用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 就快開學一個月,中一生們可以適應嗎?
go

就快開學一個月,中一生們可以適應嗎? [複製鏈接]

Hey.就快開學一個月啦.各位既仔女適應到未呀.
我個女已經識左一班friend,一齊是lunch同參加ECA,佢D中學生活真係有甘正得甘正
學校功課都唔算太多,除左math會較多(對一間算top既英中來說,真系唔多)
佢地系FB同WTS都有開GP,有唔識既功課都可以問.真係超級方便,仲唔會欠交功課
總體都冇大問題呀
   1    0    0    0
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

阿仔入左直資…要自備ipad上堂…好靈活生動…
無咩呆板既功課,量又唔多,
成績用平時表現同Projects來評核…
啱佢呢D唔鍾意死抄死背既學生
所以佢返學勁開心…
已經有成班啱傾既同學仔
小宇宙開始運作了…
So far 慶幸無揀錯學校俾佢

bogie888 發表於 14-9-27 18:50
阿仔入左直資…要自備ipad上堂…好靈活生動…
無咩呆板既功課,量又唔多,
成績用平時表現同Projects來評核 ...

聽落好正甘
直資比較多野玩.當初我叫個女去試下直資佢唔去.嫌遠.如果系返本區得2B以下既直資.所以最後都係去左玩大抽獎

回覆:就快開學一個月,中一生們可以適應嗎?

我就左直資,個囝話學習氣分差左,同以前band one class差好遠

我個囡也是band 1英中,
但開學已一個月,差不多每日也有黙書測驗
有時同一天黙測幾樣,功課又多又難
每日也沒有時間玩

一個月後開始來料, 有默書, 小測, 不過都是自己搞掟, 雖然成績不理想,但我想俾佢try自己管理自己的學習

木子 發表於 14-9-29 10:19
一個月後開始來料, 有默書, 小測, 不過都是自己搞掟, 雖然成績不理想,但我想俾佢try自己管理自己的學習 ...

Can't agree more...啱開學囡囡日日返到屋企咩都唔洗做,功課得一兩樣.由上個禮拜開始晚晚冇十一點都唔好唸住訓,甚至十一點先做完功課.試過有一次成十二點先做完功課...
而默書或小測甚至測驗,都只有15-30分鐘溫習.成績目前仲可以接受.遲D就唔知啦

囝囝最開心是有自己喜歡的活動玩(興趣班,團契。。) 上課就一般,但他説老師明顯比小學友善。講真,真係好多小測! 又玩,又做功課,又温習,真係好忙! 最慘係未識時間管理,要我提住做功課及温習,幸好他亦知自己亦有責任,都算合作! 希望他快開竅,我就可以得自由了!

HappyToday 發表於 14-9-28 06:29
我個囡也是band 1英中,
但開學已一個月,差不多每日也有黙書測驗
有時同一天黙測幾樣,功課又多又難

我個女仲未適應science,geography等科目都要dictation既事實呀
今日放學返黎同我講science dictation唔fail都好好窩...
最好笑系個班主任同教math個老師講話佢比得太多功課窩...
我個女目前都handle到...功課+溫書1030前搞掂.
每日quiz/dictation/exam加埋系會超過一樣(有時)...就要自己取捨啦.好似今日系PTH同science既dictation,我個女果斷放棄PTH.佢話唔溫PTH冇事窩...
‹ 上一主題|下一主題