
go

通常幾大識串英文字? [複製鏈接]

如題

1    0    0    0

回覆:通常幾大識串英文字?

4歲,我k2先要佢串,但發覺有好多簡單字佢5洗我叫都識...

回覆:bearwhat 的帖子

我發覺我個仔已經識串字,他現在2歲4個月,是否在這個年紀應該未識?

回覆:cwtlovelkm 的帖子

我仔兩歲幾識,記憶力比較強會容易掌握

回覆:邪留丸ha 的帖子

你仔現在幾多歳,是資優嗎?

引用:我發覺我個仔已經識串字,他現在2歲4個月,

原帖由 cwtlovelkm 於 14-10-22 發表
我發覺我個仔已經識串字,他現在2歲4個月,是否在這個年紀應該未識?

...
亞仔同樣地在兩歲零的時候識串字,當時都嚇一跳,不過問佢A to Z內的都識哂,因為常给他看D V D,內容大约係A for apply, U for umbrella之類等等啦,只要他看過的都記得

醒目開學勳章 貢獻勳章

俾個極端d嘅例子:未夠兩歲
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

現在幾大?

小曳人  七歲半  發表於 14-10-23 13:20

what words he can spell?
my girl in 2 yrs old can say the word "cat" if i say "C - A - T" spell.....some simple words like happy, sad, eat, mom, dad, fish........etc.

she could put the letter in right order "CAT" when i asked her to spell cat for example.
and she added a "S" after CAT, and said two cats....

回覆:hahajen210 的帖子

其實因為我同事話我個仔可能係資優,叫我將來帶佢check下,我才會有這樣的疑問。

引用:其實因為我同事話我個仔可能係資優,叫我將

原帖由 cwtlovelkm 於 14-10-23 發表
其實因為我同事話我個仔可能係資優,叫我將來帶佢check下,我才會有這樣的疑問。

...
不如講下我的經驗,一直都冇同亞仔check任何資優,不過上到小學他的英文非常突出了,學校给與好多參加資優課程的機會,最後老師就介成為了香港資優教育學苑member,現在已經是中學生了。E K有好多有經驗的媽咪,而我自己比較隨意.,一直都讓他自由發展

引用:Quote:原帖由+cwtlovelkm+於+14-10-23+發表

原帖由 branma 於 14-10-23 發表
不如講下我的經驗,一直都冇同亞仔check任何資優,不過上到小學他的英文非常突出了,學校给與好多參加資優 ...
多謝你的提點,其實我都係任佢發揮型,我連PN都唔俾佢返,一來我搬去港島區,佢本來考到嗰間幼稚園在九龍塘太遠,二來讀書一讀二十年,可以玩的童年應該好好享受。

我個仔除了喜歡英文,亦喜歡數字。2歳3個月開始識串英文字,如train, black, moon, sun, car...,開始時拼音有概,未見過的英文舖頭名,佢竟然識讀。

我發覺佢原來對數學開始有概念,因為佢識數1-100,1+6=7, 1+33=34,隨機問佢都答得出,佢應該自己理解到個logic。

環境也很重要,我們從兒子出生就给他一個全英文環境,但我們又不和他説英文,怕口音不凖,所以兒子英文全自學的,書與DVD,一歲多些就認字母與數字,那時用小手指數數,真的可爱
未足两歲已可冩出英文字母大小冩,也可跟著DVD唱歌,念出單字,三歲多些,就可讀英文書,而拼音他也是自學,可看教拼音的DVD連看幾個小時,而我們也需犧牲,不看電視劇,他的英文,説得很好,而DVD是他的老師,

