用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 佔中對你們的子女上學有没有影響?
go

佔中對你們的子女上學有没有影響?

我個仔間中學在柴湾,問過學校明天暫時照開,但我家住西环,照計可搭地铁,不知明天他会不会借故不返!

回覆 stanleypyk 的帖子

唉! 阿仔學校屬灣仔區,明天又唔使返學!對學習進度有一定影響。

MariaTsui  agree  發表於 14-9-30 18:40

我們是九龍, 但巴士唔經球場無得駁巴士返學, 迫住駁地鐵再行12分鈡至返到學校

回覆:佔中對你們的子女上學有没有影響?

我住中西區

引用:我住中西區 +

原帖由 ILoveBooks 於 14-09-29 發表
我住中西區
你的子女返那區?

好彩唔受影響~

中西區返學,連明天已兩日停課,幾時會回復正常呢?
在爭取時,是否也應考慮一下其他人的需要😓

醒目開學勳章

回覆:佔中對你們的子女上學有没有影響?

我仔停兩日課,我陪佢溫書時,講到一國兩制,權利和義務(小學). 當中提及到,市民有遊行同示威的權利,但應該要顧及公眾秩序和安全

Mrsleaf  同意  發表於 14-10-1 13:49
黃巴士    發表於 14-9-30 09:46

我兩個係南區返學冇受影響,但一個係中西區返學今日又停課啦!話冇影響呃人既。幼稚園或者小學返小一兩日問題唔大,可惜我囡囡係剛升中一既中學生,計落去之後兩日係假期搞得唔好睇怕3號都未傾掂,前前後後計落變成冇返成個星期學,你話唔擔心就假既
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

下個月統測啦,老師繼續教書只是罷課果D學唔到,功課又唔洗交!帶書去讀都唔明架!亞仔話罷課果D係帶野去打機,無媽管!
亞仔學校有廿幾人罷課,明年考DSE果D唔知點算喇!

醒目開學勳章

引用:下個月統測啦,老師繼續教書只是罷課果D學

原帖由 etK@n 於 14-09-30 發表
下個月統測啦,老師繼續教書只是罷課果D學唔到,功課又唔洗交!帶書去讀都唔明架!亞仔話罷課果D係帶野去打 ...
我女都有話班中六生都不知點算

中六生多数係操卷, 可以去自修室自修

有受影響呀

呀女學校有同學罷學, 有老師罷教, 好影響學習進度, 下個月就考試啦唔知點算

阿仔讀中六, 下年考dse, 學校中西區, 已停課2天,課程緊迫, 仍末教晒書, 都唔知停課多久, 很擔心.

johnnyy 發表於 14-9-30 00:04
中西區返學,連明天已兩日停課,幾時會回復正常呢?
在爭取時,是否也應考慮一下其他人的需要😓 ...

其實停課一兩天, 真的關係不大! (我女就屬於中西區停課學校)

反而明辨是非黑白更重要吧.

加拿大溫哥華的老師上個月罷工整整一個月呢!

TwinWong    發表於 14-10-3 08:47

回覆:totheend 的帖子

現在應不只停課一兩天,無人知何時會復課,對要考高中公開試的學生影響很大.

回覆:Hi,there! 的帖子

停一兩天當然影響不大,問題是不知停多久, 對中五中六生尤其影響大.

醒目開學勳章

阿女在灣仔區就讀, 被迫停課2天, 佢話好想返學呀, 其實佢學校都唔係咁近靜坐果度, 教育局可否隨學校自行決定停唔停課 ?