用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學完成公文數學對考中學有冇幫助?
樓主: fionsung
go

小學完成公文數學對考中學有冇幫助? [複製鏈接]

回覆:小學完成公文數學對考中學有冇幫助?

阿女最初學公文數係為咗準備考小一,好彩,上咗半年就做到公文嘅目標--自學自習,凡事追求自己嘅目標。小朋友唔想放棄唔好強逼,呢d又唔係壞事!同老師商量減少頁數吧!

回覆 needaplan 的帖子

每樣野都有每樣野既利弊,你覺得OK咪繼續學,唔ok咪搵間自己小朋友夾既去學囉。其實有唔明點解唔解決問題,或者問導師點解?
計時係可以令小朋友知道係考試入面要有限時間之內完成題目。
有d小朋友真係唔知原來考試係要計時。
你上堂之前都其實有講座可以知道係唔係貼近自己學校既課程。

回覆 momama 的帖子

學到呢樣真係好難得加油互勉之有時小朋友都會有迷失期,所以我地大人都要引導佢地

ANChan59 發表於 14-10-19 07:31
我最有類似看法,不過兩者都沒有學,小兒只是上了三堂送的奧數。

我見對數學有天份的孩子,普遍討厭操練, ...
我好鐘意你用一刀切呢個形容成與敗

TwinWong    發表於 14-10-24 09:48

每人天資興趣唔同,時代又唔同咗,返學以外都要搞咁多嘢。想當年自修附加數,成績一d都唔差

TwinWong    發表於 14-10-24 09:48

其實最怕反而是扼殺了孩子的興趣,好多人都覺得公民太重複太悶

TwinWong    發表於 14-10-24 09:47
TwinWong    發表於 14-10-24 09:46

如果對數學有天分,唔太重複操練就可升級(如細女)。 如資質一般,公文係要求學到識先升級 (如大女)。

‹ 上一主題|下一主題