用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教定如何面對全軍覆沒
樓主: ganggang
go

請教定如何面對全軍覆沒 [複製鏈接]

Babyarsene 發表於 14-10-19 12:22
筆試,好可怕!咁第一round interview佢會問啲咩?
爬下舊文,一定有

真多謝各位意見及經驗,真係漫長持久戰,,,

sissysze 發表於 14-10-19 00:03
因為我見識過一個,讀35網熱門小學,考中上,考中學,考直G,私校屎哂,但大抽獎好好彩入咗喇叭書院,但讀咗 ...
35網熱門,唔係呢間就果間啦(我35),中上入喇叭都趴係度,真慘

Babyarsene 發表於 14-10-19 10:41
有咩私小六月會有第二輪報名?
林文燦,九龍真光,而民生會喺六月才有得報

回覆:請教定如何面對全軍覆沒

唔好俾太大壓力自己及小朋友

引用:我大仔當年也是一樣,我沒有任何學校在手,

多謝咁多位前輩的分享!

同樓主一樣,我仲等緊兩間學校的公佈,但心中有數,唔得居多,因為實在太多人報了;而今年自行和大抽獎都係好多好多好多人爭,家長心理真係要堅強!

唉,最怕的,係小朋友sense到家長絕望的心情,我自己都要好好調整一下!

時間尚早, 建議係諗清楚大抽獎排位實際D.
驚運氣唔好, 就保守D揀, 到時起碼有D二線係手.

直私/私小第2輪面試, 或者叩門絕對唔會易得過第一輪直資/私立小學考小一 (而且仲易撞期, 有D學校仲限量叩門)

萬一唔得真係要入寶校, 唯有操好D成績再去考小一下學期/小二插班
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sissysze 發表於 14-10-19 00:03
因為我見識過一個,讀35網熱門小學,考中上,考中學,考直G,私校屎哂,但大抽獎好好彩入咗喇叭書院,但讀咗 ...

我哋學校係band 2私小, 前年校長分享有個女仔(應該係最top果個) 考咗入DGS, 佢都有同校長分享話最初英文跟得好辛苦, 但努力咗3個月, 終於跟上了。所以, 都要睇下小朋友努力同天份吧。如果band 3就真係家長要進補一下會好啲。

little_yolky 發表於 14-10-20 11:03
我哋學校係band 2私小, 前年校長分享有個女仔(應該係最top果個) 考咗入DGS, 佢都有同校長分享話最初英文跟 ...
band 2私小, 怎麼直到私校或者直資的band?

睇到有啲家長又會話,直資可唔可以KEEP 几間.
唉...你知唔知好多人等緊.

hongk 發表於 14-10-20 11:08
band 2私小, 怎麼直到私校或者直資的band?
因為小學無banding, 所以坊間一般以升中時小朋友的banding作比較, 我校大部份band 2學生, band 1學生約佔1/3(一般私校都有50-60%), 所以一般會歸入band 2類別。

little_yolky 發表於 14-10-20 11:33
因為小學無banding, 所以坊間一般以升中時小朋友的banding作比較, 我校大部份band 2學生, band 1學生約佔1/ ...
I see。那有中學的基本就沒有band的說法了。

little_yolky 發表於 14-10-20 11:33
因為小學無banding, 所以坊間一般以升中時小朋友的banding作比較, 我校大部份band 2學生, band 1學生約佔1/ ...
培道今年得18個人派到去一線中學, 比例約31.58%, 真係唔算高
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-10-20 13:21
培道今年得18個人派到去一線中學, 比例約31.58%, 真係唔算高
係, 今年我都覺派得唔多好, 不過, 年年都係1/3咁上下, 唔會有太大驚喜。無辦法, 學校唔行精英班制度, 老師教起上來, 要就大圍, 係會吃力啲, 唔同精英班, 起碼有一部份人會操得前, 保住PS-1個成績。呢個都係佢一直keep响二線既原因吧。呢幾年咁好市道都派得一般, 到5-6年後競爭大咗, 就更大問題了。不過, 佢始終有佢既一班粉絲的。

justineb 發表於 14-10-20 11:22
睇到有啲家長又會話,直資可唔可以KEEP 几間.
唉...你知唔知好多人等緊.
唔駛咁心灰, 其實可能有D人一間都未有, 只係幻想定有幾間唔知點選

little_yolky 發表於 14-10-20 13:38
係, 今年我都覺派得唔多好, 不過, 年年都係1/3咁上下, 唔會有太大驚喜。無辦法, 學校唔行精英班制度, 老師 ...
其實有英文班算唔算變相有精英班?

hkpapa852 發表於 14-10-20 13:39
其實有英文班算唔算變相有精英班?

我唔知培小有英文班喎。你係唔係响升中網頁見到中英文班? 如是, 那表示升中派入英文班中學的學生而已。因為有啲中中開英文班, 培中亦如是。其實, 過去培小就算派入中中, 好多時都係入英文班的。

總之, 希望佢哋成績可以谷好一啲。

hkpapa852 發表於 14-10-20 13:38
唔駛咁心灰, 其實可能有D人一間都未有, 只係幻想定有幾間唔知點選
咪係囉, 依家先10月中, 都唔係咁多出咗offer啫, 可能大家係「諗」定先啫, 唔一定真有咁多offer的。

自我調節情緒. 平常心,  
間間幾千人報, 小朋友未係時候玩呢個games, 跑不出, 非戰之罪
‹ 上一主題|下一主題