用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教定如何面對全軍覆沒
go

請教定如何面對全軍覆沒 [複製鏈接]

雖然未in晒,亦唔係話覺得自己小朋友㤌差,不過心理上預備定,最壞打算係連大抽獎都抽三寶,扣門亦失敗,有此悽慘經歷者請指教,到果個moment如何調整心理,雖然話書係一定有得讀
   15    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

既成現實, 努力過, 讀住先, 跟住:
1. 再報一年心儀直資私校小一
2. 同時, 去到3,4,5月再試插小2

到時睇下有咩OFFER在手再決定, 係辛苦D, 睇家長點睇
唔係話為左入名校迫小朋友REPEAT, 從另一角度睇, 如果入到龍校, 唔駛非常辛苦地預備升中, 小朋友可以享受12年學習生活

之前睇過一個派到31網好多南亞裔,人人話係寶校的EK家長分享,總的來說,學校有部份學生較弱,只要小朋友肯讀肯比心機,躋身band one生難度較低。另外,肯努力的學生,在校亦得到很多機會和老師的支持。果位家長的小朋友最後亦好似升到好中學。

引用:之前睇過一個派到31網好多南亞裔,人人話係

原帖由 Jane1983 於 14-10-18 發表
之前睇過一個派到31網好多南亞裔,人人話係寶校的EK家長分享,總的來說,學校有部份學生較弱,只要小朋友肯 ...
但佢上到好中學跟到嗎?

回覆 sissysze 的帖子

佢有心機上嚟分享,估應該ok
學校如果係淺,緊張小朋友的家長多數有自己幫手進補。

回覆:請教定如何面對全軍覆沒

因為我見識過一個,讀35網熱門小學,考中上,考中學,考直G,私校屎哂,但大抽獎好好彩入咗喇叭書院,但讀咗一年,讀到趴係度,跟本跟唔到,追得好辛苦,所以我有疑問係咪係3線小學比你做到band 1 ,又甘好彩真係上到band 1中學,係咪真係跟得上,跟得掂。 邊間小學唔開名喇。

往年報17間真資私小都全軍覆沒,檢討了小朋友不足處,之後私補面試迎戰叩門,抽獎派了十四位,點知叩門都是食白果,惟有叩隔離網包尾,(衡量過好D),入到,但果時諗定讀住先,繼續備戰,有機時P2、P3插班。
結局是:5-6月報了四間有第二輪收生的直資私小。其中有兩間私小收。
總結:仍有很多路選擇的。總要找出小朋友面試之弱點,協助提升競爭力。不斷尋找機遇。做了自己應做的,努力過後仍是失敗都能心安理得!
溫馨提示:大抽獎後,私小影響較直資大,聽聞有人開課後,仍自薦投考,不妨多留意。

去年為我家細佬報了5間,三間首圈出局,另外兩間,一間是所以不取錄者都視為waiting,另一間是備取,6月再筆試,down了一排,最後
1. 了解自己區小學,訂下選校策略,由於無野揸手,不能太搏,去年甲一乙一我填本區較好的學校,甲二,三填41網搏叩門(結果仍是無機會)
2. 襯呢段時間好好裝備小朋友
結果我抽中第一志願
同時6月中備取的兩間學校都收返細佬

多謝大家慷慨分享,非常實用!

我大仔當年也是一樣,我沒有任何學校在手,期間一直替他多溫習,到大抽獎,第一是放自己所喜愛,第二是放區內接受到但最少人選的學校,結果中了第二,現在一直都是頭幾名,讀得開心。到今年我細女考,情況差不多,但有哥哥學校backup,所以不擔心。其實如果考唔到就要多操小朋友,而且如果你沒任何學校在手,今年大抽獎就要保守一點,可能要以區內接受到係最少人選的學校為首志願,係要真心話,不是騙你,因為到最後有好多手持私校的家長和你抽,而且選二線的津校免費又不俾二線私校差,何樂而不為呢?

回覆 sissysze 的帖子

讀書d嘢,真係一個個人。差學校都出到狀元,好睇小朋友的料和父母栽培。
不過,當然吾係話咁易,吾係邊有咁多人爭入好小學。

引用:往年報17間真資私小都全軍覆沒,檢討了小朋

原帖由 dorothywing 於 14-10-19 發表
往年報17間真資私小都全軍覆沒,檢討了小朋友不足處,之後私補面試迎戰叩門,抽獎派了十四位,點知叩門都是 ...
太感謝分享了 私校 5 6月還會有第二輪? 哪些會有呢 大約

STILL HAVE CHANCE, LIKE SPCC RELEASED

往年報17間真資私小都全軍覆沒,檢討了小朋友不足處,之後私補面試迎戰叩門,抽獎派了十四位,點知叩門都是 ...
有咩私小六月會有第二輪報名?

引用:去年為我家細佬報了5間,三間首圈出局,另

原帖由 marcuscyrus 於 14-10-19 發表
去年為我家細佬報了5間,三間首圈出局,另外兩間,一間是所以不取錄者都視為waiting,另一間是備取,6月再 ...
最後讀咗邊間?

Babyarsene 發表於 14-10-19 10:53
最後讀咗邊間?
最後讀aps

引用:Quote:Babyarsene+發表於+14-10-19+10:53+

最後讀aps
Aps就係之前waiting 嗰間?讀咗個幾月你對aps有咩評價?啲人話aps超谷,係唔係呢?我都好鐘意aps, 佢interview 係咪考學術嘢?可唔可以講下考啲咩?

最後小朋友讀咗邊間?

Babyarsene 發表於 14-10-19 11:28
Aps就係之前waiting 嗰間?讀咗個幾月你對aps有咩評價?啲人話aps超谷,係唔係呢?我都好鐘意aps, 佢interv ...
是面試後列備取,之後6月再考筆試就收左。哥哥都讀aps,我覺得不算谷,哥小一,二時都能在校完成功課,今年小三功課多了都好合理,哥有時回家做多大半個鐘,不過佢是快手人,細佬現在都可以在校完成功課

引用:Quote:Babyarsene+發表於+14-10-19+11:28+A

是面試後列備取,之後6月再考筆試就收左。哥哥都讀aps,我覺得不算谷,哥小一,二時都能在校完成功課,今年 ...
筆試,好可怕!咁第一round interview佢會問啲咩?

‹ 上一主題|下一主題