用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學完成公文數學對考中學有冇幫助?
go

小學完成公文數學對考中學有冇幫助? [複製鏈接]

阿女四年級差不多做完I升J,公文老師話以現在進度,應該可以小學前完成公文數學,但其實阿女係做得好辛苦但有興趣,如果對升中用途不大,我會考慮叫公文老師調整進度慢一點。

1    2    0    0

回覆:小學完成公文數學對考中學有冇幫助?

对考中学冇「直接」帮助,但对数学科知識吸收有帮助,若公文数做得好,可同时玩埋奧数,能在某些大型奥数比賽獲獎,便对考中学有優勢了

公文数實在好悶, 只係操数, 幫不上大忙, 少思考
有興趣数學, 親住四年班轉去玩奧数, 五六年班儲下獎狀,
升中幫助大好多

回覆 TwinWong 的帖子

agree

引用:+本帖最後由+TwinWong+於+14-10-16+08:55+

原帖由 TwinWong 於 14-10-16 發表

不用「轉」去玩奥数,兩者可並存,而且相輔相乘。以楼主女兒的公文数程度,理应同时應付奥数冇難度

Yanamami  邊有禁多時間吖~  發表於 14-10-16 23:03

longlokma 發表於 14-10-16 12:04
不用「轉」去玩奥数,兩者可並存,而且相輔相乘。以楼主女兒的公文数程度,理应同时應付奥数冇難度

...
当然可以並存, 楼主話啊囡都做得好辛苦, 兩样一齊做, 都要小朋頂得住至好

引用:Quote:longlokma+發表於+14-10-16+12:04+不

当然可以並存, 楼主話啊囡都做得好辛苦, 兩样一齊做, 都要小朋頂得住至好
oh, sorry, 我睇漏眼。不过已經到J,不会現在放棄公文吧。如果真係辛苦,便減少張数,現在做幾多張?

longlokma 發表於 14-10-16 12:55
oh, sorry, 我睇漏眼。不过已經到J,不会現在放棄公文吧。如果真係辛苦,便減少張数,現在做幾多張?

...
真係要睇楼主自己決定

回覆:TwinWong 的帖子

學公文數浪費時間,重覆鬥快做完數學冇意思、,反而學奧數就可訓谏思維,不是機械式操數,阿仔學公文數學了二個月就唔俾他學。

引用:學公文數浪費時間,重覆鬥快做完數學冇意思

原帖由 needaplan 於 14-10-16 發表
學公文數浪費時間,重覆鬥快做完數學冇意思、,反而學奧數就可訓谏思維,不是機械式操數,阿仔學公文數學了 ...
只学兩个月,而且还是最基礎的数学,当然未能看見公文的效益。

引用:Quote:原帖由+TwinWong+於+14-10-16+發表当

原帖由 longlokma 於 14-10-16 發表

...
一日五張,好多時要做50分鐘或以上才做完。

引用:+本帖最後由+TwinWong+於+14-10-16+08:55+

奧數有參加華夏盃同港澳盃,也曾年一二等及金銀獎,不過佢係學校奧數隊員,為免百上加斤,所以冇出去讀奧數,唔知華夏同港澳盃獎又對升中有冇用呢?

引用:Quote:原帖由+needaplan+於+14-10-16+發表

只学兩个月,而且还是最基礎的数学,当然未能看見公文的效益。
我覺得死做懶做重覆做數是浪費時間。不是訓谏思維,繼續用這方法操數令孩子對數學提不起興趣,對將來讀上去毫冇幫助。
除了公文數,珠心算也是對升中學數學完全冇幫助。

引用:Quote:原帖由+TwinWong+於+14-10-16+發表本

...
佢有用公文學的二元一次方程同factorization去計奧數,公文數在奧數中都幾有用,但唔係條條識化文字題至數式。

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-10-16+發表

原帖由 fionsung 於 14-10-16 發表
佢有用公文學的二元一次方程同factorization去計奧數,公文數在奧數中都幾有用,但唔係條條識化文字題至數 ...
其實我孩子和你女女的年级及公文程度差不多,当公文有一定程度时,对玩奥数真是有帮助。但一曰5張真係幾多,尤其由level I /J开始,係明顯深左,所以減纸係好正常,在放長假时才加返,便可以減輕平日功課壓力了。

Moneyy太  贊同。  發表於 14-10-17 12:18

只聽過喇沙收奧數叻仔,無聽過收公文叻仔~~~

王家爸爸    發表於 14-10-17 13:24

王國會長

fionsung 發表於 14-10-15 20:02
阿女四年級差不多做完I升J,公文老師話以現在進度,應該可以小學前完成公文數學,但其實阿女係做得好辛苦但 ...
考好D 呈分試數學科仲實際

引用:只聽過喇沙收奧數叻仔,無聽過收公文叻仔~~

原帖由 Yanamami 於 14-10-16 發表
只聽過喇沙收奧數叻仔,無聽過收公文叻仔~~~
公文只是一種学習模式,可以加強数学能力; 公文並非一門学問,所以跟奥数不能相提並論,故没有什麼所謂公文叻仔

回覆:小學完成公文數學對考中學有冇幫助?

每次書展同書局大減價都見好多家長買中英數補充練習就知科科都要操,只不過公文沒有文字題,好多未讀過或跟本還在打基礎階段就唔讀的家長感覺死操爛操。

其實公文並不像其他補習社專針對學校課程教授中英數,可能測考不是即時見到效果,但我相信學習是長遠的。

我小朋友讀緊公文,成日鵝我減紙,但叫佢cut公文數唔好讀佢又唔肯,學校測考真係溫少科,只在考數學前一日比少少練習佢就,剩餘時間用來溫埋常識。

‹ 上一主題|下一主題