我的想法是,在中國人的社會,不可能不會中文,所以,從兒子出生,就给他一堆英文的DVD/書,要玩,要看,就只有這些,

小孩子的學習能力很强,像一塊海绵吸水,我家是三語一起來,而兒子自小習惯了,也掌握的很好,知道與誰交談需用哪種語言

環境很重要,大人也需做點付出,

引用:Quote:原帖由+branma+於+14-10-23+發表不如

原帖由 cwtlovelkm 於 14-10-23 發表
多謝你的提點,其實我都係任佢發揮型,我連PN都唔俾佢返,一來我搬去港島區,佢本來考到嗰間幼稚園在九龍塘 ...
唔好理係咪資優,你仔仔都一定是醒目仔了,你可以從phonics和數學入手,幫助佢發掘更多優點!加油呀

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實check唔check唔重要,我當初都諗過一輪,最終決定唔做,一來太細做無意思,二來佢係唔係資優都係我個仔,我都係咁教佢!
最終做,係因為情緒出現咗d問題,我想搵相關支援,就要出示報告
但到做完,我無去同佢上情緒小組,感覺上了解佢多咗,問題細咗

btw,樓主你要做嘅係keep住佢學習興趣,教佢認字,到佢大少少可以自己睇書,就放多d手,隨得佢去探索!
另一方法,可以上d俾資優家長上嘅班 (資優教育學院有),了解多d可能得到嘅教育資源 (坦白講,唔多)
恐龍家

引用:其實check唔check唔重要,我當初都諗過一輪

原帖由 小曳人 於 14-10-23 發表
其實check唔check唔重要,我當初都諗過一輪,最終決定唔做,一來太細做無意思,二來佢係唔係資優都係我個仔 ...
我和你的想法很似,無論佢係資優定弱智,佢係我個仔,我都係咁教。
你兒子情緒有什麼問題?我曾經擔心我個仔係亞氏保加或者自閉,但佢情緒上又不是有問題,睇落又唔似。

我們也為了這有過討論,朋友都説去做測試,但想想,是又怎,不是又怎,日子一樣過,最终自己没做,而是學校建議才做,但日子久了,也没啥特别,始终是自己兒子,原來怎教,現在也一樣,説真的,也不知該怎變
報告説有軽微自閉,但心理家説正常不嚴重,所以,現在反而重視他在學校與同學的相處. 在家呱呱吵,口没停過,但一上台,却又僵了,緊張,所以,這反而又是我們希望建立他信心的地方(他介意表現不好,就會逃避)

情绪問題也會有,但從小就教他,凡事先説好,大家就要遵守,所以,幸運的事,他不曾在外情绪失控般的吵閙,因為他知道吵鬧並不會如願,只會失去更多,
他想要的,合理的,我們會依他,但他也需有付出才可以得到

我們現在是任由他去學習,想學啥,就給他啥,而最経濟的,就是带他去書店或圖書館,隨他看他想看的,而這也可消磨大半天

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 cwtlovelkm 的帖子

情緒問題要大d先睇到我個今日就問我:點解要返學?點解要做功課?我已經唔夠時間(玩)喇!
事實係呢個星期測驗放早,佢玩足8個鐘!但都唔夠...

佢最大嘅問題係唔多願合作,响學校好鍾意被讚賞,但世上又有幾多無需辛勞就得到嘅大成果呢?!

可能呢d都係好多小朋友嘅問題...
平時佢好少扭計,只係會發脾氣,有時會打細佬,仲有就係同我作對!

恐龍家

我仔無經歷過串生字的階段,他學phonics, 然後嘗試magic writing, 寫他心中所想,拼音就ok. 五歲左右寫英文故事。

但他不是語文資優,他的同學中有些女孩子寫詩、寫故事好有意境和趣味,那些才稱得上有語文天份。

我想說的是幼兒會讀寫講只是一個開端,慢慢培養和觀察,不要被資優與否而掩蓋。

puichingforsure    發表於 15-10-14 08:56

細細個就識串字真是好叻呀!
爸媽要做定功課,在教養上會遇到小朋友的挑戰
for every one criticism, three positives must be given.
‹ 上一主題|下一主題