用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 佔中對你們的子女上學有没有影響?
樓主: stanleypyk
go

佔中對你們的子女上學有没有影響? [複製鏈接]

gsmama 發表於 14-9-30 15:04
有受影響呀

呀女學校有同學罷學, 有老師罷教, 好影響學習進度, 下個月就考試啦唔知點算 ...
我地情況一樣. D 同學冇心機上堂, 有同學去禮堂罷課, 老師見冇左1/3 學生就話唔教. 同學自己做野. 點都有影響

Hi,there! 發表於 14-10-1 13:31
現在應不只停課一兩天,無人知何時會復課,對要考高中公開試的學生影響很大.

...
DSE考試?  是明年4月份的事吧.

以我所知, 很多學校在明年初已經開始叫學生自己溫習備試了, 如果這幾天停課影響了進度, 應該可以在明年初補課, 都不難追回的.

至於是否像你擔憂的那樣, 即佔中不知何時結束-----我個人認為又大可不必如此憂心忡忡, 中央和特區政府會比我們更心急吧.

回覆:totheend 的帖子

非常明白有子女讀中六而受停課影響的學生及家長的心情及壓力,連在校任教高中課程的教師也擔心停課對教學的影響,只盼事情能盡快解決,對各方的影響減至最低.

回覆:stanleypyk 的帖子

我兩個都在西區返學,有個仲係六年班要考呈分試

回覆:佔中對你們的子女上學有没有影響?

我囡都係中西區讀書, 抗爭越長影響越大。 我都明白大家要爭取自由民主, 有權表達自己的訴求, 但同時也奪取其他人應有的權利呢!

YuYuMother  同意。  發表於 14-10-1 22:07
YannieMum  agree  發表於 14-10-1 18:22

其實中西區是有代替路線的。只是運輸署不批准巴士公司行駛而已。

我果個都冇返二日學。暫時還不太擔心。但如果多過一星期就。。。

回覆:tttw1 的帖子

係堅尼地道,巴士12米長,轉唔到弯喎!可唔可以講清楚D?

司徒拔道>山頂道>馬己仙峽道>羅便臣道>柏道>般咸道

當年香港人如何千里之外大力支持北京民運,今天出現在自已身上。只是小小不便,應可作一點兒忍讓。曾經路過現場,對参加學生的組織能力和對社會的關心。比對像我一些成年人,只顧自己的生活圈子的事情,對身邊事總愛裝睡,更辯說政治是遙不可及的事情和自己無關,真的是自愧不如。

引用:司徒拔道>山頂道>馬己仙峽道>羅便臣道>柏道

原帖由 tttw1 於 14-10-02 發表
司徒拔道>山頂道>馬己仙峽道>羅便臣道>柏道>般咸道
三公噸以上唔行得馬己仙峽道,即係普通密斗都唔行得,好危險喎!

阿囡灣仔區中學,佢停課2日自己温書上FB,whatsapp,我夜晚同佢跟下D書,佢話讀得仲快逼miss教。

回覆 siparents 的帖子

我囡返中西区剛升中一、原本好地地返學,點知突然間話佔中,攪到連學都冇得返,仲要連其他所有已安排的課外活動都要取消哂,時間就一分一秒過去,不但影響了學業,更浪費了我們已付的學貴、其他學習班的费用。這不是一點點不方便,所謂針唔吉到肉唔知痛,冇人唔俾你地去佔、去表達不滿,但係唔係都唔好禁自私、非法佔據道路,剝削其他人使用的權利,要佔可以選擇其他地方如維園,點解要影響一般市民及想返學的學生!?

cychan39    發表於 14-10-6 15:30

其實整條德輔道都冇人佔過,都唔明政府為何特別要封咗條路。

回覆:bb560 的帖子

有這個限制嗎? 咁住係上址點搬屋呢?

回覆:jklmn 的帖子

唔係咁你點會覺得成個港島癱瘓哂呢?

希望政府讓步,事情得以完滿结束。歷史留芳!

雖然我囝上課交通沒受影響,但明顯地家長,教師及学生的上課心情受牽引。這不是佔中3子提及的所謂的短暫干擾問題,是長遠影響香港社會穩定及民生。簡直是分化……

YannieMum  agree  發表於 14-10-3 15:58
cclbaby  Agreed too.  我覺得點到好, 千   發表於 14-10-3 10:10
ANNA@0223  agree !  發表於 14-10-3 09:47

黃巴士 發表於 14-10-3 04:47
雖然我囝上課交通沒受影響,但明顯地家長,教師及学生的上課心情受牽引。這不是佔中3子提及的所謂的短暫干 ...
Agreed too!  我覺得點到好, 千奇唔好影響其他人的生活﹗其實我見到有些老人家佢地要行多左路才可去到目的地。

我哋可以點表達呢? 我都想表達對佢哋的不滿

黃巴士  佔中是香港人的心靈創傷.   發表於 14-10-3 14:21
‹ 上一主題|下一主題