用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 返了個半月小一
go

返了個半月小一 [複製鏈接]

已默了兩次英文(每次一個chapter),兩次中文(每次大約25個詞語),測了一次數,一次英,GS因佔中postpone 左,平均每星期一測一默,算多嗎?我就陪太子讀書讀到瘋了

8    0    0    0

平日功課多定少?如果少,就當用d時間溫書。

我有朋友就自我安慰,話密密溫住,到考試就吾使臨急抱佛腳咁辛苦,你咁諗會開心d

回覆:返了個半月小一

我都係咁唸,但係真係輕鬆一陣都唔得。平日每科一至兩樣功課加改正,加埋6樣到。

回覆 catcc2000 的帖子

吾錯吾使改正,做1-2樣ok wor。

bobbob  佢好似話每科1-2樣,加埋6樣喎   發表於 14-10-16 19:22

catcc2000 發表於 14-10-16 18:49
我都係咁唸,但係真係輕鬆一陣都唔得。平日每科一至兩樣功課加改正,加埋6樣到。

...
今日帳面6功課+4改正,其中2樣不用改,即話還有6+2=8。平均一樣做10-15鐘,改正5分鐘,那就預測個半鐘才可完成!但宜家小朋友冧左(睡夢中),唔知幾時才可收工!!!好彩今天功課還算易; 昨天齋做一樣GB也做了40分鐘。
唉!幾時可見署光呀!

引用:已默了兩次英文(每次一個chapter),兩次中

原帖由 catcc2000 於 14-10-16 發表
已默了兩次英文(每次一個chapter),兩次中文(每次大約25個詞語),測了一次數,一次英,GS因佔中postpone  ...
邊間學校甘積極呀?

bobo101^*^  RHS  發表於 14-10-17 08:58

估唔到玫記都咁谷,有冇後悔揀咗佢唔再叩其它學校?

bobbob  仲以為玫記會比較hea添  發表於 14-10-16 21:06
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

基本上我又覺得佢返學係開心嘅。不過真係冇唸過鬆懈一星期都唔得。剛同有個女讀DG小一嘅同事傾過,每星期中英默一齊再加逢星期一測驗,有時有兩日測驗,係鬆一日都唔得。帶漏野,欠交功課用紅筆寫手冊,12次就記缺點,小食一定要帶健康小食,會突擊檢查,起碼玫記學校訂小食都有雪糕食,又可以帶糖返學,叫做work hard play hard.

基本上小朋友沒有什麼機會玩或做自己喜歡的事情?學校在訓練考試機器?

人類適應力很強,慢慢會慣,dont worry.

hongk 發表於 14-10-17 03:15
基本上小朋友沒有什麼機會玩或做自己喜歡的事情?學校在訓練考試機器?
這是香港教育的現況!無奈.....想逃.....但逃不了.....
因為,不知那裡有真正的樂土!

subb    發表於 14-10-17 12:12

catcc2000 發表於 14-10-16 18:39
已默了兩次英文(每次一個chapter),兩次中文(每次大約25個詞語),測了一次數,一次英,GS因佔中postpone  ...

你報名前知唔知測考功課量?

引用:Quote:catcc2000+發表於+14-10-16+18:49+我

原帖由 dorothywing 於 14-10-16 發表
今日帳面6功課+4改正,其中2樣不用改,即話還有6+2=8。平均一樣做10-15鐘,改正5分鐘,那就預測個半鐘才可 ...
請問係邊間呀?

引用:Quote:catcc2000+發表於+14-10-16+18:39+已

原帖由 hoihoima 於 14-10-17 發表
你報名前知唔知測考功課量?
個時校長講一日唔會多過4份功課,在幼稚園讀既家長都話校長係咁講。在家長迎新日,校長都係話唔係靠做功課學野。都係個句,比起神校已算輕鬆

回覆 catcc2000 的帖子

我地都默了二次中英文,英文八包加背默二句再加拼音,中文二句句子加生字加創意寫作,功課日日吾同,最多那天九樣連改正,平均每天要做一小時功課,但我覺得ok.吾太谷但又吾系好hea

引用:已默了兩次英文(每次一個chapter),兩次中

catcc2000 發表於 14-10-16 18:39
都好, 測密啲, 每次溫少啲, 同埋死一次無影響總分咁勁。
中默已經好好, 我女女小一默課文+詞語, 不過, 佢學校好hea, 隔一星期中英默。測驗時又無默書。

首先我會盡量避免找這樣的學校;其次,萬一不幸看錯了,換學校;第三,沒別的選擇了,我會替小朋友做作業的。別笑,我有朋友這麼做。我還有朋友小時候媽媽幫忙用左手抄寫,現在也是高職。

回覆 hongk 的帖子

估吾到我朋友有同道中人
佢口中的無聊抄寫,佢會比仔仔做一部份,make sure佢識之後,佢自己頂咗...
‹ 上一主題|下一主題