用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 注意力不足過動症
go

注意力不足過動症 [複製鏈接]

注意力不足過動症

香 港 電 台 精 靈 一 點 22/03/2005

兒 童 精 神 病 ( 精 神 科 陳 嘉 璐 醫 生 )

節目重溫

參考Webpage

Hope that it's useful for you because my daughter also got that problem. I also just start to learn about it.

Re: 注意力不足過動症

In fact I've talked about it on Oct 5 last year (same programme)...  :

No one will find out the topic from last year ar.

Dear Dr. T

Do you know which primary school will support such kind of children?

Where is cheaper for the check? The arrangement from Govt. hospital is too slow. Any recommend?

Please advise with many thx!

Dear Baby_zoe,
Does your child take medicine?

Those schools which will be "nearly killed" will be open to our kids.....  Our kids need small-class teaching.  Famous traditional schools will ask our kids to go away.....        
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

1. Just checked the RTHK archive and it's still there...Oct 5 04 精靈一點 >>RTHK Archive

2. Just as our web-friend mrsphcheung said, those schools which are on the verge of being "killed" will welcome them. Sad but true.

3. The fee will depend on how the psychologist/paediatrician/psychiatrist assesses the child. A certain psychiatrist Dr. C (the man) will diagnose your kid as ADHD in 15 minutes. I've heard that another Dr. C (the woman) is no better. Some psychologists might use a computer test but I have reservation about that. For me, that'll be hours of work (school observation + completion of questionnaires by all parties) and certainly will be expensive.

Baby_zoe 寫道:
1. No one will find out the topic from last year ar.
2. Do you know which primary school will support such kind of children?
3. Where is cheaper for the check? The arrangement from Govt. hospital is too slow. Any recommend?

Hi! mrsphcheung,

我囝囝6岁几,读紧1年级, 一直都存在专注力弱及多动的问题. 最初, 我以为他在一间活动教学的幼稚园成长(K3下学期才开始学习写名及简单的字), 所以唔钟意写字亦比较活跃.

升上P.1, 开学时囝囝都未够6岁,自理能力弱, 经常性遗失东西,忙记带功课,书本, 没有写好手册, 老师又投诉需要特别照顾. 我以为囝囝年纪细,自理及专注力差,花了很多很多时间去锻练他,结果,上学期见家长,小考成绩其中四个主要科目有3A1C, 成绩不过不失, 老师很惊奇以囝囝这样差的专注力,可以考到这种成绩.

不过,下学期情况越来越坏,老师写手册话囝囝上堂时在班房站立,不守规则,要求我教他在学校要听老师话(这个我当然一直有做), 上星期见家长, 老师话囝囝自理能力较上学期有所改善但却投诉多多, 怀疑囝囝属过度活跃, 又要求转介见学校辅导主任, 我觉得老师好唔钟意囝囝, 听囝囝讲老师曾经说如果他再唔听话就掉去第二班,我觉得老师好似放弃左他.

其实, 囝囝好聪明,好善良, 亦算听话. 由于做功课做得慢,每日放学后,他都只得做功课, 无得玩, 无得睇电视, 去街街及睇电视只是星期六及日的节目.  他只不过控制唔到自己, 成日集中唔到精神, 游来游去. 所以变成了一个唔讨人喜欢的小朋友!   我地已经好努力, 我觉得学校配合唔到亦唔支持我地, 我好怕长此下去, 对囝囝的发展会有坏影响, 因为, 他努力左但得唔到认同, 而且, 亦唔及得上其他小朋友,我怕他会失去左学习的兴趣.

我唔知道点样可以帮到囝囝, 我看见您的回应, 您是否也有同样情况的小朋友, 可以分享一下吗? 有没有一间较好的学校可以推介, 我好想帮囝囝转校, 觉得好旁徨!

crystalma  :cry:

有否正式接受過評估及跟進(政府或私人)?

crystalma 寫道:
...一直都存在专注力弱及多动的问题...

Dr. T,

囝囝參加了"中九龍兒童体能智力測驗中心"作兒童体智評估,但有關評估需時半年以上,至今,該院僅見過小兒一次及要求提交了一些資料作分析評估,未有任何消息,不過,我個人覺得囝囝的表現是完全乎合"注意力不足過動症".
請問若要進一步求証, 有何方法? 請賜教, 謝謝!
:-|

crystalma

造成類似"注意力不足過動症"的成因很多,不宜莽下判斷,例如個人學習風格與學校的教法不配合也會出現上述現象...但轉去任何學校前建議先了解小朋友的實際能力,以免只是從一個火坑跳往另一個...

私人做全面的"注意力不足過動症"評估是勞民傷財的事情...

crystalma 寫道:
...我個人覺得囝囝的表現是完全乎合"注意力不足過動症".
請問若要進一步求証, 有何方法?...

Dear mrsphcheung ,

Do you have a list of the "nearly killed" primary schools in Kowloon district ?  If you have it ,  would you mind let me know ?   

Thanks in advance.

Monkeymama

Dr.T,

妳好! 我想問活躍症同注意力不足過動症有可不同, 我囝囝現歲半, 成日坐唔定, 周圍走, 又中意爬, 玩玩具唔到1分鐘又玩另一樣玩具, 佢算唔算係活躍症?  昨日去健康阮見醫生, 因佢未識講野, 醫生轉介佢去做IQ TEST, 好擔心! 但醫生未回覆我佢係咪活躍症!擔心死我啦!     

1. 根據美國精神科學會的界定,一般人所指的過度活躍症,正名應為「缺乏專注力 / 過度活躍症」,英文簡稱為ADHD(Attention – Deficit / Hyperactivity Disorder)。其中主要的界定可分為:
i. 缺乏專注力;及
ii. 過度活躍與衝動。

i及ii中所示的情況,可同時存在但亦可分開出現,因此患上ADHD的學童可以有缺乏專注力的表現,但未必會經常「坐不定」,相反亦然。這兩種情況都屬ADHD的類別。

2. 兩歲幾或以下比較活躍是正常的事,所以個醫生都唔知點答你好...咪扮cool無理你囉

Meisuen 寫道:
1. 我想問活躍症同注意力不足過動症有可不同...
2. 我囝囝現歲半, 成日坐唔定...但醫生未回覆我佢係咪活躍症!

Dr.T,

照你咁講, 係咪兩歲後先可評估佢係咪活躍症?   咁醫生轉介佢去兒童體能智力測驗中心會做什麼測驗?    

1. 我諗你最少睇到3/4歲,到時有懷疑再搵醫生轉介

2. 由於到時都仲係細,多數是問家長同觀察小朋友

Meisuen 寫道:
1.係咪兩歲後先可評估佢係咪活躍症?
2.咁醫生轉介佢去兒童體能智力測驗中心會做什麼測驗?    

Dear monkeymama,
Please check PM.

monkeymama 寫道:
Dear mrsphcheung ,

Do you have a list of the "nearly killed" primary schools in Kowloon district ?  If you have it ,  would you mind let me know ?   

Thanks in advance.

Monkeymama
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

Dear mrsphcheung,

I want the infomations too. Would you please send it to me, thanks.

crystalma
‹ 上一主題|下一主題