用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 返了個半月小一
樓主: catcc2000
go

返了個半月小一 [複製鏈接]

Mine 15測驗、3考試!

回覆:返了個半月小一

15測?咁多

回覆:返了個半月小一

依家嘅小學真係唔易挨,我小朋友讀嗰間已經係開心學習,校長反覆強調唔使咁睇成績,問題係每日6、7樣功課,另加默書、評估(同測驗一樣),小朋友都係好辛苦,家長陪住適應亦好辛苦,好在我哋够hea,否則我哋發癲摧谷,小朋友就更慘

引用:我小朋友都返左一段時間,見佢都設得好開心

原帖由 loklokhui 於 14-10-21 發表
我小朋友都返左一段時間,見佢都設得好開心,佢每星期1中、1英默書,剛剛完左第一次評估(咪又係測試),佢一 ...
最後讀玫小

引用:我覺得最適應不到的是大人,尤其係我地呢D在

原帖由 mamisa 於 14-10-21 發表
我覺得最適應不到的是大人,尤其係我地呢D在職媽媽, 以前小朋友讀開心幼稚園,唔駛默書測驗, 每晚放工返到家, ...
要返工真係好難頂,所以依家先有時間上EK

每日放工趕返屋企,之後對功課,溫書、小朋友都話無左時間玩!

引用:首先我會盡量避免找這樣的學校;其次,萬一

原帖由 hongk 於 14-10-17 發表
首先我會盡量避免找這樣的學校;其次,萬一不幸看錯了,換學校;第三,沒別的選擇了,我會替小朋友做作業的 ...
我是其中一個,哈哈,媽媽幇我中作至小三,但我會考中文A的,所以大家輕鬆d,只要培養閱讀興趣語文自然好。

引用:Quote:原帖由+hongk+於+14-10-17+發表首先

我仔全年
英、中文各八次默書,各四次測驗,數學共六次測驗。但全不計入成績表
共兩次考試,所以,平時可以放鬆啲

平時功課,四至八樣,包括改正,一般一個鍾左右可完成 ,長假期會多啲。
現小二,暫時應付OK,阿仔鐘意返學,有時間 睇書,有時間睇  ---老表你好hea
‹ 上一主題|下一主題