用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好多可疑message
go

好多可疑message [複製鏈接]

各位媽媽,我見近日好多講學校點樣點樣唔好,有些仲好誇張,有時又只是一句半句,沒有下文,我不知是真是假,但卻引起很多新手媽媽的恐慌!大家要細心分辦,不要盡信呀!

0    0    1    0

Agree

回覆:好多可疑message

臨近呢啲月份特別多

Very agree!! Fb 的group都有好多,話咩朋友的小朋友真實情况,講到間學校好有問題甘。真係唔知真定假?由九月頭開始多左呢message

Agree.  Thanks for reminding!

年年都係甘啦, D人冇經驗未做D多餘既野lor, 老老實實, 比你講完又點, 到時都係成千上萬個人遞申請表. 唱開左, 有人走亦有人入. 正所謂有人遲官歸故里, 有人漏夜趕科場

agree no more

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

Thanks for reminding. And please think clearly there are no perfect school in this world.

新手媽媽到!
你意思即是有人放風踩學校等無咁多人報?咁陰謀

今年, 多左打手! 如果唔係不斷扒文, 好易中招~

啖定wor, 有少少名既, up得出口既, 都會有成村人報, 理得你唱好定唱衰.

引用:今年,+多左打手!+如果唔係不斷扒文,+好易中

原帖由 da_da_the_lady 於 14-09-24 發表
今年, 多左打手! 如果唔係不斷扒文, 好易中招~
可以講多d嘛

回覆 無名氏十號 的帖子

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2900506&extra=page%3D5

這個好明顯....

你好心儀既唔會咁易俾人一兩句真假難分既說話影響, 會的話咁証明你其實唔係好心儀.
另一個角度睇, 有時我哋都要欣賞下人哋既創作力, 起碼自己做唔到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

盡量自己親身去感受下! 我上年都係新手, 但上網/親自走去學校/搵D籍口成日打去學校....睇下D學校點! 我就係最終揀左間 Forum 講得好差既學校, 但實際情況係兩回事!

引用:你好心儀既唔會咁易俾人一兩句真假難分既說

原帖由 hkpapa852 於 14-09-24 發表
你好心儀既唔會咁易俾人一兩句真假難分既說話影響, 會的話咁証明你其實唔係好心儀.
另一個角度睇, 有時我哋 ...
因見好多媽媽好認真回覆,又好似好驚惶,所以想remind大家
可能d人諗住愚公移山,趕走一個得一個掛,為他們的毅力鼓掌!

引用:回覆+無名氏十號+的帖子 http://www.edu-k

原帖由 da_da_the_lady 於 14-09-24 發表
回覆 無名氏十號 的帖子
明!!thanks~~

有時真係唔知邊啲真邊啲假

亦有好多新校。。。。。有好多post 浮出黎。。。

上EK守則: 凡事信3分,不要太認真
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題