用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 返了個半月小一
樓主: catcc2000
go

返了個半月小一 [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

引用:Quote:Jane1983+發表於+14-10-20+17:33+4測

原帖由 hkpapa852 於 14-10-20 發表
聽聞保良局某幾間名津校係4測4考
攞命

引用:+本帖最後由+甘恩+於+14-10-18+19:02+編輯+

原帖由 甘恩 於 14-10-18 發表

真係用盡時間,個半月裡,中、英文各3次默書、兩科各2次作文評 ...
多謝分享,了解多左spb

引用:Quote:原帖由+甘恩+於+14-10-18+發表本帖最

IloveJJ 發表於 14-10-20 22:16
以前我見啲小朋友入咗spb,點解會肥咗?佢阿媽話因為好忙,我仲話忙唔係會瘦嗎?點知佢話:「忙到無時間做運 ...
哈哈!忙到無時間做運動,所以肥。呢個理由真係幾好笑。

見到有你哋一齊呻兩句真好!

一上小年,成個生活模式唔同晒,因我係在職媽媽,每日得半個至一個鐘時間睇吓功課,讀一陣書。每逢星期一默書,星期六日邊度都唔洗去!

雖然個仔無投訴,但大人都真係要時間適應!

引用:4測2考,3測3考,即是一年6次。係咪已經係

原帖由 Jane1983 於 14-10-20 發表
4測2考,3測3考,即是一年6次。係咪已經係最多的了?
有啲學校是多測三考,或多測二考㗎。

Jane1983    發表於 14-10-21 09:26

IloveJJ 發表於 14-10-20 22:16
以前我見啲小朋友入咗spb,點解會肥咗?佢阿媽話因為好忙,我仲話忙唔係會瘦嗎?點知佢話:「忙到無時間做運 ...
我同事個女讀某天主教女校,叫佢分享學習情況,佢都係話多功課,食完飯就即刻埋位做功課,搞到佢個女又肥又無線條!

引用:見到有你哋一齊呻兩句真好!一上小年,成個

我覺得最適應不到的是大人,尤其係我地呢D在職媽媽, 以前小朋友讀開心幼稚園,唔駛默書測驗, 每晚放工返到家, 只係同小朋友玩吓, 傾吓計, 好輕鬆.但係到咗小學, 每日返到屋企, 衫都未得閒換, 就要同佢做功課, 溫書, 真係人都癲.

不過, 估不到我小朋友在有默書測驗的小學生活中, 佢反而仲開心, 唔係話佢鍾意默書測驗, 而係在有好成績時俾老師和家長稱讚, 佢得到好大的成功同滿足感,

最慘係, 佢不是一個自律的人, 好多時係由大人跟得好足先得, 大人先係最辛苦嗰個.

引用:我覺得最適應不到的是大人,尤其係我地呢D在

原帖由 mamisa 於 14-10-21 發表
我覺得最適應不到的是大人,尤其係我地呢D在職媽媽, 以前小朋友讀開心幼稚園,唔駛默書測驗, 每晚放工返到家, ...
加油,因為我都係在職媽媽,同你一樣,每晚一放工返屋企睇功課,仲要背金句,小朋友寫字寫得慢,有時真係火都嚟,但佢仲係幼稚園階段咋,明年上小一我先死。

我小朋友都返左一段時間,見佢都設得好開心,佢每星期1中、1英默書,剛剛完左第一次評估(咪又係測試),佢一年都係4評估(測驗)、2考試。
全都會計在成績表。
功課就基本上4-8左右啦,所以我成日提個仔做好D就唔洗做改正,到時就少幾樣功課!
catcc2000你小朋友最後讀邊間?

醒目開學勳章

回覆:catcc2000 的帖子

我仔暫時默左3次英, 4次中 (不計入成積表).
今星期考中英默 (計入成積表), 下星期考試,  一年四次.
默書佢都OK, 不過中文寫作/ 閱讀理解就差D, 對於一D抽象既寫法 (如害羞的小草也向我點頭示好...呢D擬人化佢仲未了解)....所以都幾擔心佢中文卷做得唔好.

引用:我仔暫時默左3次英,+4次中+(不計入成積表).

原帖由 思思baby 於 14-10-21 發表
我仔暫時默左3次英, 4次中 (不計入成積表).
今星期考中英默 (計入成積表), 下星期考試,  一年四次.
默書佢 ...
吓!小一剛開學無耐咁快教擬人法?

[

回覆 dingdingdong 的帖子

係呀, 我小朋友小一要做一本中文閱讀理解補充,第一課已經係成篇用擬人法的文章.

回覆 IloveJJ 的帖子

傳說中的"過勞肥"

回覆:返了個半月小一

dingdingdong 發表於 14-10-21 11:35
吓!小一剛開學無耐咁快教擬人法?
係閱讀理解.
阿仔唔明, 仲問我文中主角係咪叫小草, 遊公園既心情係咪覺得好害羞?

kinder.bb 發表於 14-10-21 06:48
見到有你哋一齊呻兩句真好!

一上小年,成個生活模式唔同晒,因我係在職媽媽,每日得半個至一個鐘時間睇吓 ...
叫佢自己日日小息溫D啦, 星期六同佢試默一次, 等佢知自己仲有邊度唔識, 再溫一下咪得囉。
‹ 上一主題|下一主題