用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 學生程度會差好遠嗎?
go

學生程度會差好遠嗎?

今日去咗聽小一講座, 見到d 小朋友好勁, 好識presentation, 想問係咪個個小朋友語言程度都咁好呢? 就算無咁叻但會唔會差好遠呢? 另外表演或運動果d都好勁, 但會唔會只係一小攝人咁勁only 呢? 唔知係咪要自己幫佢地補?
另外請問係咪今年都會3月有open day 呢? 先生今日去唔到,好想佢都一齊去睇下! 謝謝解答!!

回覆:學生程度會差好遠嗎?

唔知有無好心家長幫手解答呢?萬分感激!!

回覆:Hoho_baby 的帖子

站在枱上的,肯定受过训练,正如叫普通一个香港人也未必能站在台上用广东话自如地演讲。但由於是英普两个班主任,要用要讲,一般读了几年的,双语水平會几好的,肯定比一般官津要好。

引用:站在枱上的,肯定受过训练,正如叫普通一个

原帖由 fatgoat 於 14-09-16 發表
站在枱上的,肯定受过训练,正如叫普通一个香港人也未必能站在台上用广东话自如地演讲。但由於是英普两个班 ...
真心謝謝你的回覆!! ^_^ 請問你小朋友是讀cky嗎? 平時學生需要常常在班上用英普present 嗎?

My daughter has studied in CKY for several years.   Her classmates prefer using English to communicate.  

I would say, CKY is a good school for leaning and character building.   

回覆:fatgoat 的帖子

請問初小多唔多project做?

Not just use Eng & PTH to present. That the daily languages in the school, at least with the teachers. Like yesterday my daughter left her swimming bag on the school bus, she had to ask the teacher to help her to get it back. So they got no choice but to speak in either Eng or PTH. But you cannot expect them to speak Eng like native, as most of their classmates are local Chinese. They still like to talk with each other in Cantonese.

一小攝人咁勁

回覆:學生程度會差好遠嗎?

朋友的哥的兩個女現就讀蔡繼有G5 & G7. 朋友(不熟蔡繼有這間學校) 在言談其間說 “我哥兩個女咪讀蔡繼有囉,山上面果間吖嘛,呢間學校好咋架咋喎,兩個都唔識英文嘅” 我:“唔係喎,好似好難入架喎,好勁架喎” 友人:“係咩?唔係馬。可能以前容易入,d學生成日打架,我哥兩個都好曳,老師成日都要見家長喎”。

有冇過來人可以講一講蔡繼有學生係咪咁。。。

引用:朋友的哥的兩個女現就讀蔡繼有G5+&+G7.+朋

原帖由 amberpan7 於 15-06-23 發表
朋友的哥的兩個女現就讀蔡繼有G5 & G7. 朋友(不熟蔡繼有這間學校) 在言談其間說 “我哥兩個女咪讀蔡繼有囉 ...
成日打交? 咪聽聞過喎! 低年班學生好多都好乖, 同老師都嚴.

有無高年班家長講吓?

成日打交真係未見過亦未聽過...認識year 6, year7, year 9的學生,  都是有禮貌又純品.

低年班學生係比較活潑好動喜發問, 但都算係聽教聽話. 我去做過4,5次講故事家長, 見唔同班既學生都乖乖坐定定聽故事.
學校有活動返校見班學生都係乖的, 仲會主動幫我地推門.

其實去open day 參觀下就會一目了然.

引用:朋友的哥的兩個女現就讀蔡繼有G5+&+G7.+朋

原帖由 amberpan7 於 15-06-23 發表
朋友的哥的兩個女現就讀蔡繼有G5 & G7. 朋友(不熟蔡繼有這間學校) 在言談其間說 “我哥兩個女咪讀蔡繼有囉 ...
女仔成日打交英文又咋如果是真的都是很個別的例子吧!
在小學階段,我見女仔的英文比男生好,字又寫得靚添!