用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問⋯⋯「解難能力」可以點樣訓練呀? ...
go

想問⋯⋯「解難能力」可以點樣訓練呀? [複製鏈接]

如題,請賜教

6    0    0    0

由細細個開始,堅持:

1. 小朋友做得到嘅,都唔會搶先幫佢做,等小朋友自己解決。包括自己揹書包、自己縛鞋帶等等。

2. 多啲讓小朋友explore,包括讓佢周圍爬、帶佢去郊外踩吓草地、去沙灘掂吓啲沙等等。

3. 年紀漸長,開始讓小朋友負責做一些家務,例如掃地、抹地、洗碗等等。

4. 少玩電子遊戲,多玩砌積木、砌圖、排顏色、排次序、畫畫、看圖講故事等等。

醒目開學勳章 王國長老

引用:如題,請賜教 +

原帖由 samuelchlo 於 14-10-06 發表
如題,請賜教
你呢個問題,令我想起中學家長成日問:點讀通識,點學critical thinking。真係唔容易呢!要靠長期訓練啊

回覆:想問⋯⋯「解難能力」可以點樣訓練呀?

當小朋友問你問題果陣,你用返問題黎答佢。點解既?係喎,咁點算呀?咦,如果咁做之後會發生咩事呢?佢識得諗之後,佢就會諗野越黎越叻,如果佢問你就即時答佢,佢就唔會慣用腦架啦。

醒目開學勳章 貢獻勳章

littlefaith 發表於 14-10-6 08:29
由細細個開始,堅持:

1. 小朋友做得到嘅,都唔會搶先幫佢做,等小朋友自己解決。包括自己揹書包、自己縛 ...
認同!
响蒙特梭利嘅理論裡面,多接觸唔同事物 (生活上 + 大自然),小朋友就自然學會因果關係,自然會自己"明白"事物嘅關係,大腦神經"連線"

而電視同電玩係會令小朋友唔用腦諗嘢,久而久之,就唔識用腦思考

上面講嘅嘢,要從少做起,最好係兩歲前開始,家長如果見到小朋友重覆地玩同一個玩意,或專注地玩緊,切勿騷擾,打斷佢"連線"!當中,最經典係玩沙同玩水!要玩到夠!

而平時,記得預留free play時間,唔好每日排滿補習/課外活動

恐龍家

引用:如題,請賜教 +

原帖由 samuelchlo 於 14-10-06 發表
如題,請賜教
你指是哪方面?
數學上?还是生活上?

回覆:想問⋯⋯「解難能力」可以點樣訓練呀?

解難能力係好重要,考左幾間小學,全部問,阿女解難好差,差到講埋答案都唔明,記住多多訓練。

vnghk0001 發表於 14-10-6 10:37
解難能力係好重要,考左幾間小學,全部問,阿女解難好差,差到講埋答案都唔明,記住多多訓練。

...
學校問乜呀?

學會放鬆,如跌低咗要自己起身;小朋友間玩耍隨非去到打架否則盡量等佢地自行解決

littlefaith 發表於 14-10-6 08:29
由細細個開始,堅持:

1. 小朋友做得到嘅,都唔會搶先幫佢做,等小朋友自己解決。包括自己揹書包、自己縛 ...
以上全部做晒, 幼稚園仲有部份教學用埋蒙特梭利, 但都無用。一遇到困難, 馬上逃避。我發現可能係樓上咁講, 佢問問題我就俾答案, 所以佢唔用腦。

我覺得性格天生,如果佢係唔鐘意解難,你不妨最終俾答案時,俾多幾個答案佢,等佢個腦吸收多啲答案,唔識用橋都識偷橋,
‹ 上一主題|下一主題