用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 幼稚園接送證
go

幼稚園接送證 [複製鏈接]

平日多數是爸爸/工人接阿女放學,最近我去接放學,發現用接送證好似都唔係咁安全。通常家長會手持接送證排隊,老師收咗張證就帶小朋友出來,一個大人帶兩個小朋友,個證就由小朋友拎住。小朋友出來會自己認領家長跟住走,我就諗,如果爸爸媽媽不和,或者離咗婚,咁樣靠小朋友自己認人,咪可能會跟錯人走囉?

想問其他幼稚園係點樣接放學架?

0    0    0    0

回覆:Potato001 的帖子

但係你話學校要証,離左婚(無撫養權)的另一方吾會有証

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主,其實無帶接送証,都可以接到仔架!只要去校務處登記就得!
恐龍家

好多都係見證就比小朋友走, 但如果轉工人姐姐/ 臨時其他人接(有證) /
唔見左證, 都要即刻通知學校/ 老師,

等佢地留意.

如果果証趺左, 比人執左果証跟住去接小朋友, 用証都唔係咁安全  

回覆:twk005 的帖子

我意思係媽媽帶個證去,但因為排隊條龍好長,如果爸爸喺另一邊走埋去(唔係排隊果邊,因為接接下就會變成一堆人),小朋友見到爸爸就跟咗爸爸走,媽媽根本見唔到小朋友出咗嚟。

你太擾憂慮了,父母離婚後無溝通探視權嗎? 如果對方真係接左,都係掛住個b,而唔會傷害自己小朋友。若果佢係癲嘅,就要開佢file,佢花左自己以後少左或無得見小朋友。

擔心外人或壞人接左好過

可以同學校講你個情況,叫學校唔比佢接架
‹ 上一主題|下一主題