用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教認英文生字
go

請教認英文生字

我想請教如果K1想比小朋友認英文生字, 應該點做好, 其實我小朋友都認到好多中文單字, 但英文我唔知點教佢認好, 當然我唔係想佢K1已識串, 我只想佢認得, 我應該先教她phonic (其實phonic 的letter sound佢已識), 還是像中文一樣, 就咁教佢認, 咁會唔會變左做死背呢?? 請指教, 謝謝。

回覆:kwokbobo 的帖子

我買咗沖涼可用的英文字母玩具,沖涼時可貼於牆壁,俾佢自己砌字母,2歲26個英文字識晒

原來係英文生字,我逐個生字串出聲咋,算喺死記

wing214 發表於 14-9-21 18:03
原來係英文生字,我逐個生字串出聲咋,算喺死記

但係我又無諗住要佢識串, 只想佢認得, 佢識的生字有d都深架, 例如stethoscope, 但佢只識聽和講, 未識讀和認, 唔知點入手。

我係youtube比abc song佢睇, 睇得多就識哂

chilokma 發表於 14-9-22 21:59
睇多d故事書,一路讀一路指,就認到架啦!加油

即係好似中文字咁照比佢認, 唔洗先要學拼音先認字, 係咪咁??

chilokma  唔洗,你搵多d唔同既故事書,有   發表於 14-9-23 08:41

popomama2012 發表於 14-9-22 22:45
我係youtube比abc song佢睇, 睇得多就識哂

唔係英文字, 係英文生字

我個仔唔認得中文字, 只認得英文字。我反而想問下點可以幫佢認到中文呀?

回覆:請教認英文生字

一般小朋友幾大開始認字?聽講有D  PN班已教小朋友認字。正常幾時要識?

引用:我個仔唔認得中文字,+只認得英文字。我反而

原帖由 豬脾 於 14-09-23 發表
我個仔唔認得中文字, 只認得英文字。我反而想問下點可以幫佢認到中文呀?
中文靠死記部件e.g.  卜,人,火,木

英文如已識alphabet sounds, 就可以教blending CVC words....

CVC = consonant vowel consonant
E.g. Cat, hat, rat, mat.

我仔睇圖書,自然認到

我囡唔肯睇字咭, 唔肯睇PHONICS DVD, 只肯睇書. 依家已經認到好多英文字, 我冇數幾多個, 但對我黎講, 係滿意的.

佢不嬲抗拒睇中文, 所以中文書睇得比較少. 依家我會比佢睇番多D, 希望遲D佢可以認到.

如果小朋友連書,字都唔肯睇,一睇就走左去,,可以點做?