用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 佔中對你們的子女上學有没有影響?
樓主: stanleypyk
go

佔中對你們的子女上學有没有影響? [複製鏈接]

但呢班學生宜家甚意見都聽不入耳,一定要政府讓步。
好似D3崴 BB 扭媽咪買玩具,唔買就訓地大喊,同佢講道理會聽嗎?

圖書寶寶  絶對同意! 做違法事去爭取自己想   發表於 14-10-3 17:14

上學無影響, 但係呢個大環境下, 都做唔到獨善其身
高年級都有一些出去罷課, 早會都會講呢方面的事情,
我叫仔自己獨立思考, 做一件事目的如何? 有咩後果? 爭取什麼?方法啱嗎?

回覆:佔中對你們的子女上學有没有影響?

引用:終於找到一個帖子,是認為「佔中」是違法的

原帖由 IloveJJ 於 14-10-04 發表
終於找到一個帖子,是認為「佔中」是違法的,現在到處都充斥著「和平」就可以為所欲為,阻街得,非法集會得 ...

回覆:佔中對你們的子女上學有没有影響?

個個都話為香港好, 咁點解現在咁亂呢? 佔中,反佔中, 爭取民主真普選有咩意義?  社會動蕩冇王法就係正常, 不用警察只需學生政掍, 滿口仁義道德的人嚟管理就得嗎? 係咪集會罷課罷學罷教就有飯食?  咁我哋咁辛苦揾錢做咩? 咁不如我哋去集會佢哋揾錢比我哋使仲好, 咁辛苦管教小朋友有咩作用, 不如佢哋一出世就交比呢班咁有前途的人教咪得……

錡E    發表於 14-10-6 22:26

引用:終於找到一個帖子,是認為「佔中」是違法的

原帖由 IloveJJ 於 14-10-04 發表
終於找到一個帖子,是認為「佔中」是違法的,現在到處都充斥著「和平」就可以為所欲為,阻街得,非法集會得 ...

都係我們呢班家頭腦清醒D。

CFSS & SSGC

引用:個個都話為香港好,+咁點解現在咁亂呢?+佔

我小女只有六歲, 讀小二, 同佔中區一點也無關係, 但都受影響啦!  9月29日,學校都有位數學老師話罷教, 在課室不停講佔中, 然後叫小朋友"自修", 小朋友"自修"
本來都以為小事, 後來我們媽媽們交談時發現小朋友有一個共通點,就是問"為什麼別人不要返學, 他們要返",
你話無影響, 係假的!!  如果不教書, 就罷工啦!  唔好話罷教, 返工亂講及有錢收.

好老實我覺得班學生似 " 紅衛兵 " 多D 無法無天啦!
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

錡E 發表於 14-10-6 10:33
好老實我覺得班學生似 " 紅衛兵 " 多D 無法無天啦!

不要這樣說吧!!
當父母及子女都明白大家立場時,  很多事情都會看得清.   我聽到大學生朋友說: 他/她們可以連前途都"括"出去...... 家長是否想過什麼事會令他/她們這樣堅持, 堅持背後的理由??  
個人覺得最大誤導是........ 影響民生及遍地開花不會是示威者的"籌碼".  

回覆 黃巴士 的帖子

各人觀點唔同、我有我感觀你有你見解。

但係阻街集體示威連警察運咩物資都要查要受控於佢地、拉邊個唔比拉邊個都管、圍警署呢D唔係無法無天係咩 !
佢哋唔係越演越烈我絕對站係佢哋果邊支持,但而家、 好對唔住 !我嘅感觀佢哋就係似 " 紅衛兵 " .
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

希望警察跟從國際標準的明燈:美國警察學習。香港警察是全世界最溫柔的警察,個班路霸還不滿意。

MCLIAN  香港的警察確實比美國的温柔:hap   發表於 14-10-10 23:20

引用:希望警察跟從國際標準的明燈:美國警察學習

原帖由 cychan39 於 14-10-06 發表
希望警察跟從國際標準的明燈:美國警察學習。香港警察是全世界最溫柔的警察,個班路霸還不滿意。 ...

國際標準? 各國各地有不同法律,執法機關都因應而有不同。就算在美國本土,東西岸中部的警察都不同,他們每個州有自己法律的。
再者,如香港警察用了美國的"標準"就死得人多了。 他們是小事都動粗,如冇旁人,甚至摳打至死人(尤其在黑人身上),經常都讀到這類新聞。

不説了,因不喜歡在EK內談政治事。我們應多謝這個平台給予大家家長發問和分享兒女教育。

cychan39  看來你誤解了我的意思  發表於 14-10-6 19:49
cychan39  看來你誤解了我的意思  發表於 14-10-6 19:48
CFSS & SSGC

明天小學生復課, 則早上交通道路上再多了25000人.  40M今天600人排隊啊!!
持續佔領道路不但得不到市民支持的, 更令人民反感.  
有時候, 不是開"闊"了道路就可以, 是令市民有不安情緒.  

引用:回覆+黃巴士+的帖子 各人觀點唔同、我有我

晴晴的媽媽 發表於 14-10-2 17:10
回覆 siparents 的帖子

我囡返中西区剛升中一、原本好地地返學,點知突然間話佔中,攪到連學都冇得返,仲 ...

‹ 上一主題|下一主題